0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Elena B , метнах ги в другата тема, дано някой си направи труда да ги погледне поне...  :D

П.П. Често сме на едно мнение, просто аз пиша когато имам да кажа нещо по-различно от другите, рядко за да потвърдя нещо с което съм съгласна, че...оттам си с такива впечатления. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

И на мен баба ми гасеше хлебна сода в оцет и ми топваше изгореното в "соса"  :lol: Бабешки или не бабешки метод, ама веднага успокояваше болката ;)
Всъщност всичко студено успокоява болката от изгорено. На себе си съм слагала и лед.... Иначе за малкия /да не дава Господ/ си мисля, че първо ще звънна на личния и после ще правя "сосовете"  :lol:

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Да се запиша и аз в новата тема. Като сме започнали да се оплакваме да си кажа и аз. Още от 1-ия месец Ясен се напълни с малки червени пъпчици по бузките, които си мислех, че са от хормоните ми, предаващи се чрез кърмата и ще минат от самосебе си. След това се превърнаха в големи червени и сухи петна. Сега като чета сигурно е атопичен дерматит и направо не знам как ще се справим. Изпробвахме 2-3 крема и засега нищо не помага освен кортикостероиден такъв като ефектът е много краткотраен. Утре мисля да го заведа на дерматолог, педиатърката не ни обръща внимание - връчи ни кортикостероиден крем и толкова. А след месец и нещо като дойде и захранването изобщо не ми е ясно как ще различа евентуален алергичен обрив от този. Някой тук да се е справил успешно? Изчетох 1 куп статии и теми с противоречиви мнения относно разни диети, кремове и хомеопатии и съвсем се обърках :?.
*
gergana:-), ние също сме с атопичен дерматит и борбата е много трудна. Педиатърката ни препоръча да спрем ползването на омекотител при пране, почти съм ограничила и ползването на прах за пране. Обличам малкия само в естествени материи от памук, не се препоръчва обличането на плетени и вълнени дрехи, не трябва да играе и с пл. играчки. Не трябва да се къпем често и да не използваме шампоани, а само с водичка. Кремовете с кортизон подтискат обрива за кратко и след спирането му всичко се връща обратно. Ние се мажем в момента само с балсама на Dr. Theiss от серията Nachtkerzen. За сега само той ни помага до някаква степен. Щом кожата е суха трябва да се маже обилно и да не се оставя да се изсуши. Точно определено лечение няма и затова трябва да се въоръжиш с търпение.

*
Спри крема с кортикостероиди. Ако мажеш с нещо - А-дерма екзомега. Заведи на кожен непременно. Другото са ти го казали вече. Успех :)

*

• 1357
Тъкмо го намазах пък аз с кортикостероиодния :(. Ще видим какво ще ни каже утре дерматологът, че от ден на ден става все по-зле. Всичко друго го спазвам с изключение на къпането само с вода - къпя го с Мустела, а лицето му мия само с вода. Иначе кожата на тялото му не е суха, проблемът е само лицето. Тези двата крема ми ги препоръчаха и приятелки, но не съм ги пробвала още. Взех 1 на Уриаж, но без ефект.
Рачко, а да са ти казвали да мине на хипоалергенно мляко или да спазваш диета при кърмене? Четох, че често се бъркал с АБКМ.
*
гергана, ти кърмиш или сте на ам?

писах, ама се затри - та ето пак - слагането на лед на изгорено или на много топло върху измръзнало има ефекта на допълнително травмиране на вече нараненото място. ако се случи да се изгори някой - увийте мястото с чисто кухненско фолио или найлонов филм (прилепва по-добре и не позволява да се замърси раната) и идете на лекар. измръзнало се затопля, но не в гореща вода или пред печката, а например със завиване (без излагане на директен източник на топлина).

дано не се налага да се сещате за тези неща
*

• 1357
На смесено хранене е(50:50 горе-долу).
*
gergana:-), и ние до скоро бяхме на тази схема на хранене, както и вие. Нашата детска лекарка, а и дерматоложката, с която се консултирахме, са против даване на хипоалергенно мляко. И аз си мисля, че в нашия случай е доста крайна тази мярка. А за посещението на дерматолог го направете, но те препоръчват като цяло традиционната медицита - третиране с кортизонови кремове. Не знам какво ви е казала педиатърката за вашия кортизонов првпарат, но ние се мазахме само една седмица и то веднъж на ден - приемането за по-дълъг период при толкова малки деца е дори опасно. Не съм ползвала продуктите на Мустела, но е хубаво при къпане да се използва продукт, който се препоръчва при дерматити, защото в тях има успокоящи кожата вещества. Както е писала и Jbrul, продуктите на А-DERMA имат такъв шампоан. Дерматоложката ни препоръча и някакъв сапун на Avene, който оставял мазен филм върху кожата при къпане и не и позволява да изсъхне.

