0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Връчиха ми предизвестие!
« -: Май 16, 2012, 23:21:10 pm »
Имам нужда от помощта ви. Знаещите и миналите през нещо подобно, моля ви, включете се.
Детето ми е на 1г.3м. реших да се върна на работа и да не ползвам втората година.
Използвах полагащата ми се платена отпуска за предходната година и днес като се върнах ми връчиха предизвестие, което аз не подписах. Искат да ме освободят по чл.331 от КТ като ми изплатят обещетение от 4 брутни заплати.
Имам ли и каква закрила от закона за това, че съм майка на дете под 3г?
Това ли е максималното обещетение, което мога да получа?
Ако подпиша и получа обещетението мога ли да се запиша в бюрото по труда и това означава ли, че ще получавам минималното обещетение за минимален срок?
Има ли въобще нещо, което мога да предприема?
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #1 -: Май 16, 2012, 23:31:40 pm »
Ако този член е "съкращение на щата" мисля, че не, но не съм запозната в подробности.
Можеш да се запишеш в бюрото по труда, да. Ще получаваш 70% от заплатата мисля. Ако съм права и този член е за закриване на щат. А си мисля, че е така, заради изплащането на 4те заплати.
[/url][/url]
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #2 -: Май 16, 2012, 23:40:37 pm »
Не знам дали имат право и какъв е този член, но със сигурност мога да ти кажа, че обезщетението е между 4 и 12 брутни работни заплати, в зависимост от стажа ти на даденото място. Много хубаво си направила, че не си подписала, за да не излезе нищо друго после. Трябва ти адвокат, само дето са кът...За да получиш обезщетението е задължително да се регистрираш в бюрото по труда в срок от една седмица след влизане на освобождаването ти в сила. Обезщетението е в размер на или 60 или 70 % от последното ти брутно възнаграждение и се изплаща от НОИ , а не от БТ. Не съм сигурна за процента. НОИ ти плаща и за този период осигуровки и това ти се смята за трудов стаж. Това знам.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #3 -: Май 17, 2012, 00:17:56 am »
чЛ.321 е подобен на чл.325(по взаимно съгласие)с разликата,че само работодателят може да го предложи.

Правото да инициира прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.331 КТ е предоставено само на една от страните по индивидуалното трудово правоотношение  – работодателя. Той има право във всеки един момент да направи предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по чл.331 КТ до всеки свой работник или служител, без значение от изпълняваната от него длъжност или вида на трудовия договор – срочен, безсрочен, за допълнителен труд, с или без клауза за изпитване и т.н., и без да е необходимо да мотивира своето предложение.Ако работникът подпише в седем дневен срок,освобождаването се води по взаимно съгласие.
По изгодно за теб е да те съкратят.Тогава се регистрираш на борсата и може до 1 година да получаваш от там обешетение.
ако не разпишеш,трябва да ти предложат друг член.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #4 -: Май 17, 2012, 00:39:10 am »
Ако ме съкратят имам ли право на обещетение и колко брутни работни заплати е тогава?
Мога ли да изискам по голямо от предложеното ми обещетение(4 брутни раб. заплати), след като е в границите от 4 до 12? Имам три години стаж в дадената фирма.
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #5 -: Май 17, 2012, 08:02:00 am »
Oт борсата изчисляват колко време (до 1 год. е максимума)в зависимост от цялостния ти стаж до момента.и трябва в последното раб място да е овече от 6 месеца)Това го знам покрай сестра ми...тя мималата година премина рез същия сценарий.
Тя реши да разпише,понеже я гледали лошо :x.Минимума,който и дадоха от борсата беше 4 месеца по 110лв...обаче тя си е за бой.И нямаше дори 4 залати...
А за обещетението...ако няма колективен трудов договор ,който изрично да казва какво и колко при освобождаване,нормата в закона е от 4-12заплати(по осмотрение на работодателя.
Поискай да те съкратят,ако е възможно.
« Последна редакция: Май 17, 2012, 08:04:16 am от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #6 -: Май 17, 2012, 08:20:31 am »
добре е, че не си подписала, защото това означава, че си съгласна.
ако можеш - потърси консултация с адвокат. някъде четох сега из мрежата, че уволнение по този член не изисква предварително разрешение от инспекцията по труда за случаите, които са под закрилата на останалите членове от КТ.

