Моето хлапе проходи в разгара на зимата. Беше на 11м. и нещо като тръгна сам и оттогава не е спрял.
В къщи - нямам килими дори, ходеше си бос по собствено желание. Слагам чорап - събува и така си шляпаше, докато се затопли и взехме да излизаме навън за по-дълго и нямаше как да е само в количка. Тогава му взех едни обувки на "Elefanten", чиято подметка беше кожа, като на петите и пръстите само имаше много фина, еластична гума. Бих ги снимала, но вече ги подарих... После ходеше по градинките с обувки от най-бебешките серии на разни марки т.е. уж най-близкото усещане за "без обувка"... В БГ - просто няма как да пуснеш босо дете извън къщи, ако не искаш да завършите в спешното за норматив
За щастие - успяхме да се изнесем на вилата в началото на юни, та цялото лято си го изкара бос по тревата и всякакви други настилки. Първо мислех, че си въобразявам, но в момента, като сравня неговата свобода на движения и стабилност при ходене, минаване през препятствия и пр. с тази на деца на същата възраст, гледани в типично градска среда - има осезаема разлика. На този етап - пак внимателно избирам обувките, но ходенето и балансът му са чудесно развити и разлика в движението няма, независимо от вида обувка който слагам.
Та бих ви посъветвала с чиста съвест /вече и от опит/ - колкото може повече да ходят боси и по разнообразна настилка, при възможност за това. А обуването на обувка за няколко часа при разходка в парка - не ви бърка, ако през останалото време детенце си ходи босо. Разбира се, не "каква да е обувка".
А, да. Моето не знае нищо от популярните за бебета неща, защото мен лично ме дразнят и не го уча на тях. Примерно да показва коооолко голям ще стане, на колко години е, къде е лампата и от сорта. Знае и показва много други неща, различни по вид от тези, но със същата "тежест".
Така и не схванах защо всички бебета трябва да бъдат учени на едни и същи и то точно определени неща?! Днес намазах да ми пусне телевизора, че ми беше далеч дистанционното и ми го пусна, пък че не знаел къде е лампата...голЕм проблем. За педиатрите в БГ де