0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Честито ви земетресение!
« Отговор #20 -: Май 22, 2012, 16:04:01 pm »
Оооо и земетръсна тема си имаме....
Абе страшно си беше..Рали, дракулчо не го ли усети предварително земетръса?
А как ми се спи днес, не е истина!
Дано нощес поне се наспим!
*
« Отговор #21 -: Май 22, 2012, 16:08:36 pm »
cofee lungo , предполагам че никой няма. Аз си правя подобна чанта бързо и тя е "самоделка"  :lol: В класическия вариант би трябвало да съдържа: Радио, фенерче, батерии за тях, консервирана храна, сухари, питейна вода, медикаменти - комплект за оказване на първа помощ + лекарсвта за хронични заболявания на член от семейството /ако има такъв/, топли дрехи, одеала. Ако в семейството има бебе в кърмаческа възраст - би трябвало да съдържа и необходимите за него неща. Като ударим чертата - трябва да си имаме не сак, а куфар за тая цел. Освен това, периодично трябва да се подменя всичко подлежащао на разваляне и имащо срок на годност, че да сте наистина подготвени. Да имаш такава чанта е оправдано в страна, където друсат яки земетресения през ден-два. При нас - не мисля, че някой би поддържал подобно чудо. Аз поне не бих. Снощи си събрах багажа за 3 мин. точно и си легнах.  :D

Че е било неприятно снощи - беше. В софийско - съвсем е било гадно, но много се издраматизира, особено във фейса. Половината публика благодари на Господ, че ги опазил, пък призиви да бъдем по-добри хора да не повторело... Някои наистина нямат друга работа си мисля.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #22 -: Май 22, 2012, 16:48:23 pm »
Момичета колко от вас имат "Евакуационна чанта" и какво съдържа?!

след предишното по-силно земетресение преди 3 години, си бях направила такава чанта и седя близо 2 години спретната. накрая я разтурих, но трябва пак да я направя.

такава чанта трябва да съдържа вода, сухар, фенер, преносимо радио с батерии, свирка, маска, лекарства, пари, одеало или дрехи. аз тогава имах в нея неща за бебето най-вече.

и не си мислете, че става дума за драматизации. стара загора е достатъчно далече от епицентъра, че ако сте на нисък етаж да не усетите и нищо.

аз съм на 6-тия етаж в панелен блок и ви уверявам, че беше много силно, доста дълго и доста страшно. хубавото беше, че половината отмина преди да осъзная какво става. JBrul, представи си да лежиш в каюта на кораб с вълнение 9 бала или на койката на спален вагон, ама влакът да се движи с 300 км в час по криви релси - това съпроводено със зловещ тътен, пукот и скърцане на мебелите. добави към това факта, че си сънен, гол и знаеш, че трябва за отрицателно време да изнесеш детето си на 6 етажа разстояние до безопасната земя.

аз преживяла голямото земетресение във Вранча през 1977 г., когато доста от вас тук не са били родени. само то беше по-силно от сегашното, говоря за усещането на хората в София по високите етажи. от преживяното тогава имам трайна фобия на тема земетресения.

след цяла нощ трусове, днес повечето хора в София са като вампири от недоспиване, но си работят нормално.

та нека не си говорим за драматизации от 300 километра разстояние, моля ви. боли ме главата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #23 -: Май 22, 2012, 17:05:55 pm »
Джам, аз никъде не казвам, че не е било гадно. Казвам, че драмата и тръшкането в тази ситуация не са от помощ. От помощ е когато знаеш какво и как да правиш и как да си подготвен. Доколкото мога да чета - моето мнение какво съдържа "евакуационна чанта" и твоето - не се различават особено. Да имам такава чанта, ако съм паника и не мога да я събера за нула време - аз мога. Да я имам готова е смислено, ако докато друсне - мога да награбя дете и чанта, прясно събудена и да си напусна жилището в рамките на 10 секунди - аз не мога. Пък съм на 2-и етаж все пак. Особено нощем и докато разлюлее и ако спиш - минават повече от 10 секунди преди да осъзнаеш, че е земетресение изобщо т.е. грешка е по време на самия трус да излизаш изобщо, ако не е в посочената времева рамка. Никоя от вас не може да го направи, обзалагам се и чанта да има готова - пак не може. Та стигаме до основното пак - знае ли някой изобщо как да реагира в такава ситуация, или не знае? Ако знае - няма да се паникьоса, ще действа, ще събере каквото трябва, когато трябва и ще се изнася. Ако друсне наистина яко - ще ни затрупа с все чантите и багажите и толкова. Като беше по-млад съпругът ми беше шеф на отдел в ГЗ 4 години, вярвай ми, знам какво и кога се прави и от хора вадили трупове знам защо са били трупове. От паника и незнание.

