Права е
Тара, кирпичени къщи има в равнината предимно, по балкана залагат на камък обикновено
Но няма особено значение, защото никъде къщата не стои "на зидария", все пак има замазка, боя и най-често поколения хора са израснали в такива къщи съвсем живи и здрави. Т.е. по-здрави от нас "градските чеда".
Тези дни обмислям да заведа Дани на село и то точно в кирпичена къща
Знам, че е кирпичена понеже баба ми каза, иначе като е измазана отвън и отвътре - няма как да разбера. Това е родната къща на дядо /лека му пръст/, там са живели майка ми и вуйчо ми като деца /докъм 6-годишни/, аз и братовчед ми си изкарвахме там уикендите едно 20-ина години...никакъв проблем в битов аспект не помня да е имало.
Лично аз съм зажадняла поне 10-ина дни да не ми е "супер цивилизовано". На село отдавна си има стандартна електрическа готварска печка, но винаги ползвам тази с дървата - ей така да си начеша крастата, а и ястията имат друг вкус приготвени на огън. Ако навия и баба да дойде с нас - това означава и закуска с катми на сач, приготвени директно върху откритото огнище в навеса до основната сграда. После да пекна мръвчици на истинско /зидано/ барбекю. Мога да вържа на Дани съвсем простата дървена люлка /която е останала от нас/ на една греда под лозата. Мога да го пусна да тича на воля в декар двор, целият покрит с райграс и да не се налага постоянно да търча след него, да го дърпам в "безопасна посока" и той да реве, защото не разбира защо не му позволявам да иде еди къде си /както става в градските паркове/. Ако е топло и слънчево - мога да му надуя басейна, да запалим бойлера на дърва и да му го напълня с топла вода размъквайки кофи, но пък при нулев разход на ел. енергия
Можем да се наспим на наистина тихо и на отворен прозорец, не на климатик и с два ката затворени врати и прозорци, че иначе все едно спим долу на улицата... Може и за много от вас тези неща да не звучат приятно, но пък аз ги обичам и ми се ще и детето ми да може да ги усети, а дали и то ще ги заобича - времето ще покаже.
За подобна ваканция, бих взела аптечка, каквато нося и при всяко друго пътуване с бебето - примерно на морето, в хотел. Ако недай Боже се случи нещо сериозно, където и да сме - все трябва да имам нещо за "първа помощ" и все ще се наложи да го закарам до болнично заведение. Ако огранича ходенията ни до "места, в които има спешни центрове и добри болници" - това значи да не напускам града, или да ходим само в други и то големи градове.
Да отидеш на подобно място със съвсем малко бебе - лично за мен не е проблем, просто повече багаж трябва да се мъкне... Но ако е кърмено дете и не носиш шишета, стерилизатори и пр., даже и багажерките не са кой знае колко.
hope-love , ето я темата:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=46694.0 В този подфорум е.