Меги, за съжаление ин витрото е рулетка и никой, ама никой не може да ти кажа кога ще успеете.Познавам семейство с лош мъжки фактор, много лош, забременяха от първия път, друго в абсолютно същата ситуация имат вече 5 опита.При един и същи лекар бяха, едни и същи изследвания направени.Късмет?Как да го наречеш не знам.
Аз ти пожелавам успех.
Мила magi_st, аз съм наясно че лекарите не са богове!Обвинявам ги единствено за това, че не ти казват 1-во.2-ро.3-то...10-то трябва да се направи еди какво си, струва еди какви си пари, шанса да научим нещо важно за опита е еди какъв си и от там нататък да ни оставят сами да си преценим дали искаме или не искаме да правим тия изследвания. Но сега осъзнах едно, че докторите имат обяснение, защо едни ембриони стават хубави, а едни спират да се развиват. Обяснението и на мен вече ми е ясно, всичко е генетика. Те просто не носят генетичния материал за да се развиват правилно. И да си представим една такава ситуация, примерно аз сега съм забременяла вече, но при нас е имало много тежки генетични изменения в ембриона, но този ембрион продължи пътя си и ако се роди някой ден дете с малформации, кой ще поеме тогава вината, че са ми върнали 4 не толкова добри ембриона, да си кажем направо лоши? Защо никой не ми каза че има рискове като ембриона не се дели правилно и изостава в растежа да се дължи това на генетични проблеми, а вместо това бях успокоена, че има успешни бебета и с много по-лоши ембриони. Но това не ме задоволява, защото каква е ползата просто да забременея и след 9м да страдаме цял живот!Аз се моля на господ да нямаме генетично проблеми, но защо да разбирам за тази възможност чак след дъжд качулка и то заради самоинициатива, а не препоръчано от лекар
специалист??? За мен правилния път беше - преглед на документи, имаме неуспешен опит 6-те ембриона спират развитието си още на 4 ден. Всички 6, не един или два, а всичките! Тук просветва червената лампичка, че има сериозен проблем, и трябват още сериозни изследвания, за които тогава изобщо не подозирахме, от там нататък ние сами да си решим дали да играем на сляпо или да даваме пари. Това е и никой да не ме убеждава че след толкова години лекарите не знаят, защото спират да се развиват ембрионите!
И честно казано обвинявам и първия си лекар, които изобщо не подходи сериозно с факта мъжки фактор, който се оказва най-сериозния проблем за АР.
И на мен ми ясно вече, че борбата с мъжкото безплодие е много трудна и дълга, че дори и в Турция или Америка, и с най-добрата апаратура може пак да не успеем, но ние щяхме да сме на ясно и можеше да не искаме да опитваме така на сляпо, а да търсим да станем родители по друг начин (донорство, осиновяване) и след време като се успокоим да започнем отново. Просто ни беше отнета възможността да решаваме сами, защото имаше успокоение че има шанс, но никой всъщност не се разрови да види точно в какво се състои този шанс!
Пиша всичко това, за да може момичета с мъжки фактор да не правят по 5-6 опита и да продължават да опитват, без дори да знаят колко зле са всъщност нещата и да си дадат реална равносметка дали има смисъл!