*
Моите са с АД. Почти не съм мазала с кортикостероиди, или ако се наложи не повече от 2-3 пъти, по-дълго използване, особено третиране на големи участъци е забранено. До годинката, когато давах АМ беше Фризо ХА (по препоръка на педиатъра), от всяко друго мляко (което не е ХА) се обриваха около устите (където се стича млякото). За къпане ползваме все още Себамед, а за мазане на лицето Клоран за суха и чувствителна кожа. Ограничавах храните-алергени, докато кърмех. Пера с Персил сензитив всичко тяхно (нашите дрехи, докато бяха бебета), техните дрехи и тъкани са само памук.
Засега се справяме добре, надявам се да не достигнат състоянието на баща си  :?
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Момичета, кажете нещо ефикасно за запушено и хрипащо носле, малкия цяла вечер се буди през 15 мин. и пищи, не може да диша милото.От два дни нослето му хрипа, но днес ми се струва повече  :( .
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Момичета, кажете нещо ефикасно за запушено и хрипащо носле, малкия цяла вечер се буди през 15 мин. и пищи, не може да диша милото.От два дни нослето му хрипа, но днес ми се струва повече  :( .
Докато не го види лекар - спрей морска вода (че чисти по-добре от капка физ. разтвор) и помпа. Тук май най-много се препоръчва спрея на Риномер.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Аз пръскам непрекъснато Риномер бейби и тегля с аспиратора.
Няма да можем да отидем днес до лекарката.А утре като е работен ден, има ли вероятност и педиатрите да работят  :ask: ?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
понеже беше голяма борба при нас това с пръскането аз почиствах носа на чешмата (както когато възрастен си издухва носа) и много помагаше банята - затопли добре банята от парата и водата доста се отпушва носа и изтича каквото има. жалко, че сега е студено и това с къпането е по-трудно. другото е да се овлажнява въздуха в стаята, но тук стигаме до въпроса как да става това.

също много добре действа крема низита - дори и да не можеш да го втриеш в носа, поне му го слагай на ноздрите, не позволява така да изсъхне лигавицата и по-малко хъркат и кашлят от сополите.
*
При АД е важно рядкото къпане. Къпя със сапун 1 път седмично. Много съм доволна от тоалетното блокче на А дерма и крема за атопична кожа на А дерма. Не съм давала ХА мляко. Нямали сме проблем със захранването. И при нас беше по лицето, сега от време на време се появява сух и грапав участък по едното бедро, о вероятно защото не мажа кожата вече. като се появи петното мажа няколко дни по ред с А дерма крем и минава.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

• 1357
Момичета, благодаря ви за отговорите. Ами засега ми казаха да мажа още малко с Елоком докато мине и после да поддържам с А-дерма. Дано това е последното ни мазане с този Елоком! Ако има нещо ще отида на друг кожен. Ще спазвам препоръките за рядко къпане със сапун и всичко останало пък дано има дълготраен ефект.
*
Отиди на алерголог, не на кожен. Кожните лекари гледат да изчистят кожата, а не да открият причината. При нас е наследствено и затова трябваше да взема по-серизни мерки, а не да мацна с Елоком като се появи нещо. Правихме и изследване за атопия и на всеки 3 месеца пускаме изследване на кръвта (диспансеризирани сме дори) - винаги са им завишени показателите за алергии, но явно овладявам добре положението, защото видимо в повечето време единствено сенки под очите се появяват.
Не казвам, че трябва веднага да тръгнеш по изследвания, но просто консултация с алерголог няма да навреди. Незнам в кой град си, ако си във Варна бих ти препоръчала.
Сапуна по принцип изсушава кожата. Като си решила да ползваш А-дерма вземи измиващ гел.
*
"Сапунът" на А-дерма не изсушава.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
Момичета помагайте със съвети, отново :wink:

Рая адски много повръща, вече ще се гръмна някъде, не издържам  :(
Не е от вчера или днес, ами всичко започна малко след като ни изписаха от болницата, ама все се успокоявам, че ще мине.

Повръща по n пъти на ден, минимум 5-6 пъти след хранене. Първо почваме с фонтаните, може още докато суче да повърне през устата или през носа или и двете. После с оригването прави един-два фонтана обилни и после се почват по малките фонтанчета през устата или носа или и двете  :(. Устата й постоянно е пълна и ако не е на фонтан все плюе по малко и като си лежи пак прави фонтани, а сега и с тези напъвания покрай коликите на моменти е ужас...

Вече ми се реве направо, на хранене сменям по 2-3 чифта дрехи, защото докато облека едното боди направила едно фонтанче и гърдичките и едното рамо мокри, слагам друго и така няколко пъти...

И това повръщане през носа направо ме изправя на нокти, като хвръкне едно мляко или вода с пресечено мляко и като се изпъне на дъга това дете и като почне да пищи и да почервенява - изтръпвам...

Иначе наддава добре, засечено вече на две консултации. Личната казва - ще мине, щом я кърмя и наддава няма да ни изписва АМ. Но не ни и праща на гастроентеролог ни нищо, а аз не мога повече да гледам детето да се мъчи така. Ясно, че най-вероятно е рефлукс ама аз да си излея мъката. И матрака повдигнах и това не помогна.

