Джам -
изобщо няма лошо да имаш подобна чанта предварително събрана. Както и сама виждаш, на заинтересованите - съвсем подробно съм постнала и какво би следвало да съдържа. Има и по-хард вариант с маска /ти го спомена/ и с противогаз даже. За себе си съм преценила, че не ми е нужна чаааак толкова заредена предварително чанта, а обикновено броя и колата за "аварийна база". Там винаги имам и фенерче, и зарядно за телефон, и одеало, другите необходими ми неща - стоят събрани така, или иначе в 2 чанти. Проблем имам с консервите само, признавам че не купувам по принцип и не бих могла да ги метна в багажа набързо.
И идеята е всъщност, ако удари толкова силно, че да започне да се руши жилището /или мястото на което си/ - да можеш да се изнесеш наистина за минути. Защото в случай на вторичен трус /а то винаги има такива/, при вече увредена конструкция на сградата - тя би могла да се срине върху теб. Ако случаят
не е такъв - не е наложително да се евакуираш, защото не си под пряка заплаха. Погрешно се смята, като гледам, че друсне ли изобщо - трябва да се изнесеш някъде, непременно. Изнасяш се, ако има защо. Ако няма - стоиш си у вас, следиш новините, не затрудняваш излишно властите с щуране по улиците, понеже може някъде другаде да има сериозни щети и пострадали хора и хаосът пречи на всички ангажирани с реагиране на такива ситуации. При земетресение - последващите трусове са с по-слаб магнитуд т.е. ако си оцеляла при първия и жилището/сградата където си е абсолютно непокътната, няма теч на газ, или друга пряка опасност за сигурността ти - седи си там, няма защо да ходиш никъде. С, или без "евакуационна чанта". Рядко при първи силен трус, следват втори и трети с приблизително същия магнитуд като първия, все са са с по-нисък принципно, в най-лошия случай - равен да е. Т.е. важно е основният трус колко е бил силен и
какви щети е причинил на мястото, което си в момента. Ако даже не ти се е напукала мазилката - няма никакъв смисъл да мъкнеш чанти, деца, сухари, да ходиш в колата и да дремеш по улиците цяла нощ. Ако жилището е под дори бегла заплаха при следващ трус /дори лек/, а такива ще има непременно - тогава "черта" както се казва, в първия момент на затишие. Е, в тази ситуация е ОК да си имаш готов багаж. Всъщност, ако съм честна - концепцията за "евакуационна чанта" е от времето на студената война т.е. в случай на нападение от врага, демек военно положение.
Не е мислена за земетресения по принцип, но пак казвам - лошо няма да я имаш.
Какво правим в БГ? Новините днес. 70 души в "Пирогов" снощи, от тях 70% просто уплашени, а цели 22-ма със счупвания вследствие на паника. Репортаж от някакво село /май Дивотино беше/ - хората от "Гражданска защита" увещават един да си напусне къщата незабавно, понеже щетите са сериозни, има риск да се срути отгоре му при всеки следващ трус - той пък се запъва и не ще. Не му пукало и да го затрупа...емиии после викат, че властите били виновни и неадекватни. Половин София спа пред блоковете в паника, там където има защо да са паникьосани - не искат да си напуснат жилищата, сума ти народ се "евакуирал" с асансьори, че били на висок етаж...гювеч!
И наистина съчувствам на всички ви за стреса, дано се успокоите и да поспите тази нощ, да си съберете мислите и силичките. И да не ни друса пак скоро си пожелавам лично аз, неприятно си е, дори когато не се ошашкаш особено.