П.П. Съчувствам на всички за стреса. И аз не бях спокойна дали ще повтори и колко силно ще е, ако бях - нямаше да събера чанта. Но от множеството мнения четени из форума и из интернет като цяло за снощи - стигам до извода, че хората просто не знаят наистина какво се прави. Не е само до стрес, а и до незнание.
И при "турското" земетресение през 99-а бях на морето, усетих го отвсякъде ;)

*
« Отговор #24 -: Май 22, 2012, 17:23:45 pm »
И на втория етаж се усети доста силно земетресението, а и Княжево си е почти до Перник.
Четох, че повечето хора са си оставили да спят децата, но аз в просъница първото което направих е да си гушна детето, както спеше и да застанем с нея под касата на вратата, където и изчакахме мъжа ми. Това за около 5-6 секунди.
В нас има и поражения - напукани са ни стените на местата, където шайбата се събира с тухлите. :( Апартаментът ни е застрахован, но не знам в какъв срок мога да претендирам за обезщетение за застрахователното събитие и дали само в офисът, където е направена застраховката или навсякъде в офисите на застрахователя. Някой ако има идея, ще ми е от полза.
А иначе паниката у нас аз я всях - много ме е яд, че така реагирах - детето сега е супер стресирано и не мърда никъде без мен. Дано бързо да се отърве от уплахата.
*
« Отговор #25 -: Май 22, 2012, 17:48:13 pm »
Момичета колко от вас имат "Евакуационна чанта" и какво съдържа?

Нямам, но обмислям да спретна някакъв вариант - нищо не пречи да стои нещо такова на лесно достъпно място в килера или вградения ни гардероб, които са близо до изхода. Все пак сухари, бутилаирана вода, някой друг шоколад - все са неща с дълъг срок на годност, няма да има чак такова подменяне. У нас сме и малко хаотични по отношение къде оставяме ключове, портмонета и подобни, та обмислям категорично да внеса някакъв ред и организирам съхранението им.
Аз се изплаших умерено, бързо се окопитих, бързо се изнесохме. Но все пак ние сме на втория етаж - и излизането е по-бързо, и усещането не е било такова, като по високите етажи. И при нас люля много и продължително, но мен най-много ме изплаши тътена, беше ужасяващ. Приятелката ми, която живее на осмия етаж над нас, днес ми разказва как при тях са се отворили всички гардероби, изпадали са дрехи, вещи, съпругът й е в командировка в чужбина, а тя е с три деца, много се е изплашила :( Казва, че само е слушала как съседите тичат по стълбите, а тя се е чудила кое дете по-напред да буди и оправя.
Не знам за излишна драма, но се поизплашихме тук в София и си изкарахме една безсънна нощ - неприятно е придрямването и събуждането при всеки последващ трус, макар и по - лек.
« Последна редакция: Май 22, 2012, 17:55:32 pm от tzvetenze »
*
« Отговор #26 -: Май 22, 2012, 17:59:59 pm »
В очакване ....
« Отговор #27 -: Май 22, 2012, 18:01:33 pm »
:lol: халичка ние с теб бяхме комшии нали, да се видим на пазара  :lol: на меци му се доспа малко, и си е пуснал седалката назад
Не съм видяла поста иначе щях да тръгна.То толкова народ имаше на вън ,че беше като старите нови години.
:? ех нова година, аз наистина исках да се разхождам  :lol:, а на меци му се дремеше, в района миришеше на пушек, че към 18 гореше къща наблизо  :(

:lol: халичка ние с теб бяхме комшии нали, да се видим на пазара  :lol: на меци му се доспа малко, и си е пуснал седалката назад
Ей, опасни сте! :) От всяка ситуация, искате максимума да извлечете! :)
Мецинка, купон смяташе да спретнеш, а? ;)
Майтапът на страна, момичета, дано сте добре всички и да нямате много поражения!
:? малко ми бучат ушетата, сигурно кръвното, ако спя тази нощ се надявам да ми мине

Мецинка, купон смяташе да спретнеш, а? ;)

То поне наистина купон да беше се заформил. И без това ще сме недоспали днес...
:lol: и ти си комши, да знам другият път, в 2, в 3 когато стане ти звъннкам  osi_5
и поне да е забавно, че никак не беше, а как ще летя утре незнам, след земетръс пък потоп ще ни оправи, 3 градушки паднаха  8O

*
« Отговор #28 -: Май 22, 2012, 18:06:26 pm »
Fussii, това е третия трус от 5.15 сутринта, вторият беше към 4.30 сутринта  - 4.7 по Рихтер.
« Отговор #29 -: Май 22, 2012, 18:07:55 pm »
Aма то и градушката ме хвана днес на колперативния та в една спирка се крих с хорато от Честота беше страшно.Дано нямаме поводи да си званим в 2,3 но меже да си организираме една среща като дойде лятото. :lol:

