Здравейте,
Пиша тук за първи път въпреки, че ви чета от години. Първо искам да благодаря на всички от Зачатие, че ви има, че помагате и никога не спирате да вдъхвате надежда.
Ето и моята история: на 12 г. МЦ ми дойде и от тогава е нередовен. На 14 се консултирах с детски ендокринолог. Първоначално поставиха диагноза вродена надбъбречна хиперплазия (ВНХ), лечение с Преднозилон Ф. Цикъла не се подобри, а след 2 години установиха кисти и ми изписаха Диане 35. От тогава смених няколко гинеколози, всички предписваха противозачатъчни по различни схеми, без да пускат изследвания!!! През 2010 г. за пореден път смених лекарката. В този период бях направила по-дълга почивка от противозачатъчните. Пуснахме следните изследвания:
на 5-ти ден от МЦ:
prolactin - 202,56 (59,0-619,0)
LH - 18,02 (фол. 1,9-12,5, овул. 8,7-76,3, лут 0,5-16,9, мен 15,9-54,0)
FSH - 7,49 (фол. 2,5-10,2, овул. 3,4-33,4, лут 1,5-9,1, мен 23,0-116,3)
Estradiol - 230,21 (фол. 40-606, овул. 536-1930, лут 121-719, мен до 136)
на 23-ти ден от МЦ:
Progesteron - 3,73 (фол. 0,48-4,45, лут 10,62-81,28, мен до 2,32)
Testosteron - 3,75 (0,5-2,6)
DHEA-S - 10,540 (от 20-34 год. 2,68-11,0)
4андростендион - 12,578 (1,40-11,87)
Ехографа показа яйчници с поликистозна структура. Тъй като тогава все още нямах желание за деца, започнах да приемам Ясмин без да правя почивки, с цел изчистване на кистите.
Април 2011 тестостерон и андростендион - нормални. DHEA-S по-висок. При обременяване с глюкоза и съотв. три пъти изследван инсулин се заключи, че има инсулинова резистнетност. Включиха ми и Инофолик.
Година по-късно трябваше пак да повторя изследванията. Ендокринолог направо ме насочи към УСБАЛЕ. Там кръвните изследвания ми ги пуснаха на 8-ми ден от МЦ, точно преди да започна първото хапче от нова опаковка Ясмин. Повечето показатели бяха в норма, с изключение на: общ холестерол 5,82 (до 5,20); FSH 11,2 (1-10), тестостерон 3,9 (0,3-3,5), ИРИ 6,6. Въпреки, че нямам наднормено тегло и окосмяване, заключението беше СПКЯ с инсулинова резистентност, отхвърлиха тотално ВНХ. Продължих с Ясмин и Сиофор 850. В болницата обсъдихме вариантите за забременяване, защото вече исках да забременея. Казаха ми, че след 6 месеца с терапията мога да пристъпя към стимулации с кломифен цитрат.
След консултация с гинеколога и изпращащия ендокринолог, заради високия тестостерон, решиха да заменят Ясмина с Диане 35. Три месеца по-късно тестостерона и глюкозата бяха в норма, но се бяха появили още кисти (при Ясмина постепенно намаляваха).
След още три месеца с Диане, преди предвидената стимулация, направих ХСГ. Резултат под високо налягане: лява тръба пропуска к.м., дясна пропуска малко количество. Препоръчаха ми лапаро.
Избрах лекар, при когото да направя лапарото. След преглед при него, той препоръча и евентуална фенестрация. За сега лапарото е предвидено около 25 февруари.
След доста четене тук и на чужди материали останах с впечатление, че фенестрацията води до повишаване на ФСХ и се препоръчва ако стимулация с кломифен цитрат не е довела до резултат. Допълнително, след фенестрация, стимулациите не са с добри резултати. Оставям на страна останалите рискове от фенестрацията като кисти, кръвоизливи и т.н.
Извинявам се за дългия пост, опитах се да бъда максимално кратка, но изчерпателна
Основното ми терзание е дали да правя фенестрацията заради по-високото ФСХ и планирана стимулация с кломифен. Ще се радвам ако има някой, който да сподели какви са били нивата на ФСХ след направена фенестрация(в темите за фенестрация не намерих отговор) и резултати от стимулации.
На този етап мисля преди лапарото да се консултирам и с доктор от някоя клиника по стерилитет.
Предварително благодаря на всички