0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

брюксел-белгия
« -: Май 04, 2012, 01:13:17 am »
 :D момичета и момчета, днес (то станало вече вчера  :lol:) ме сюрпризираха - ще посетя брюксел за малко, служебно. на 23-ти май летя натам.
какво мога да видя за един ден?
площад гранд плейс, манекенчо пис  :lol: задължително, атомиум, шоколади...
давайте още инфо и идеи какво да видя, какво да си купя  :P до 50 евро  :lol: имам скромен бюджет знам (но пък се сещам за рим 2008-ма, имаше много негри около метрото, които продаваха супер чанти  :lol: свалих цената от 30 на 15 евро, но нямаше черен цвят от моделчето, което харесах  :? и така и не си купих)
хотелът ще ми е http://www.booking.com/hotel/be/thon-eu.bg.html?aid=323176;label=thon-eu-rMm7ij2y7GQD4K6kXBsGmAS11726115204;ws=
 :lol: писчото пише, че е на 2км, ще ги преджапам пеш, аз обичам да вървя, само експото с какво да стигна. и колко скъп е транспорта там? пак ще спомена италия, но метрото беше много добре организирано, и простичко (дори за незнаещите италиански  :lol:), имаше автомати за билети, които предлагаха и инглиш  :lol: в менюто. в тази връзка - предполагам, че с инглиш ще се оправя там?
има ли някой от вас, живеещ там  :D?

Re: брюксел-белгия
« Отговор #1 -: Май 04, 2012, 06:37:09 am »
Здрасти,
гледам , че хотела ти е близко до метростанция. Вземи си карта от там. Атомиумът и "mini Europe" намират на последната спирка на едно от метрата (спирката е Roi Baudouin (Bruparck- Atomium): . Има COMBO билети за малката европа и Атомиумът (намират се едно до друго) -пести се около 3 евро , мисля, че цената на този вид билет е между 20 и 24 евро. За това посещение ще ти трябват около 3 , 3 часа и половина (30 мин в посока пътуване от центъра и 2 часа общо за двете места). В същия район има и планетариум, но определено не си заслужава (бях там миналия месец). В центъра около "пикльото" има площад за разглеждане и околните улички с магазини за шоколад, има една статуя на полегнала девойка, има статуя на Дон Кихот и Санчо Панса. Около централната им гара (500-600 м ) има музей на музикалните инструменти.
С английския е малко трудно да се оправиш, ама трябва да си настоятелна :).
http://visitbrussels.be/bitc/front/content/displayDetail/cmid/655/group/CONTENT/id/392.do
Ето този сайт ще ти помогне да се ориентираш и за цените на транспорта. Вземи си билети за повече пътувания, по на сметка ще си.
Дано ти е полезно инфото :) .
Весело изкарване!
« Отговор #2 -: Май 04, 2012, 16:34:46 pm »
мерси боку  :D бгпетя,
разгледах набързо. този 1-day card JUMP : 6,00? добре звучи. мога ли да го закупя още на летището?  :lol: мецан ме бъзика да си наема вело.
за малката европа четох, че сме представени от рилският манастир  :D

*
« Отговор #3 -: Май 04, 2012, 23:00:27 pm »
Mecinka, не мога да ти помогна с инфо, само благородно ти завиждам!
Приятно прекарване!

« Отговор #4 -: Май 05, 2012, 00:01:07 am »
 :bighug: ех душе, да можеше като плюшено меченце да те взема в багажа  :balk_21:

« Отговор #5 -: Май 05, 2012, 05:56:09 am »
Mecinka, дано съм ти била полезна. Предполагам ще можеш да си купиш карти и на летището (аз ходих до там с влак от Лондон и на автогарата продаваха карти.
Още една отметка искам да направя: питай кои от картите покриват метрото. В Белгия транспорта им е собственост на няколко компании и билетите от една може да не важат за друга (в автобусите се валидират при влизане от първата врата, а освен това махаш с ръка за да спре буса (нищо че си на спирката)). Малко съм подробна :).Дано не съм ти дотегнала.
Права си, че сме представени от Рилския манастир. На мен там много ми хареса :).
И си внимавай за чантата, защото има джебчии :).
« Отговор #6 -: Май 05, 2012, 08:09:24 am »
Малко съм подробна :).Дано не съм ти дотегнала.
:flower: аа не миличка, благодаря ти, аз съм мара подробната  :lol: и обичам подробностите
възникнали са ми още въпроси, а сигурно до 23-ти  :lol: ще взривя ефира

