концепцията за "евакуационна чанта" е от времето на студената война т.е. в случай на нападение от врага, демек военно положение. Не е мислена за земетресения по принцип
аз се запознах с концепцията от статия за Япония и обучението на японците за готовност при земетресения, които там са ежедневие. Четох, че такива чанти се продават готови в магазините.
Еми анджък де
Джам.
Както писах в по-горен пост - това с чантата има смисъл за държави, в които друса толкова често и толкова силно, като в Япония. И наистина, там такива чанти си ги продават в супер-маркетите, даже по телевизията са ги показвали. В БГ-версията, "евакуационната чанта" е замислена поради причината, която споменах и задължително съдържа маска, или противогаз /в оригиналната версия/. Поради неголямата честота на земетресения с висок магнитуд, явно са считали, че ще ни е нужна когато ни захапе "капиталистическият враг" и са го имали за по-голямата вероятност.
Май по ваше време, със същата цел е имало и "военно обучение" за момичетата, майка ми ми е споменавала. Това само в полза на фактите го споменавам.
Иначе -
не виждам нищо лошо да се приложи японската предвидливост, пък нека е за всеки случай и дано никога да не дотрябва такава чанта. Както казва един приятел - тя /чантата/ нито яде, нито пие, нито заплата й плащаш - да си седи готова, пък не се знае.
Дано никога не ни тресне наистина яко викам аз!
П.П. И няма как да подмина факта, че вчера "отговорните фактори" ни уверяваха, че са тествани всички пътища, язовирни стени, пътни съоръжения вкл. мостове и всичко си било ОК. И както си беше ОК - днес гледам един мост, не само се е счупил като солетка, ами и някакъв нещастен човек в този момент минавал с колата си по него и се изгърмял в реката.
Тъпанари! Ми кажете, че все още се тества дали всички пътни съоръжения са наред, хората да бъдат внимателни, да избягват ползването им до второ нареждане /или реално приключване на проверките/ и така. Пък ако някой си реши да рискува на своя глава - моля. Убедена съм, че пострадалият водач на МПС е бил сигурен, че всичко е съвсем наред с моста. Понеже лично аз - вчера цял ден това слушах и гледах - нЕма проблем никъде с нищо.