Ако посоката, в която си се запътил ти носи радост, не питай какъв ще е пътят, просто върви!
« Отговор #30 -: Май 22, 2012, 18:17:23 pm »
Абе имаше и сега май, чух тътен, помислих, че Ники е блъснал с камиона нещо, после си викам, че няма как толкова силно да е от него. А детето отнесе скарване :? Ное бил затихващ май.
[/url][/url]
*
« Отговор #31 -: Май 22, 2012, 18:24:23 pm »
Защо чак сега научавам , че има такава евакуационна чанта? И защо чак днес са започнали инструктажи по учлищата - сега чувам по новините. По наше време имаше гражданска отбрана, не беше защита, понеже беше по времето на студената война, говоря за 80-те в началото. Много не са били родени, както казва jam. Имахме такива часове - веднъж в седмично май бяха, не си пазя програмата минали са толкова години - нещо като военно се водеше. Учехме при всякакви такива бедствия какво се прави стъпка по стъпка. Защо се сещат все след дъжд качулка? Факт е, че не се знае какво да се прави в такива ситуации, а това са важни неща, които човек трябва да знае.
« Последна редакция: Май 22, 2012, 18:29:22 pm от cygnus »
*
« Отговор #32 -: Май 22, 2012, 18:38:26 pm »
Съжелявам за стреса,който сте преживяли,ние по морето не сме го усетили.Аз разбрах сутринта по новините.

sygnus,незнам как е в другите училища,но в нашето поне веднъж на година им правят инструктаж за земетресения и пожари,как да се пазят и как да се изнесат от сградата на училището.Часове по гражданска защита които имаше когато ние бяхме ученици няма.В началния курс-мисля в първи клас имаха час по безопасност на движението и това е.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #33 -: Май 22, 2012, 18:48:41 pm »
Четох, че повечето хора са си оставили да спят децата, но аз в просъница първото което направих е да си гушна детето, както спеше и да застанем с нея под касата на вратата, където и изчакахме мъжа ми.

И аз това направих по инстинкт, даже стреснах малкия като го грабнах бързо, а Николай тичаше от другата стая да направи същото. Изчакахме да отмине труса под касата на вратата и после в колата. Майка ми ми е разказвала, че когато е бил големия трус едно време ни е извела по пижами навън, та после с брат ми сме били болни, това ми се е запечатало и първото, което направих е да грабна няколко одеяла на малкия, чантата, с която ходим на разходка и в която има всичко необходимо за него и навън по стълбите. Той после си заспа в колата, но ние будувахме и днес сме като бушонирани - изтощени от притеснението и неспането.
И цяла сутрин следихме инфото в нета и тук:
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_all.html#listtop
« Последна редакция: Май 22, 2012, 18:53:35 pm от misi »
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #34 -: Май 22, 2012, 20:02:31 pm »
при нас доста се усети,но не се уплашихме чак толкова.Мен обаче ме стегна корема и цял ден е на топка и други бременни споделят същото.На баба ми (тя в младост живее)пък и се счупи прозорец от земетресението,на 3-ти етаж е.Ние сме на 5-ти,но само няколко паднали неща от секцията имахме.
<br />
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #35 -: Май 22, 2012, 20:39:30 pm »
Да имам такава чанта, ако съм паника и не мога да я събера за нула време - аз мога. Да я имам готова е смислено, ако докато друсне - мога да награбя дете и чанта, прясно събудена и да си напусна жилището в рамките на 10 секунди - аз не мога. Пък съм на 2-и етаж все пак. Особено нощем и докато разлюлее и ако спиш - минават повече от 10 секунди преди да осъзнаеш, че е земетресение изобщо т.е. грешка е по време на самия трус да излизаш изобщо, ако не е в посочената времева рамка. Никоя от вас не може да го направи, обзалагам се и чанта да има готова - пак не може.

не е това идеята.

идеята е, че като спре да тресе, няма да губиш още поне 15 минути с треперещи ръце и крака да се щураш да търсиш кое къде е и тепърва да сбираш авариен багаж за евакуация (още повече, не всеки обичайно разполага под ръка с фенер, радио, сухар и тем подобни) - а просто да грабнеш готовата чанта и да излизаш. защото, никой не знае кога и дали ще има следващ трус след първия - може и да е скоро, може и да е по-силен, дори фатален. затова, след спиране на труса, първостепенна задача е бързата евакуация.

тая нощ се щурах и мозъкът ми работеше на половин обороти, но все пак съм взела някаква торба с вода, бисквити, лекарства и пари, както и се облякохме всичките. имахме късмет, че нощта беше топла и суха. днес не е така. сега съм приготвила до вратата разширен вариант на чантата, с одеало.