как стои въпросът с тоалетните? има ли ги? безплатни ли са? или по заведенията трябва да питам?  :oops: :lol: дано съм на края на цикъла тогава
мога ли да ям на обществено място без да съм в заведение? примерно на летището, или трябва да излезна оттам и да се паркирам на някоя пейка  :lol: ще бъда като бай ганьо в европа, тези въпроси са малко смешни, но кацам в 8 сутринта, сама ще съм, и до 14 (до настаняването в хотела) имам време бол  :lol:

:? също да попитам за вечерта, разбрах, че има много емигранти всякакви цветни  :lol: (за да не звучи расистко) опасно ли е вечер, малко да се разходя, да пощракам фотос?  :)

... освен това махаш с ръка за да спре буса (нищо че си на спирката)
:jump12:

И си внимавай за чантата, защото има джебчии :).
:lol: тези да не са от наште  :wink:. ще съм с раничка на гръб и една малка чанта

« Отговор #7 -: Май 05, 2012, 08:20:37 am »
Има COMBO билети за малката европа и Атомиумът (намират се едно до друго) -пести се около 3 евро , мисля, че цената на този вид билет е между 20 и 24 евро.
:lol: как можах да забравя, 2009-та с мецан в турция влезнахме безплатно в света софия и топ капъ-то, защото си бяхме направили едни баджове, уж сме журналисти,  :lol: меци има и камера и фото. това ни го каза една позната, че журналистите не плащат по такива места. това дали важи за брюксел?

« Отговор #8 -: Май 05, 2012, 15:05:34 pm »
"как стои въпросът с тоалетните? има ли ги? безплатни ли са? или по заведенията трябва да питам?" - това ми е болна тема :). Не съм уцелила безплатни, между 0.30-0.50 Евро съм плащала. Питала съм в няколко заведения (на английски и си ме разбираха, нищо, че първия път се правят, че не разбират) и няма да имаш проблем.

Не знам дали може да влезете като журналисти, но винаги може да пробваш :)

Ние се разхождахме спокойно вечерта. Само избягвай улиците около гарите им (имат четири). Там не се чувствах уютно и сигурно.

Като бях там, времето беше страхотно и навсякъде имаше хора, които си седяха на тревичката, хапваха и пийваха. Брат ми каза, че не е желателно и може да те глобят, ако си с бутилка алкохол в ръка.

Ние като пътуваме с мъжа ми си оставяме багажа в хотела (имат си специална стая за багаж), докато стане време за настаняване и само грабваме фотоапарат и дамска чанта. Обикновено се регистрираме и като се приберем от скитосване ни дават стая и багажа. Не знам дали твоя хотел предлага това, но ако искаш може да ги попиташ. 

« Отговор #9 -: Май 05, 2012, 18:26:08 pm »
"как стои въпросът с тоалетните? има ли ги? безплатни ли са? или по заведенията трябва да питам?" - това ми е болна тема :). Не съм уцелила безплатни, между 0.30-0.50 Евро съм плащала. Питала съм в няколко заведения (на английски и си ме разбираха, нищо, че първия път се правят, че не разбират) и няма да имаш проблем.
:lol: и на мен ми е болна тема, ще изпикам няколко евро, особено ако съм в цикъл  :? ще се налага заради памперсите  :lol:
в италия съм плащала най-скъпата ми засега тоалетна 1евро, в чехия имаше комбинирани - можеше човек и да се изкъпе срещу 3-4 евро, в гърция са ми отваряли заведение за да ида до специалното място (без да ми искат пари)  :lol:, по плажовете имаше химически тоалетни, такива имаше и по парковете на букурещ, китайците са най-ларж  :lol: хем безплатно, хем с топла вода и хартия (говорим за пекин обаче и за туристически обекти)

