0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Честито ви земетресение!
« Отговор #40 -: Май 23, 2012, 15:19:11 pm »
Спретеееее , искам да сляза че ми стана лошо

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4829851
В очакване ....
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #41 -: Май 23, 2012, 15:46:16 pm »
концепцията за "евакуационна чанта" е от времето на студената война т.е. в случай на нападение от врага, демек военно положение.;) Не е мислена за земетресения по принцип

аз се запознах с концепцията от статия за Япония и обучението на японците за готовност при земетресения, които там са ежедневие. Четох, че такива чанти се продават готови в магазините.

колкото до разсъжденията относно логиката в трусовете - такава няма. това е единственото, което си струва да се запомни от всичко четено и видяно по темата.
всичко е възможно, всичко е ставало, никой не може да предскаже и предвиди нищо.
« Последна редакция: Май 23, 2012, 15:47:55 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #42 -: Май 23, 2012, 18:55:06 pm »
концепцията за "евакуационна чанта" е от времето на студената война т.е. в случай на нападение от врага, демек военно положение.;) Не е мислена за земетресения по принцип

аз се запознах с концепцията от статия за Япония и обучението на японците за готовност при земетресения, които там са ежедневие. Четох, че такива чанти се продават готови в магазините.

Еми анджък де Джам:wink: Както писах в по-горен пост - това с чантата има смисъл за държави, в които друса толкова често и толкова силно, като в Япония. И наистина, там такива чанти си ги продават в супер-маркетите, даже по телевизията са ги показвали. В БГ-версията, "евакуационната чанта" е замислена поради причината, която споменах и задължително съдържа маска, или противогаз /в оригиналната версия/. Поради неголямата честота на земетресения с висок магнитуд, явно са считали, че ще ни е нужна когато ни захапе "капиталистическият враг" и са го имали за по-голямата вероятност. :lol: Май по ваше време, със същата цел е имало и "военно обучение" за момичетата, майка ми ми е споменавала. Това само в полза на фактите го споменавам.

Иначе - не виждам нищо лошо да се приложи японската предвидливост, пък нека е за всеки случай и дано никога да не дотрябва такава чанта. Както казва един приятел - тя /чантата/ нито яде, нито пие, нито заплата й плащаш - да си седи готова, пък не се знае.
Дано никога не ни тресне наистина яко викам аз!

П.П. И няма как да подмина факта, че вчера "отговорните фактори" ни уверяваха, че са тествани всички пътища, язовирни стени, пътни съоръжения вкл. мостове и всичко си било ОК. И както си беше ОК - днес гледам един мост, не само се е счупил като солетка, ами и някакъв нещастен човек в този момент минавал с колата си по него и се изгърмял в реката.  :( Тъпанари! Ми кажете, че все още се тества дали всички пътни съоръжения са наред, хората да бъдат внимателни, да избягват ползването им до второ нареждане /или реално приключване на проверките/ и така. Пък ако някой си реши да рискува на своя глава - моля. Убедена съм, че пострадалият водач на МПС е бил сигурен, че всичко е съвсем наред с моста. Понеже лично аз  - вчера цял ден това слушах и гледах - нЕма проблем никъде с нищо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #43 -: Май 23, 2012, 21:01:49 pm »
да се приложи японската предвидливост, пък нека е за всеки случай

То за това става въпрос. Ясно, че при нас няма земетресения с честотата като в Япония и не смятаме да я възприемаме като "ежедневна" вещ - аз не живея от онази нощ в драма, че всеки божи ден ме грози земетресение. Но с оглед преживяното, имайки предвид как се развиха нещата и какво счетохме със съпруга ми за нужно да направим, опитвайки се най-адекватно да преценим ситуацията - чисто прагматично считам, че такава превантивна мярка би била полезна. Смисъл има и веднъж само да ти дотрябва - ако човек има място къде да я държи, хем да не му пречи, хем да му е под ръка. При всякакви видове застарховки не е ли аналогично - не очакваме всеки ден да ни се случват различните застрахователни рискове, но сме преценили, че и веднъж да се случи, ще е оправдано.