п.п. преди малко още едно - http://focus-news.bg/?id=n1656212
« Последна редакция: Май 22, 2012, 20:51:21 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #36 -: Май 22, 2012, 21:23:46 pm »
Аз следя тук: http://quakes.globalincidentmap.com/

Епицентъра се вижда, когато кликнеш на мястото и увеличиш картата с ++.
На последните два труса са два различни, но близки епицентъра.
[/url][/url]
*
« Отговор #37 -: Май 22, 2012, 21:33:50 pm »
Джам - изобщо няма лошо да имаш подобна чанта предварително събрана. Както и сама виждаш, на заинтересованите - съвсем подробно съм постнала и какво би следвало да съдържа. Има и по-хард вариант с маска /ти го спомена/ и с противогаз даже. За себе си съм преценила, че не ми е нужна чаааак толкова заредена предварително чанта, а обикновено броя и колата за "аварийна база". Там винаги имам и фенерче, и зарядно за телефон, и одеало, другите необходими ми неща - стоят събрани така, или иначе в 2 чанти. Проблем имам с консервите само, признавам че не купувам по принцип и не бих могла да ги метна в багажа набързо.

И идеята е всъщност, ако удари толкова силно, че да започне да се руши жилището /или мястото на което си/ - да можеш да се изнесеш наистина за минути. Защото в случай на вторичен трус /а то винаги има такива/, при вече увредена конструкция на сградата - тя би могла да се срине върху теб. Ако случаят не е такъв - не е наложително да се евакуираш, защото не си под пряка заплаха. Погрешно се смята, като гледам, че друсне ли изобщо - трябва да се изнесеш някъде, непременно. Изнасяш се, ако има защо. Ако няма - стоиш си у вас, следиш новините, не затрудняваш излишно властите с щуране по улиците, понеже може някъде другаде да има сериозни щети и пострадали хора и хаосът пречи на всички ангажирани с реагиране на такива ситуации. При земетресение - последващите трусове са с по-слаб магнитуд т.е. ако си оцеляла при първия и жилището/сградата където си е абсолютно непокътната, няма теч на газ, или друга пряка опасност за сигурността ти - седи си там, няма защо да ходиш никъде. С, или без "евакуационна чанта". Рядко при първи силен трус, следват втори и трети с приблизително същия магнитуд като първия, все са са с по-нисък принципно, в най-лошия случай - равен да е. Т.е. важно е основният трус колко е бил силен и какви щети е причинил на мястото, което си в момента. Ако даже не ти се е напукала мазилката - няма никакъв смисъл да мъкнеш чанти, деца, сухари, да ходиш в колата и да дремеш по улиците цяла нощ. Ако жилището е под дори бегла заплаха при следващ трус /дори лек/, а такива ще има непременно - тогава "черта" както се казва, в първия момент на затишие. Е, в тази ситуация е ОК да си имаш готов багаж. Всъщност, ако съм честна - концепцията за "евакуационна чанта" е от времето на студената война т.е. в случай на нападение от врага, демек военно положение.;) Не е мислена за земетресения по принцип, но пак казвам - лошо няма да я имаш.

Какво правим в БГ? Новините днес. 70 души в "Пирогов" снощи, от тях 70% просто уплашени, а цели 22-ма със счупвания вследствие на паника. Репортаж от някакво село /май Дивотино беше/ - хората от "Гражданска защита" увещават един да си напусне къщата незабавно, понеже щетите са сериозни, има риск да се срути отгоре му при всеки следващ трус - той пък се запъва и не ще. Не му пукало и да го затрупа...емиии после викат, че властите били виновни и неадекватни. Половин София спа пред блоковете в паника, там където има защо да са паникьосани - не искат да си напуснат жилищата, сума ти народ се "евакуирал" с асансьори, че били на висок етаж...гювеч!

И наистина съчувствам на всички ви за стреса, дано се успокоите и да поспите тази нощ, да си съберете мислите и силичките. И да не ни друса пак скоро си пожелавам лично аз, неприятно си е, дори когато не се ошашкаш особено.  :bighug:

*
« Отговор #38 -: Май 22, 2012, 21:38:21 pm »
Не знам за вас, ама аз не се виждам да спя и тази нощ. Много се изплаших тази нощ и още ме държи.
Чантата ми е приготвена и искрено се надявам да не ми потрябва.

http://www.dnes.bg/stranata/2012/05/22/dva-vtorichni-trusa-za-chas-krai-sofiia.159513
« Последна редакция: Май 22, 2012, 21:46:18 pm от Мецани »
*
« Отговор #39 -: Май 22, 2012, 22:00:40 pm »
На сайта, който Миси е постнала се вижда, че земетресенията в Северна Италия са в два последователни дни с еднаква степен. Дано нас ни пидмине второ силно земетресение. Отивам и аз да приготвям една раничка  :(