... ако си с бутилка алкохол в ръка.
:lol: за това няма опастност

Ние като пътуваме с мъжа ми си оставяме багажа в хотела (имат си специална стая за багаж), докато стане време за настаняване и само грабваме фотоапарат и дамска чанта. Обикновено се регистрираме и като се приберем от скитосване ни дават стая и багажа. Не знам дали твоя хотел предлага това, но ако искаш може да ги попиташ. 
yahoo_33 osi_16 ооо да, непременно, не че много багаж ще влача, но все пак ще ми е по-лекичко на гърбеца  8)

*
« Отговор #10 -: Май 05, 2012, 22:47:41 pm »
Мецинка, аз бих се лишила от чанта и бих инвестирала в туристическия автобус. Билетът ти важи 24 часа, можеш да слизаш и да се качваш колкото си искаш. Това е най-лесният начин, особено ако е студено и дъждовно, какъвто е общият случай там. Пеша не можеш да обиколиш всичко. Иначе пробвай с метрото! Знам, че ходи до експо-то, но не помня кой номер. Трябва да проверя. Ако те интересува, пиши ми на лични и ще погледна!
Можеш да ядеш където си искаш каквото си искаш. В центъра и около гарата си пази чантата! Тоалетните като цяло са безплатни, въпреки че в самия център вероятно не е точно така, защото вероятно им е писнало всеки да ходи в тях. А и те бизнес трябва да правят.
По тъмна доба не бих излязла съвсем сама. Най-малкото не знам къде точно да не ходя, с изключение на Северната и централната гара.

Приятна разходка!

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #11 -: Май 07, 2012, 15:27:18 pm »
Тия дни мислех да правя сайт за безплатните неща в Брюксел и особено за тоалетните  :lol:
Де да имах и време за това...
Виж тези линкове:
http://www.brussels.be/artdet.cfm/6278
http://www.brusselvoorallen.be/+-Toilettes,61-+.html?lang=en

За мен туристическите бусове не си заслужават. Във всеки инфоцентър може да вземеш карта на града с обозначени няколко маршрута. Запази си парите за бира и шоколад :)
Хотелът ти е относително близо до нас ;)
Jump картата е идеален вариант.
В центъра превоз не ти трябва, маршрута може да си разпечаташ оттук:
http://visitbrussels.be/bitc/BE_en/walk/384/classic-walk.do
Ето още идеи за без пари:
http://www.brussels.irisnet.be/brussels-for-free

Ако имаш време и искаш да си купиш маркови дрехи на ниски цени, виж този линк:
http://cheeseweb.eu/2010/11/dod-affordable-fashion-belgium/
Всъщност целият сайт е много полезен...

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #12 -: Май 07, 2012, 23:28:28 pm »
 :bighug: милички благодаря ви, утре ще навлезна в подробностите, които сте ми писали, че понеделнишки ми дръпнаха юздите  :lol:

« Отговор #13 -: Май 21, 2012, 00:06:08 am »
 :youwoman: ultra
мъжките уринални много ми харесаха  :jump12:
аз да продължа с въпросчетата - колко е скъпа водичката там? намират ли се чешми и става ли водата за пиене, или е за предпочитане бутилираната  :? ? в тази връзка какви са изискванията сега за самолетите, колко вода мога да влача в ръчния си багаж?

*
« Отговор #14 -: Май 21, 2012, 00:10:50 am »
В ръчния багаж не можеш да носиш вода. В самолета ще ти дадат. Преди това трябва да си купиш, ако ти се допие.
Не бих рискувала да пия от чешми на улицата.

« Отговор #15 -: Май 21, 2012, 06:36:57 am »
Затова пък можеш да си носиш празна бутилка. В ЕС чешмяната вода е ок за пиене ;)
« Отговор #16 -: Май 25, 2012, 10:26:10 am »
 :hello2: welcome
здравейте от мрачна софия  :lol: снощи кацнах с малко закъснение, и докато легнем, че меци е любопитко и само ме разпитва, беше зор да види всички подаръци :P сега съм като претепана  :? отивам да хапна и да се къпя, че днес съм на бал  :party: и довечера ще ви пиша.

