Здравейте, нова съм във форума, моля да бъда извинена предварително ако задавам въпроси на които вече е отговорено
.
В началото на година подадохме д-ти към Фонда. Вчера са се обадили от фонда да кажат, че сме одобрени и да запишат дата и час за получаване на заповедта (към момента и двамата със съпруга ми живеем извън страната и сме оставили тел. за връзка на наш роднина).
Ужасно много съм притеснена, защото от фонда не са отговорили с колко можем да се забавим при получаването на заповедта. Което всъщност много ме учуди, тъй като при подаване на д-тите изрично ги уведомих че ми предстои пътуване извън страната с неопределен срок и на въпроса ми ако не съм в България когато е готова заповедта мога ли да я получа по - късно, те ми отговориха че мога да я получа по - късно, като съответно не визираха срок за това.
Знаете ли с колко време мога да си отложа получаването на заповедта? За да пристигнем в България, на нас са ни необходими поне 1-2месеца-уреждане на отпуски и т.н. да не изпадам в подробности
Заповедта може ли да се вземе от упълномощено лице- пълномощно заверено в българско посолство дали ще признаят? И съответно ако става с пълномощно, то може ли да бъде свободен текст или има някаква изрична бланка?
След получаване на заповедта, ако по медицински причини не може да се направи инвитро в рамките на 1 година (разбрах, че заповедта е валидна за 1 година), знаете ли с колко време може да се удължи заповедта?
Благодаря ви предварително за отговорите, притеснена съм сама да не объркам нещата, поради незнание. Освен това смятам да се обадя във Фонда, дали е удачно да говоря с г-н Лалев или е за препоръчване да се обърна към консултантите?