0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Имам нужда от помощ от адвокат
« -: Април 18, 2012, 08:54:12 am »
Здравейте, момичета! Много сме притеснени в къщи и ви моля за помощ!
Получихме призовка на името на съпруга ми за свидетел по гражданско дело във Варна. Никога през живота си не сме влизали в съд. Не знаем какъв е редът. Няма никаква информация за делото на самата призовка, а само денят, часът и кой кого съди. Имам приятелка в съда в нашия град и тя едва успя да разбере, че става въпрос за дело между общината и една застрахователна фирма от 2008 година. Не познаваме добре Варна и сме ходили общо няколко пъти там - веднъж за преглед на мъжа ми, веднъж за мой преглед и още веднъж - на сватба. Винаги сме били двамата. (изключвам тазгодишното ми обучение с колегите) Мъжът ми в момента не е много добре и не мога да го пусна сам, а делото е в работен ден и то надвечер. От няколко години в семейството ни работя само аз и ще ни бъде много трудно да направим тези непредвидени разходи за транспорт до Варна и за мое отсътвие от работа, ако ме пуснат изобщо. И най-важното е, че ние нямаме никаква представа за какво точно ни викат и няма да бъдем полезни с нищо. Трябва само да отидем и да кажем, че не си спомняме да сме били на тази дата във Варна.  Имам няколко въпроса, ще бъда благодарна на всеки, който даде професионален или личен съвет, може и тук в темата, а също и на лични.
1. Можем ли да представим болничен лист и да не се явим на делото? Ако - да, какъв е начинът? И при следващо заседание, могат ли пак да ни повикат?
2. Ако все пак се явим на делото, ще ни бъдат ли платени разходите, както пише на призовката - при поискване? От кого трябва да си ги поискам и какви разходи ще ми бъдат платени - пътни, надник, платен паркинг, тъй като съдът не разполагал с паркинг за колата? Какви документи трябва да представим за тези разходи?
Още въпроси имах, но в момента нещо ми се изпариха от главата. Ще се постарая да ги напиша по-късно. Благодаря предварително на всички, които се включат! Нямаме време, делото е на 23-ти април (понеделник)от 16 часа.
Още веднъж - благодаря и ще очаквам съветите и напътствията ви!

*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Re: Имам нужда от помощ от адвокат
« Отговор #1 -: Април 18, 2012, 09:18:22 am »
Душка спокойно!
Първо в кой съд е делото? ВРС< ВОС или АСВ?
2-ро вие явно се явявате заинтересована страна по делото, щом същото се води между Общината и застрахователната ф-ма, поне доколкото си обяснила. Не е проблем да представите болничен лист, но това трябва да стане възможно най-бързо т.к делото е за след буквално дни. Хубаво е да дойдете и да се запознаете с него обаче, ще ви се дадат всички документи и докавателства по него. Ако сте заинтересована страна може и да не се явите или с този болничен лист заедно с една молба до съда, да поискате отлагане на същото поради горната причина!
Разноските са си за ваша сметка и не се поемат от никого! Ако става въпрос за някакви такси и пр съдебни разноски то впоследствие след решаване на делото се присъждат в полза на спечелилата страна. Но в тях не влизат тези които ти си споменала, паркинги, пътни и пр. Около вс съдилища във Варна има възможност да се паркира кола, макар и да няма обособен паркинг за тази цел изключая служебния такъв.
Според мен обади се дори и по телефона се опитай да получиш инфо за какво е делото, какъв вид е, защото получвайки тази призовка ти се считаш за редовно призована по същото!