потърси в бг-мама - там има една тема за подобни консултации. пишат майки-юристи и счетоводители.
обезщетението по този член е минимум 4 заплати. за повече - ако се договорите.

ето в този подфорум можеш да попиташ:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=55.0
« Последна редакция: Май 17, 2012, 08:22:12 am от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #7 -: Май 17, 2012, 08:36:24 am »
..........като се върнах ми връчиха предизвестие, което аз не подписах. Искат да ме освободят по чл.331 от КТ като ми изплатят обещетение от 4 брутни заплати.
Имам ли и каква закрила от закона за това, че съм майка на дете под 3г?
Здравей! Чл. 331 от КТ гласи: " Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието." С други думи, ако беше подписала се смята за освобождаване по взаимно съграсие и нямаш право на обещетение от бюрото по труда, а работодателя си изплаща по закон 4-те заплати. Не подписвай нищо и си търси нова работа, защото твоя работодател нещо ти е вдигнал мерника :wink:

Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #8 -: Май 17, 2012, 09:22:13 am »
Потърси си добър адвокат! Аз минах по този път и даже стигнах до "Комисията по дискриминация". Резултатът беше някакво нелепо заключение от въпросната "комисия" и съответно предложение от "работодателя" ми към въпросната "комисия" за разговор на 4 очи.. Както се сещате заключението е в мой ущърб заради слабия адвокат и дадения рушвет. Е, все пак "работодателя" се изръси. Мога дори да цитирам нелепостите в решението на "Комисията по дискриминация" и сами ще се убедите, че са смешни. Те оспорват трудовата ми книжка като отричат това, което пише там, т.е., че имам трудов стаж по специалността, а според тях не съм работила по специалността. Да плачеш ли, да се смееш ли.... Това е положението!
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #9 -: Май 17, 2012, 09:24:33 am »
Здравей!Искам само да допълня,че имаш право на регистрация в бюрото по труда ,независимо по кой член си освободена-съкратена,по взаимно съгласие,та дори и уволнена.В зависимост от начина на прекратяване обаче,ще става плащането.
Аз в момента съм съкратена по чл.328 и не съм получавала никакви  обезщетения от работодателя,освен предвиденото в закона -а то е 1брутна заплата и то ако не започнеш работа в срок до 1месец.Но за сметка на това пък на бюрото по труда ще съм регистрирана за максималния период,отговарящ на стажа ми ,а той е малко над 10 г.
Ако прекратиш договора си по взаимно съгласие,регистрацията ти ще е само 4 месеца.
Ако можеш ,посъветвай се с юрист!
Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!
*
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #10 -: Май 17, 2012, 09:30:33 am »
Ако подпишеш споразумението, не можеш да ги съдиш за неправомерно уволение (за това, че детето ти е под 3 год). Трудово-правно дело рядко се печели от работодател, в повечето случаи работника печели и тогава обезщетението ти ще е по-голямо от 4 заплати.
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #11 -: Май 17, 2012, 09:51:40 am »
Здравей Nataly*!
Юрист съм, но това в никакъв случай не трябва да те кара да приемаш мнението ми на 100%. Практиката по твоя казус е доста противоречива, поради това и ще бъде добре ако има повече колеги, които се включат по темата, за да ти дадем възможно най-доброто решение за твоя случай. Предварително се извинявам за дългия пост, но темата е доста обширна и предполага няколко възможни варианта.
На първо място следва да дадеш отговор на въпроса устройва ли те предложението на работодателя ти като цяло, без значение подписала ли си или не? Т.е. устройва ли те освобождаването от работа при изплащане на 4 брутни заплати? Лично според мен, а и от практиката по въпроса приемам, че след като не си подписала, реално нямаш отправено предизвестие за прекратяване на трудовия договор. Това от своя страна води и до невъзможността да започнат да текат тези 7 дни, в които ти писмено трябва да приемеш или да не приемеш предложението на работодателя ти. Това е така, защото 7-те дни са календарни и се изчисляват от деня, следващ деня, в който ти е било връчено предизвестието. При теб реално връчване няма, поради което и 7-те дни няма как да текат. Мое мнение е, че към настоящия момент и предвид това, че ти не си уведомена надлежно за отправеното от работодателя ти предизвестие, нещата са "все едно нищо не ти е било връчвано". Действително, при наличието на опит от страна на работодателя ти да те освободи от работа (в случая без значение е основанието), може да се постави въпроса че той не желае ти да работиш повече при него и ще търси варианти да те освободи. Не съм наясно в какви взаимоотношения сте, но ти прецени дали има смисъл да оставаш на работа или не. Опциите са няколко:
1. Ако принципно приемем, че варианта който той предлага те устройва, тогава процедурата е ясна - връчва ти прекратяването, в 7-дневен срок от връчването му отговаряш писмено, че приемаш предложението му. От датата, на която ти приемаш предложението, трудовият договор се прекратява.
2. Не приемаш предложението му (общо взето това е равносилно на сегашната ситуация, в която ти не си подписала, което означава че не текат 7 дни). Както казах, ако ти е връчено прекратяването имаш 7 дни за писмен отговор. Ако писмено заявиш, че не приемаш предложението, "все едно нищо не е било" и трудовият договор продължава да съществува.
3. Третата възможност според мен поставя въпроса, ако ти е връчено, но в дадения 7-дневен срок не отговориш. В този случай законът категорично създава презумпцията, че това е отказ на работника да приеме предложението.
Това са опциите на твоя казус. Реално според мен, при положение, че не си подписала, значи нищо не се е случило, няма направен опит да ти се връчи каквото и да е. Обмисли си варианта какво смяташ да правиш занапред. Възможна е опцията, работодателят да опита други варианти да те освободи от работа, които принципно може да са още по-неблагоприятни за теб от опцията за изплащане на обезщетение на 4 брутни заплати.

