Обикновено боледуват двете в комплект така че няма как да ги разделя. Много рядко се случва да е болна само едната и на другата да й се размине. Пускала съм само едната сама на ясла за 2 дни, когато тръгнах на работа. Яна беше след бронхиолит и имаше забрана за ясла, аз трябваше да тръгна на работа, а майка ми да ги гледа за 2 седмици. Реших първите дни да ги разделя, за да не я товаря много. Били са на година и 10 месеца. След 2ия ден на майка ми й дожаля и си поиска и втората вкъщи. Не се бяха търсили.
В яслата си играят обикновено двете заедно, макар че напоследък допускат и други дечица. И навън са все двете в комплект. Защитават се ако някое дете закачи някоя от тях, последният път едно девойче отнесе пердах от Йоана, защото блъсна сестра й.
Иначе конкуренцията за внимание е жестока. Затова гледам от време на време да ги разделям - едната с мен, другата с баща си. Не винаги се получава, защото имат спор коя да е с мама, коя с тати. Понякога самите те си искат да са сами с някой от двамата и чак реват другата да не идва. Ние си ги гледаме сами, без баби и дядовци и понякога подобно разделяне е невъзможно за жалост.
Напоследък едната иска много да се налага - да е винаги на нейното, все тя да е първа. Ако сестра й я изпревари е драма голяма - например първа да се пусне по пързалката.
Бебетата започнах да усещам точно около 16-17 седмица. Първоначално бяха леки движения, като пърхане, погалване с перце или рибка във вода. В 20 г.с. усетих първият ритник или по-скоро удар с глава, защото едната много подскачаше. Тя като цяло си беше много врътлива през цялата бременност, а сестра й много спокойна, чак поспалива. И сега са такива - едната не се спира на едно място, а другата е кротичка. Последните месеци вече беше купон в корема ми - постоянно се движеше насам-натам, изпъкваха глави, крака. Чак беше малко плашещо. Имам и клипчета.