Освен моето семейство, на нашата улица имаше и други хора, преценили и излезли навън. Не съм видяла разбягали се паникьосани хора, които да всяват смут. Имах и съседи от по-високите етажи и по ред други причини, които са преценили, че не могат или не трябва да излизат. Моля ви, това, че се изплашихме, не означава, че не сме мобилизирали цялата си мисъл, за да преценим ситуацията и да реагираме адекватно.
« Последна редакция: Май 23, 2012, 21:06:43 pm от tzvetenze »
*
« Отговор #44 -: Май 23, 2012, 21:13:22 pm »
колкото до разсъжденията относно логиката в трусовете - такава няма.

има уж някаква - да са по-слаби последващите трусове, но наистина, винаги говорейки за тези неща, сеизмолозите подчертават, че "на теория" е така, но всъщност нищо не е предвидимо.
*
« Отговор #45 -: Май 23, 2012, 22:16:31 pm »
Направо си мисля какъв хубав бизнес мога да си захвана...  :lol: Без ирония го казвам. И с мисълта, че няма излишни застраховки от никакъв вид. Ама докато организирам производство, или внос на "евакуационна чанта" всички ще са забравили за случката и няма да мога да ги пласирам.

*
« Отговор #46 -: Май 23, 2012, 22:55:08 pm »
Не съм изпитала нужда да закупя нов вид продукт :wink:
Ама знам защо с такова впечатление оставаш за суфорумките си - истерясали, издраматизирали за едното земетресение, паникьосани всяващи смут и безредици, лутащи се да бягат напосоки и накрая - неуспокояващи се, докато не си закупят най-новия продукт "евакуационна чанта" и го държат денонощно в готовност  :lol:
« Последна редакция: Май 23, 2012, 22:56:39 pm от tzvetenze »
*
« Отговор #47 -: Май 23, 2012, 23:13:55 pm »
tzvetenze , благодарение на кофтия ми стил на изразяване - ти си останала /а и не само ти/ на мнение, че имам подобни впечатления за съфорумките си. Всъщност - впечатленията ми са, че всички вие сте в стрес, с основание, мислите как и защо другия път /дано няма такъв/ да сте по-подготвени от сега. Ако не четеш постовете ми с предубеждение, че нещо ви иронизирам и не разбирам защо сте изплашени - ще видиш, че аз давам съвсем практични съвети и пояснения кое, кога, защо и как в такава ситуация. И имам само две цели пишейки тук - да бъда полезна с каквото знам и да насоча разговора в друга посока. По-градивна да кажем... Не се получи явно.
Ако продават тук чанти, като японските - лично аз ще си купя и ще си я метна в килера. Ей така да си имам, то не се знае.

А паниката и тръшкането, че са лош съветник в коя да е ситуация, не само в тази - мисля, че никой не би отрекъл. Затова и наблегнах на въпроса, колкото може да се овладее това в подобна ситуация. И при мен тресе, и съм сама с детето, и не ми беше кеф грам. И тътен имаше и леглото се лашна, нищо че е било по-леко отколкото при вас - пак си е гадно.

И при условие, че очаквате да има още... Първо и главно - отключете си входните врати! Спете така, защото при силен трус - точно там се огъват конструкции и с чанта и без чанта - не можете да напуснете жилището! Писах го вече - никой не го отрази. Сърдете ми се, бъдете ми обидени - ваша воля, ако в такава ситуация нещо казано от мен, или четено ви е от полза - ще се радвам, ако ще да сте засегнати. Сефте, пък точно от мен - никак.  :lol:

*
« Отговор #48 -: Май 23, 2012, 23:49:02 pm »
Jbrul, нямаш кофти стол на изразяване, харесвам стила ти :wink:
Само повечко дълго и обстоятелствено, но тъй като харесвам стила ти - казвам го съвсем най-искрено, изчитам всичко.
Не чета нищо с предубеждение, както и всичко, което написа прочетох и видях.
Споделяме си тук преживяното, обсъждаме нещата, заформи се някаква дискусия, която ми беше интересна и изказах мнение. Всичко повече от това ми се струва излишно, хайде стига и да си стискаме ръцете :)
« Последна редакция: Май 24, 2012, 00:15:42 am от tzvetenze »
« Отговор #49 -: Май 24, 2012, 01:25:11 am »
Айде пак. Къде ще се срещаме тази нощ?
[/url][/url]
« Отговор #50 -: Май 24, 2012, 01:29:12 am »
Ново земетресение беше усетено в София преди минути
24 май 2012 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество
София. Ново земетресение беше усетено в София около 1 часа тази нощ. Земетресението е усетено и в Благоевград, предаде читател на Агенция Фокус
Очакваме вашите мнения и писма къде и как усетихте труса

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #51 -: Май 24, 2012, 01:30:32 am »
Айде пак. Къде ще се срещаме тази нощ?

