Елена, истината е, че твоето дете се води по теб, не ти по него. С времето се е научило да се храни късно и да заспива "много, много късно".
Ако оставиш претенцията за воденето по детето, всичко си идва на мястото и обяснява защо много други деца доброволно и от само себе си ядат по-рано, лягат по-рано и това съвсем регулярно и непринудено.
За контролирания плач не ме трогваш. След седмица с този подход синът ми прекара два месеца с дълъг и непрекъснат сън, сучейки само веднъж-дваж нощем. После отново започна да се буди често и опитах нещо различно - спане с бебето и кърмене когато и колкото поиска. Стават вече три месеца - докарахме я дотам детето да се буди на всеки час и да не може да заспи, освен ако не суче. Като новороден спеше по-добре. Принудена съм да лягам с него рано, защото е изморен, защото има нужда да спи, "водя се по него", и не измествам часа му на лягане. Буди се много често, и като не ме открие до себе си, плаче истерично.
Отказвам да приема, че дете на 11 месеца има нужда от какъвто и да било вид да суче на всеки час-два всяка нощ толкова дълъг период от време. Моят сън е напълно разбит, за детето да не говорим. Вярвам, че му създадох лош навик, който може да се промени, като му създам друга рутина за заспиване и способност да прекарва по-дълги периоди непрекъснат сън нощем. Следя връстниците на сина си в темите на бгмама и там кърмачетата спят доста добре.
С всичко написано твърдя, че деца на възрастта на моето и твоето са много лесно приспособими към ритъма (и режима) на живот, който им налагаме. Ако нашият ритъм е що годе постоянен, създаваме на детето режим и навици, които са точно това - навици. Не са му кодирани в ДНК-то, за да се проявяват и да се водим по тях. И е изцяло в наши ръце да поддържаме или променяме тези навици изцяло или отчасти, рязко или постепенно в интерес на детето или на нас, родителите.
Но може би мидж уцели десятката - действаш според времето и лежерния график, които ти самата имаш. Другите, работещите родители лоши ли са в такъв случай? Как ще помириш твоята представа за правилно отглеждане и обгрижване на дете (воденето по бебето) с необходимостта майката и бащата да работят?