Боби, то покрай цялата друга лудница на главата ми - забравила съм да се похваля за спането наистина
Аз първо си мислех, че Дани започна да спи стабилно нощем, че понякога и до три часа ги докарва следобед, защото съм го довела на село. Все пак, тук по цял ден тича и се катери, люлки, басейни, колела... и реших, че спи от изтощение. Но сега се убеждавам, че и възрастта има значение, както е писала и
mimi26 за нейните фурии. След няколко дни става на година и половина и като чета тук и говоря с познати, тези с "неспящите" деца казват, че оооколо тази възраст се е променило положението и при тях. Дани от седмица е в града при майка ми, защото на село ремонтирам банята т.е. по цял ден е в апартамента затворен, а вечерните разходки ги изкарва поне половината возен в количката. За моя изненада - проблем със спането няма и там си спи по същия график, както тук, въпреки че изразходва в пъти по-малко енергия. Та, явно ЕГН-то има връзка със случая
Понеже мен лично ме мори ранното ставане, нагалсих някак си нещата да ставаме между 9 и 9.30 сутрин. В един период, малкият беше решил, че ще се буди в 6 ч., но като не реагирах няколко поредни сутрини и не станах, ами се врътнах на другата страна правейки се, че спя и той от скука си заспа пак. После спря това будене в 6ч. и направо към 9 започна.
Дидомира, от опит знам, че за една капнала от изтощение и безсъние майка е слаба утеха, че и други са били на нейния хал, но поне страхът че "само с моето дете е така" и "аз нещо бъркам" като го няма - по-леко се диша
Трудничко е да издържиш физически, че и психически на подобен режим, в който от 24 часа - за теб няма време за ефективна почивка. В онзи период, 3-4 часа сън накуп ми бяха мираж, плюс че през цялото останало време, малкият бяс не се спираше и все бях на крак край него, че и помощ никаква отникъде нямах... Обаче и това минава и заминава, а ти се улисваш в промените и новите неща, които малкото човече буквално всеки ден усвоява и докато се усетиш - околните започват да ти правят "забележки" от рода на: "Докога ще го наричаш "бебето", той вече си е момченце"
За повиването и на мен ми хрумна, щом детето се стряска от движението на крайниците си, но моето не е имало подобен "проблем" и не съм повивала никога. Ситуацията с Дани е точно обратната - най-сигурният начин да го събудя е да го завия. Без значение дали е олекотена завивка, чаршафче...само да усети нещо върху себе си и го изритваше, а напоследък - просто го хваща с ръка и го захвърля някъде. Зима, лято - спи си отвит, аз пък не му се бъркам - както му е комфортно така да си спи. Само да спи!