По отношение закрилата при уволнение:
Уредена е в чл. 333 от КТ. Гласи, че "работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда..." като следва изброявяне на категории работници. Същественото тук обаче е, че закрила имат само онези работници, чието прекратяване на трудовото правоотношение е на основание чл. 328, ал. 1, т. 2,3,5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ.. За съжаление твоя случай не попада в тази категория, тъй като при теб има освобождаване на основание чл. 331 КТ.

По отношение на самото обезщетение от 4 брутни заплати, които ти предлага работодателя ти:
Минималния размер, установен в закона, е четирикратния. Възможно е страните да се уговорят и за по-голямо обезщетение. Ако приемеш, изплащането му трябва да стане в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор. Ако работодателят не спази срока за изплащането на обезщетението, имаш право да се явиш на работа след като изтече едномесечния срок, трудовото ти правоотношение се възстановява и работодателят ти е длъжен да те допусне до работа. Недопускането ти до работа е незаконно поведение на работодателя.

Постът стана дълъг, но се надявам поне да съм ти дала известна яснота по въпроса. Наистина се надявам да се включат повече хора, запознати с такъв казус.
Пожелавам ви успешен ден, момичета!
*
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #12 -: Май 17, 2012, 10:37:10 am »
Nataly, не подписвай нищо! Мърморакна ти е отговорила много точно. Просто не приемаш предложението да те освободят по чл. 331. Ако решиш, че не искаш да работиш там, поне си издействай максимален брой брутни работни заплати като обезщетение или да те съкратят. Ако не, се правиш на "но лук яла, ни лук мирисала" и могат да те освободят само след като получат разрешение от ИТ. Успех!



Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #13 -: Май 17, 2012, 11:44:55 am »
Накарай ги да те уволнят или съкратят- това са най-благоприятните за теб варианти. За нищо на света не подписвай взаимно съгласие- мъжът ми го изнудиха и подписа и сега взима по 7лв. на работен ден от месеца- за април- 130лв!Само дето на него дирекнтно му взеха пропуска и го отстраниха от работа- без никакви споразумения и предизвестия.
За да те уволнят, доста трябва да се потрудят и един добър адвокат ще им разкаже играта точно за една седмица.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #14 -: Май 17, 2012, 15:39:55 pm »
Благодаря на всички включили се по темата. Изключително полезни сте ми.
Мърморанка, благодаря ти за изчерпателния отговор. И аз така смятах, а сега и ти го потвърди, че след като не съм подписала все едно нищо не се е случило. Т.е. не ми текът въпросните 7 дни в които трябва да отговоря.
Просто искам да избера възможно най-добрата за мен ситуация, но си мисля, че ако ги накарам да ме уволнят или съкратът, няма да имам обещетение като сега предложеното ми. А ще остана само на борсата, където може би ще имам право на 8 или 9 месеца, защото стажа ми е малко над 10г. И ще взимам 70%(мисля) от брутната ми заплата, която е 820лв.
Затова ми се искаше да разбера какви са вариантите да получа по-голямо обещетение от работодателя ми освен въпросните 4-ри.
Иначе, ако не се споразумеем нещо мисля да ги съдя. Притеснява ме само това, че не познавам такъв адвокат и колко добър ще бъде този, който намеря. А и от прочетени коментари разбрах, че делата се влачат по година, две и в този период какво се случва с моята работа? Оставам при този, с който се съдим, започвам на друго място или отивам на борсата. Защото според мен(некомпетентното ми мнение) след като не е приключило трудовото ни споразумение явно трябва да остана да работя там?!
Иначе сме в добри отношения и непрекъснато ми повтаря колко бил доволен, но в магазина, в който работех бил намалил персонала. Но аз това не го разбирам, защото според мен след като аз съм си била титуляр на мястото, смятам че, сега трябва да си тръгне човека, който е назначен след мен. Т.е. все едно е мой заместник, но в договора му не се води по заместване.Но това са мои разсъждение, не знам дали имат правна тежест?!
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #15 -: Май 17, 2012, 15:51:41 pm »
Точно и при нас беше такъв случая. Бяха си наумили да ни махат с колежката по взаимно съгласие. Ние и двете не подписахме. Когато е по взаимно съгласие не ти дължи обезщетение. След това се започна нечуван тормоз с цел да напуснем сами. Собсвеника на фирмата се погрижи да останем сами в отдела, дойде и започна да се заяжда с нас. Защо да ни дадял 4 заплати, а това е минимума/като нашите 4 заплати се равняваха на една такава на колегите от мъжки пол, които работеха в нашия отдел/? Какво сме правили с колежката /правехме и чертаехме проекти на AutoCAD/. Собственикът ми връчи на мен една ролетка и ми каза, че имам задача да начертая партера на сградата. Пита ме за колко време мога да го направя и аз отговорих- за 2,3 дни. Той изпадна в истерия.. Ми трябвали ми поне 2 месеца.. За какво си говорим? Работодател, който няма понятие от това, което се прави и не знае за колко време се чертае на тази програма!! Естествено той започна да ме обижда с епитети, аз му казах, че ще се обадя на адвоката си, а той започна видимо да трепери и ми кресна: "Ти заплашваш ли ме?". И т.н.... Аз се споразумях за 2 заплати, защото трябваше да правя процедура инвитро и не исках да се подлагам на този тормоз. Колежката остана да я тормозят. Тя се опита да си пусне неплатената  отпуска за дете до 7 г. Е не и приемаха молбата. Накрая тя я прати по пощшата с обратна разписка/преди това се консултира с адвокат/. През времето, в което се чудеха как да я накарат да напусне по желание и взеха компютъра, изгониха я от стаята, изолираха я в сървърното помешщение... Наричаха я с всякакви епитети... Превърнаха живота и в ад! След това ги дадохме на "Комисията по дискриминация", защото други се подписваха като проектанти срещу нашите чертежи.. Загубихме делото, но колежката работи като проектант в друга фирма и отново работи със същите "хора"/проектира им/... Делото беше, че ние не сме проектантки и сме само чертожници, а работата на AutoCAD  не изисква никакви умения според тях и на нея се работело все едно чертаеш на ръка... И това заключение е при положение, че дойде една проектантка на делото, която работи с колежката и заедно правиха шахтите в Бизнес парка Младост 4 и тя обясни колко трудно се работи на тази програма и, че колежката е правила проекта. Тогава собственика на фирмата заяви на делото, че бил принуден да се види с хората от Комисията на саме.. Това е протоколирано и записано..
