Специалист патологична бременност няма нищо общо със специалист по стерилитет. Лекарката ти може да е много добра в областта си, но това не значи, че разбира от безплодие. Абсолютно погрешно е да се провежда хормонална стимулация без да е направена проверка на тръбите. Особено пък с клостил, той се приема броени пъти в живота, не е шега това. След спермограма и хормони, цветната снимка е следваща стъпка, задължително. Това че ти имаш проблем, не значи, че мъжът няма. Спермограма се прави задължително. При 50% от случаите на стерилитет причината е в мъжа, при доста голяма част е и в жената, и в мъжа. Не казвам, че на партньорът ти задължително му има нещо, но това трябва да се изключи по недвусмислен начин.
А за други стимулации - лекарката ми каза, че е изключено да правим каквото и да било преди лапароскопията - така ли трябва според теб?
Така трябва, да! Никакви стимулации повечче, преди да се видят тръбите. Но, не е трябвало да ти прави и предходните.
Колкото до ендокринолога и противозачатъчните - основното лечение на СПКЯ е точно такова. Противозачатъчните са хормонални препарати, чрез тях се контролира цикъла. Например, преди ин витро процедура повечето лекари предписват противозачатъчни, за да се избегне евентуално задържане на фоликули, както и за по-добър контрол над цикъла. Аз също задържам фоликули, не съм имала липса на цикъл, но ми беше нередовен, не ми идваше на еднакъв интервал, често си правех фоликулярни кисти. Години съм пила противозачатъчни. Само те ме спасяваха. Не знам какво те е разочаровало от този лекар, явно има и друго, но конкретно с контрацептивите, не мисля, че е сгрешил.
Не е задължително да имаш много симптоми на СПКЯ, за да имаш синдрома. Но ти имаш едни от основните - нямаш цикъл, нямаш овулация, правиш кисти. Какво повече от това?
Не задаваш глупави въпроси. По тези теми - няма глупави въпроси. Питай за всичко, което не ти е ясно, ние ще ти отговаряме. Ако искаш напиши резултатите от изследването на хормони в темата за хормони, да видим и да коментираме. Ето темата -
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=39329.240