Моля момичета от Варна да споделят къде да я заведа на гастроентеролог на моя глава.

Както и някой друг съвет как да облекча положението. Искам да продължа да си я кърмя, ама ако добавя малко АР мляко, едно хранене или като добавка, нямали да се подобри положението. Или първо при гастрото...

Малко се олях ама така ми се е насъбрало днес :?

Да добавя - постоянно ни хърка нослето, но аз все си мисля че е хрема/задна. И за това пак бяхме при личната и сега пак слагам капки и ако не мине ще правим посявка. Освен това и накашля - сухо, което си мислех, че е от хремата (проверено гърло и гърдички при док), но сега като чета може всичко това да се дължи на рефлукса.
« Последна редакция: Май 20, 2012, 14:56:51 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
radosttinka , взимам отношение само защото на свой гръб съм изпитала това, което ти се случва в момента, но в доста по-лекия вариант като чета.
Кърма имах в изобилие, бебето засука правилно и го кърмех успешно /изключвам няколкото дни, в които давах кърма от шише, заради разранени зърна/, но щом не се отби, значи пак е било успех.  :lol:
Ама тая история с рефлукса при Дани си беше гърч и то за двама ни. Накърмя го и се почва гънене, пухтене, връщане и повръщане, напрактика и минута спокоен сън нямаше. Точно като се поуспокои - идва време за следващо кърмене и всичко започва отначало.
Повдигах матрака, сменях пози за кърмене т.е. всички "консервативни" методи да се облекчи положението, но да запазя кърменето. Нищо не помогна, дори с малко да стане по-добре. :( При положение, че кърма имах и той сучеше активно, дори прословутите БГ-педиатри, набедени за фенове на АМ не ми препоръчваха да минавам на АМ, а да си кърмя, а той щял да го израсте. Кога ще го израсте питах...ами обикновено до 6-я месец, можело и малко по-късно отговаряха. Ами не са врачки хората - правилно ми отговаряха.

Решението ми да пробвам с АМ-АР си беше лично, никой не ме е карал насила. Гледайки го как се гърчи почти 24/7, реших че предпочитам да е на АМ, ако ще се чувства добре от него, отколкото на кърма и още месеци наред /неясно колко/ да е така. Охкащ, извиващ се, неспящ, повръщащ, ако и да наддаваше добре. Не го споделям, защото твърдя, че моето решение е било най-вярно в случая, а просто защото ми е минало през главата. Всичкото мислене, колебания, "гузна съвест", несигурност - коя е "по-малката" беда, с кое го "лишавам повече" - дали отнемайки му кърмата, или отнемайки му спокойния сън и физически комфорт, но пък запазвайки ценността на всичко което поема чрез кърма.... Бях се опаткавила, амаааа яката.
В един момент дадох АМ-АР и още след първто хранене цялата драма спря от раз. Бебето ми за първи път се нахрани и спа спокойно без да мръдне почти 3 часа. Давах АМ една седмица и междувременно цедях като луда и замразявах във фризера кърма, че да не ми спре. Надявах се да запазя лактацията и а дано това с АМ и ефектът от него е случайност, чаках да се появят същите признаци и гърчене като при кърменето и да си го кърмя пак. Не се появиха. След седмица хранене с АМ-АР, реших пак да се пробвам. Дадох гърда, засука без проблем, наяде се и къде изплю гърдата - къде се почна драйфане, писък, извиване на дъга и "всички екстри".
За мен това беше моментът, в който спокойно и напълно наясно защо - спрях да кърмя. По метода вреди/ползи реших за моето дете конкретно, че в тази ситуация АМ е по-добре. И сега, от дистанцията на времето и без да ме тресат следродилни хормони - пак считам, че за нас двамата това беше по-добрият избор.

Имам познати мами, които бяха в аналогична на нашата ситуация, но продължиха да кърмят, изтърпяха и ревове и повръщания по 100 пъти на ден и моменти на недобро наддаване понякога, но си кърмеха. Някои от бебетата така и не спряха да повръщат и пак ги кърмеха т.е. и това е вариант, ако си убедена, че той е по-добър за теб и детето ти от АМ /в случай, че наистина е рефлукс/.

Според мен - първо установи със сигурност на какво се дължи това състояние при твоето бебе и когато знаеш - тогава седни и си избери вариант, който считаш за най-добър за себе си и детето си. Тогава е информиран избор и каквото и да прецениш да правиш занапред - ще бъде правилно.
Не бързай да даваш АМ, преди да имаш някакво поне основание да мислиш, че там е решението. Ако се окаже там наистина - преценяш си за себе си дали, или... Ако наддава добре и ти можеш да издържиш на сегашната ситуация, докато израсте проблема - кърми си и забрави всякакви шишета, добавки и чудеса. Ако не можеш да изкараш в това положение неизвестно докога - варианти имаш бол. Просто не избързвай.
Успех ви желая и дано се кърмите дълго и щастливо!  :D