По този повод много от по-малките фирми тормозят персонала, за да го принудят да подпише и да не изплатят обезщетение. Имам още една позната от рекламна агенция по същия начин.. Намерете си добър адвокат и действайте! Успех!!
« Последна редакция: Май 17, 2012, 15:59:01 pm от Tutto_bene »
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #16 -: Май 17, 2012, 16:04:53 pm »
защото според мен след като аз съм си била титуляр на мястото, смятам че, сега трябва да си тръгне човека, който е назначен след мен. Т.е. все едно е мой заместник, но в договора му не се води по заместване.Но това са мои разсъждение, не знам дали имат правна тежест?!
Твоят заместник трябва да има трудов договор по заместване по завръщане на титуляра. Ако договора е сключен като за постоянна бройка, т.е. по чл. 67 или 70 си е чисто нарушение на работодателя и най-малкото за това можеш да го съдиш - с други думи той сключва 2 договора за 1 щат. А по въпроса за добрия адвокат, защо не се обърнеш към медиите? Такива хитри работодатели заслужават кръстта!
*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #17 -: Май 17, 2012, 16:15:08 pm »
защото според мен след като аз съм си била титуляр на мястото, смятам че, сега трябва да си тръгне човека, който е назначен след мен. Т.е. все едно е мой заместник, но в договора му не се води по заместване.Но това са мои разсъждение, не знам дали имат правна тежест?!
Твоят заместник трябва да има трудов договор по заместване по завръщане на титуляра. Ако договора е сключен като за постоянна бройка, т.е. по чл. 67 или 70 си е чисто нарушение на работодателя и най-малкото за това можеш да го съдиш - с други думи той сключва 2 договора за 1 щат. А по въпроса за добрия адвокат, защо не се обърнеш към медиите? Такива хитри работодатели заслужават кръстта!
Да. Договора е сключен като за постоянна бройка, никъде не пише, че е по заместване. И мен това ме учуди, че хем намалява обема на работа и персонала, хем има човек назначен след като аз съм излязла по майчинство не по заместване, а на обикновена щатна бройка.
Прекалено срамежлива съм за медии аз, видя ли камера и си гълтам езика. :oops:
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #18 -: Май 17, 2012, 16:40:48 pm »
Натали, меко казано си прецакана. Е, камера - да не хапе  :lol: Може да получиш възмездие 8)
*
Re: Връчиха ми предизвестие!
« Отговор #19 -: Май 17, 2012, 16:56:08 pm »
Натали, и аз като Мърморанка съм юрист.
За някои неща, които тя е написала съм съгласна, с други не съм. Както и тя ти е написала, не си длъжна да приемаш мнението ми на 100% Има си една приказка - двама юристи - три становища.
Аз съм началник "Правно-нормативно обслужване" на юридическо лице с 1400 служители и ако позволиш ще ти кажа и моето мнение:
Точно защото като майка на дете под 3 години се ползваш от специалната закрила на закона при уволнение, твоят работодател ти е предложил безболезнения за него вариант на прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. Прилагайки тази правна възможност за него не се изисква да спазва допълнителните изисквания и предпоставки, за да ти прекрати трудовото правоотношение.
Така че и де юре и на практика, след като не си приела отправеното предложение, ти си се ползваш от закрилата на закона.
За мен, е абсолютно ирелевантно разсъждението дали тече или не 7-дневния срок, тъй като законът изисква този срок да тече от отправяне на предложение, а доколкото разбирам от написаното от теб то е било оформено като предизвестие, а не като предложение.
Иначе дори и да ти се връчва предизвестие и ти да не подпишеш, срокът започва да си тече, ако е надлежно оформено и е удостоверено с подписите на двама свидетели, че е отказано получаването на предизвестието.
Това обаче е абсолютно без значение в твоя случай.
След като ти не си съгласна да ти бъде прекратен договора на това основание, работодателят може да прави опити да го прекрати на някое от другите, предвидени в закона основания, но в случаите, посочени и от Мърморанка (чл. 328, ал. 1, т. 2,3,5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ) ще следва да спази процедурата, което означава само с предварително разрешение на инспекцията по труда, което в твоя случая няма да бъде дадено.
Поговори с работодателя си лично и изясни причината, поради която иска да прекрати договора ти.
Ако все пак има отново опити за прекратяване на трудовото ти правоотношение, съм готова да ти препоръчам колеги адвокати по трудови дела.

По отношение обезщетението, което ще ти се полага, ако все пак бъде прекратено правоотношението ти и останеш без работа, подзаконовият нормативен акт, който регламентира тези въпроси, които те вълнуват е Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения при безработица.

Надявам се, да съм била полезна!


« Последна редакция: Май 17, 2012, 17:09:39 pm от Bogi »