радостинка, мисля, че това са две отделни неща - от една страна е храненето и въпроси около това как се храните - на режим или на поискване, защото, освен ако няма сериозен здравословен проблем при теб кърменето под час може да бъде основна причина за намаляване на кърмата. освен това детето си расте, тоест много е възможно да сте в growth spurt, прериод на скок в растежа, май го превеждаме, и да му трябва по-често хранене. от гледна точка на храненето няма причина да се "маха", "мести" или други дейности да се правят, ако е гладно ще яде, ако му се спи ще спи.
другото е свързано със спането - мисля цигу искаше да пуска тема за съня - пак ще кажа, от това, което аз съм чела, ако детето спи 6 часа без прекъсване се казва, че спи цяла нощ. има много причини да не иска да заспи спокойно през нощта. пак идват въпроси - дали спите под режим, какво се случва преди и по време на заспиването. възможно ли е като расте да му се променят и времената на спане? та мисълта ми е, че не е въпрос само за храненето. ако искаш пиши и в темата за кърменето. ако кърмиш на поискване, най-вероятно хич не ти е намаляла кърмата, а просто се е регулирала и не си усещаш така тежки гърдите. аз напълно не съм съгласна с идеята, че децата се разглезват или "научават" да се събуждат от храненето нощем - ади има вечери, когато яде през час и половина, има други, когато и 6 часа може да откара без да суче. слушай си детето, не майки и други, ако си наддава добре, нямаш причини да се притесняваш за количеството и качеството на кърмата си.