« Отговор #17 -: Май 26, 2012, 09:35:29 am »
 :D добро утро,  да ви се отчета  8)
тръгваме с меци за летището  :lol: забравихме фотоапарата, добре че нямаше и 1км от вкъщи та се върнахме, нямаше движение и бързо стигнахме. добре ме опипа една кака на проверката  :lol: банелите на сутиена ми пищяха. летях с българия еър, на отиване не беше пълен самолетът.
в 7,30 кацнахме на бруселс еърпорт  :? беше 11 градуса и мъгливо.  :lol: мецинка отиде до тоалетната и там сигурно 30-тина минути си пудри кожуха - мих си зъбките, слагах си кремчета, ресах се, така малко да загладя косъма.
 :P после дамата от информация ме упъти за моят хотел, слезнах един етаж надолу, и взех автобус 12 до спирка schuman, този транспорт от и до летището не бил част от другият и не можех да си купя карта от там. имаше автомат за билетите, но се купуваха само с монети или с кредитна карта, обясниха ми, че може директно на шофьора да платя, така и направих. билета беше 6 евро. шофьорчето  :lol: около 23-25 годишно от арабо-индийски произход (повечето бяха такива, и доста млади). автобусите им широки и дълги,  8O чудех се на места как минават по тези тясни улички.
незнам за колко време стигнах до шуман, имаше вече трафик. спирката е точно до европейската комисия. направих някое фотосче, извадих си листчето с адреса на хотела и почнах да питам за улицата  :lol: от 3-ма попитани накрая разбрах. докопах се до хотела за да си оставя багажа,  :P но за мой късмет имаше свободна стая и момичето ми предложи веднага да ме настани. thon хотел е много уютен,  :) много ми хареса, моята стая беше от вътрешната уличка, много тихо беше. починах си малко, извадих официалния кожух на зачакалка и тръгнах (имаше услуга - наем на чадър за един ден 7 евро).
 8) от рецепцията ми дадоха карта за града, има специална част с метро линиите. хотелът беше най-близо до спирка maalbeek, но през тази спирка не минаваше метро номер 6, което ходи до heizel - атомиума и мини европа, затова повървях малко пеш до arts-loi, но така открих магазин карфур  :D малък беше, но свърши работа. кисело мляко (йогурт) с ягоди 150г 0,70евро, вода evian френска 1,50евро  osi_8 тази прословута вода не ми хареса.
докопах се до heizel едно билетче е 2евро, на автомата няма английски  :? озъртах се няколко минути, една жена ми помогна. комбо билетът ми излезна 20,30 евро  :lol: казах, че съм студентка, иначе билетът е 23,30. попитаха ме от къде съм, мислех, че въпросът е от любопитство, чак меци като се прибрах ми чете на билета българия, явно си водят статистика  :) качиха ме с асансьор до горе, оставиха ни да си пощракаме панорамата, долу имаше магазин за шоколади, и за сувенирчета. взех на меци магнитче за 4,5 (атомче железно) и 2 монетки (всяка по 2 евро) едната лице картата на белгия на гърба атомчето, на другата лице картата на гърба различни забележителности, в които и манекенчето. това бяха най-оригиналните и не скъпи подаръци.  :) отгоре се вижда мини европата.
на влизане в мини европата ме посрещна една костенурка  :lol: незнам дали си има име, човек в костюм, оранж костенурка много яка, обаче не дават да я снимаш  :x, само те ти правят снимки, и после си избираш какво да си купиш. 3 снимки ми бяха направили, един ключодържател, взех само една снимка 6 евро и ключодържателя за 5 евро.  :D мини европата е много интересна, утепах няколко часа там. времето приятно ме изненада. още на атомиума се пораздигна мъглата, и стана доста топло и слънчево на обед.  :) поседнах си на една пейка и си прегризах оризона, донесен от българия  :lol:
реших след атома и европата да се прибера в хотела. на връщане нямах обаче монети и не събрах 2-те евро  :lol: и понеже няма никой си влезнах така, вътре ми беше притеснено някой да не ме гепи.  8O метрото им е ужасно, май емигрантите и учениците само се возят с него. мръсно, тъмно, много тясни стълбите. вътре ги гледам си похапват, сандвичи и закуски от бутер тесто много сгъват, не видях пица да се продава на парче (иначе пицарии като заведения имаше). тук там имаше просяци, полицията не ги закача. имаше и просещи ромки с дрипави деца, и някакви прощляци с кучета.
прибрах се в хотела към 14,30 и добре че си пуснах аларма, че щях да откъртя до вечерта и да изпусна манекенчето  :lol: в хотела на рецепцията имаше голяма купа пълна със зелени ябълки (от моя любим сорт - кисели и сочни) та си взех една (на 24-ти имаше круши  :lol:, но не посмях). след почивката тръгнах за площада, този път се качих от близката maalbeek и с номер 1 или 5 се стига до gare centrale, оттам по уличките с брукселските дантели, шоколадите, макароните, гофретите та стигнах до площада  :) много е хубав, пощраках  :photo:. гледам пише wafel (гофрета) 1евро, виках си хайде за толкова ще се прежаля,  :lol: а то се оказа, че само гофретата е толкова, показвам една със сметана, банани, ягоди и полята със сосче шоколадово  :eat: направиха я и продавачката ми казва нещо на френски, и като ми показва на елката 4,60  8O лошо ми стана.  :lol: преглътнах я някак. полегналата девойка я видях, дон кихот и санчо не  :? манекенчето го поснимах  :) там имаше бая народ, иначе щях да подмина, то едно ъгълче и толкова.
към 18 се прибрах в хотела, пуснах малко тв-то, и съм откъртила до 1  :lol: станах и ядох каквото си носех от бг и към 2 пак сън  :sleeping:
на другият ден вече имах закуска, програма  :) освободих стаята още сутринта, пазеха ми багажа, автобуса за летището беше пълен до козирката,  :lol: на шофера не му работеше автоматчето, та си спестих 6 евро. този път засякох, за 20-тина мин стигнах, като излезнат от тесните улички бързо карат.
като цяло ще кажа, че не бих отишла там на екскурзия, много мръсен град, тесни тротоари, имаше велоалеи  :), имат си много черни, малко азиатци видях, не точно китайци, може би филипинци. обслужващият персонал са предимно такива, камериерките бяха азиатки. много е скъпо (поне за нас),   :lol: щях да отслабна ако бях останала още. наистина не говорят много английски, покрай комисията, и на атома се срещат англоговорящи.
 :lol: тези обществени тоалетни не ги видях, на летището не се плащаше, после си ходих в хотела, после на мини европата имаше в едно заведение, не видях някой да взима пари, после пак си ходих в хотела, та не ми се наложи да плащам за такава услуга. и чешмишки не срещнах, но не съм се и оглеждала.
само една бременна жена видях, и едно семейство с бебешка количка (близо до плащада), които мисля, че бяха чужденци.
от летището купих шоколад (3,50е),  :lol: който се оказа немски, бира westmalle (6 бутилки и чаша 18,40) (за мецан, аз не пия), и едно плюшено меченце (4,50)  :lol: (за колекцията мечоци на секцията) с блузка с надпис белгия.
 :) направих разходката, сигурно има още какво да се види, но освен по работа не бих  отишла отново.

« Отговор #18 -: Юни 02, 2012, 11:22:47 am »
Здрасти mecinka,
Радвам се, че си изкарала добре :). Брат ми живее в Белгия и само поради тази причина пътувам до там. Иначе и аз като теб, освен по работа, не бих отишла на ексурзия там :)
« Отговор #19 -: Октомври 08, 2012, 14:25:57 pm »
На мен Брюксел не ми допада особено като град, но пък действително в околностите има много симпатични места. В Брюж е страхотно !!  8)
Трудностите са кръстопът, който поставя личността пред избор - да прояви характер или да направи компромис.