dess_dess, струва ми се, че за Германия нямаш достатъчно информация. Поемат се 3 процедури и то само 50 % от тях. Донорството е забранено, освен в случаите на съпруг с азооспермия. Тогава може да се ползва донорска сперма. Съпругът, не партньорът (такова понятие не съществува), подписва декларация, че поема всички задължения към детето. Донорът остава анонимен. В противен случай детето има право да го съди за издръжка. Затова донорските инсеминации или ин витро процедури на самотна или неомъжена жена са забранени. Дарението на яйцеклетки е забранено. Също така процедурите на несемейни двойки не се финансират от касите (те са много, не е само една). Съвсем скоро се взе решение ПИД да е разрешено при определени условия. Когато става въпрос за либерално законодателство, Германия далеч не е напредничава страна.
Има още какво да разказвам, но нека да не спра дотук, защото не е съвсем по темата.
Надявам се, че нещата ще останат постарому, въпреки че според разказа на Стефи ми се струва, че промените ще са наложителни. Дано всичко все пак е в полза на пациентите!
blue_sky Може би, не си прочела добре, но Германия визирах във връзка със здравното осигуряване там и ползването на болнични грижи, например (не можеш да ги ползваш ако не си здравно осигурен)! В тази връзка я споменах, не съм визирала Фонда им и какво поема или не, той
Много се извинявам, сигурна бях, че ще се получи такава реакция, споменах Германия ей-така на прима виста, със същият успех, можех да кажа Холандия
!
Там, Фонда им, поема всякакви инвитро процедури, вкл донорски ЕТ с донорски яйцеклетки !
За там, имам лично инфо, всичко е възможно там, т.к това се поема от здравната им осигуровка!!!
А при нас, имаш -нямаш здравна осигуровка , отоговаряш ли на условията по ФАР ти се отпуска финансиране, това поне е в плюс за да се промени, така мисля аз, но и никого не задължавам да е съгласен с мен и изложеното от мен