ба, вече сме печени - не ни пука на жилетките :)

силничко беше, поне 4-та степен
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #52 -: Май 24, 2012, 01:32:02 am »
Първо и главно - отключете си входните врати! Спете така, защото при силен трус - точно там се огъват конструкции и с чанта и без чанта - не можете да напуснете жилището!

да, четох подобно нещо вчера в един форум. спомен за Вранчанското земетресение от 1977-ма. човекът разправяше как вратата се огънала и заклещила.

*
« Отговор #53 -: Май 24, 2012, 01:46:21 am »
силничко беше, поне 4-та степен

мдам, и доста продължително.

тази вечер и мен не ми се излиза, много студено :)
« Отговор #54 -: Май 24, 2012, 01:59:43 am »
Ние вчера се евакуирахме в Благоевград, по-далечко е, пък сме и в къща тук. И все пак - и тук се усети силно.

Джам, това вранчанското от 77-ма и на мен ми е съсипало психиката, а в последствие и още няколко подобни. Бях малка, но толкова добре помня всичко... после ни люшка Стражица, после пак Вранча и вече сили нямам - като ме люшне и всички преживявания нахлуват в главата ми...само да вметна, че родом съм от Свищов и съм живяла там дълъг съзнателен живот.

Дано този е последния трус!
*
« Отговор #55 -: Май 24, 2012, 02:55:08 am »
Ние в тази Стара Загора нещо сме с връзки пред Главния, а Чирпан -  до нас и там, си е зле за земетресния, както знаем... Лигнята дотук - приемам гости отвсякъде, ако могат да изтраят лудото ми бебе  :lol: Място има, храна - също, ще ви събера багажа за норматив, ако друса и тук и ви водя при свекитата. Онзи бункер - на 10-а по Рихтер няма сЪ напука...

Дано вече спре да ви тресе наистина, че си е гадория и нерви. :?

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #56 -: Май 24, 2012, 08:04:28 am »
Доста силно си беше и снощи, децата спяха, ние се облякохме,
отключихме и легнахме в очакване и все мисля приятели и близки на високите етажи...

... аз нали го раздавам емоционална...

Супер малка и съвсем незначителна се почувствах тези дни.
Ядосваме се за глупости, правим драми от най-малкото,
а в крайна сметка природата ни удари такъв шамар.
За мен лично е предупредителен, дано е последен за всички.
Няма как да избягаме от съдбата си, но поне можем да сме по-събрани и човечни!

Искам да живея на друга планета, където ако някой непознат
който върви срещу мен на улицата ми се усмихне, аз няма да го помисля за луд!

Извинете за отколонието.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #57 -: Май 24, 2012, 09:31:05 am »
Точно си лягах в спалнята и пак разтресе, ще си намразя леглото вече  :lol: Сега се смея, ама да ме бяхте видели снощи...

Магнитуд 4,3
http://geofon.gfz-potsdam.de/eqinfo/event.php?id=gfz2012kcyl

Тук е малко по-различно:
http://ndc.geophys.bas.bg/

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/

линковете ги "откраднах" от мамата  :lol:
« Последна редакция: Май 24, 2012, 11:46:43 am от Мецани »
« Отговор #58 -: Май 25, 2012, 10:31:17 am »
 :lol: последният трус го избегнах, просто избягах чааак в брюксел...  :lol:
мдам, никак не е смешно по принцип  :? обсъждаме с мецан раничката и съдържанието й, така за всеки случай, че сме в нов блок  :lol: и знае ли човек кой как е строил, не виждам в апаратамента пукнатини. снощи си легнах към 2, но очите ми все в полилеите  :?

*
« Отговор #59 -: Май 29, 2012, 11:02:24 am »
http://focus-news.bg/?id=n1658310

А в Северна Италия преди час пак ги е разтресло - 5.8