« Отговор #2 -: Април 18, 2012, 15:12:16 pm »
Ето и моите отговори, които се различават донякъде от тези на Красавицата.
Пишеш, че го призоват като свидетел по гражданско, което прави излишли разсъжденията относно това какво да направите, ако сте заинтересована страна. Ако свидетелят представи болничен лист, това е основателна причина за неявяването му на конкретната дата и така съпругът ти ще избегне глобата, която се налага за неявяване без основателна причина. Ако съдът прецени, че делото не може да приключи без неговите показания, ще го насрочи за друга дата и пак ще го призоват. Съществува вероятност страната, която го е посочила да се откаже от него и тогава няма да го призовават повече.
Ако се яви всеки свидетел има право да си получи разноските - пътни разходи, за които се представят билети за обществен трансспорт, а ако е пътувал с автомобил - касов бон от бензиностанция /заредете същия ден/. добре е да си приготви копи от личната карта, за да докаже в какъв е адреса му, т. е. от кое населено място е пътувал. И да не забрави да заяви пред съдията, че иска да му бъдът платени разноските /понякога съдиите пропускат да питат и да разяснят на свиделите това им право/ и да си представи докаателствата за пътните. Освен тях се плащат и днвени, които май се определят по Тарифа или по усмотрения на съда, но се полаган и такима.
*
« Отговор #3 -: Април 18, 2012, 15:44:54 pm »
Душе, не съм юрист и се извинявам, че се намесвам, но моят мъж всяка седмица е на дела - все някой си обжалва акта (всички са супер изрядни шофьори  :lol:). В голяма част от случаите е свидетел. Като има ангажимент праща по някого молба да бъде освободен от делото по някакви си причини (лични, здравословни и т.н.). А ако отиде носи някакво заявление за горивото и му превеждат паричките.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #4 -: Април 18, 2012, 16:58:45 pm »
Душе, не съм юрист и се извинявам, че се намесвам, но моят мъж всяка седмица е на дела - все някой си обжалва акта (всички са супер изрядни шофьори  :lol:). В голяма част от случаите е свидетел. Като има ангажимент праща по някого молба да бъде освободен от делото по някакви си причини (лични, здравословни и т.н.). А ако отиде носи някакво заявление за горивото и му превеждат паричките.

Мимка, при този тип свидетели (от др. "система") е малко по-различно положението, отколкото при тези, които са граждански лица ;)

*
« Отговор #5 -: Април 18, 2012, 17:10:02 pm »
Момичета, много ви благодаря на всички за отговорите тук в темата и на лични!
Кrasavicata, благодаря ти за отговора, но идея си нямам, за тези съкращения, но пише на призовката, че делото ще е в Районен съд - гр. Варна, Гражданска колегия, ... състав, по гражданско дело № ....... със страни: ищец ЗК ЛЕВ ИНС АД и ответник: Община Варна; номер в списъка на лицата за призоваване - 3. Изобщо не съм заинтересована страна в това дело, идея си нямам за какво става реч, явно не съм се изразила добре. Според теб на кого трябва да се обадя? Моята приятелка звъня служебно на колежката си във Варна и едва успя да разбере, че става дума за инцидент от 2008 година. По принцип трябвало да има документация в призовката, с която да се запознаем.
Hope-love, много ти благодаря за обяснението. И аз разсъждавам, като теб и много се надявам, че ако не отидем сега, няма да ни призоват наново. Но знае ли човек? Днес говорих и с моя шеф, той ме посъветва да отидем и да си искаме да ни възстановят разходите за деня. Лошото е, че ние ще тръгнем на обяд и не знам дали ще успеем да намерим съда и да се запознаем с материалите по делото. За дневните не знаех и ако ме пуснат и мен вътре, ще го ръчкам да пита, защото той ще го е срам.
Миме, много ти благодаря за включването. Изобщо не ми се извинявай, приемам съвети и мнения от всеки. На нас ни се случва за първи път и дано да е за последен. Колко време го мислим и преживяваме, а малко други неприятности си имам на главата.
Значи, вариантите пред нас са два:
1. Утре сутринта вземам болничен лист на мъжа ми и пращам копие от него, заедно с молба, с препоръчано писмо до Районен съд - Варна?
2. Освобождавам се за половин ден от работа и тръгваме на обяд в понеделник за Варна. Сутринта зареждаме необходимото гориво и пазим касовата бележка(фактура необходимо ли е да взема). Преснимам личната карта на мъжа ми. И се моля да стигнем на време до мястото, което сега трябва да търся къде се намира?

*
« Отговор #6 -: Април 18, 2012, 17:11:03 pm »

Мимка, при този тип свидетели (от др. "система") е малко по-различно положението, отколкото при тези, които са граждански лица ;)

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Извинявам се пак, на всяка манджа мерудия да съм....
*
« Отговор #7 -: Април 18, 2012, 17:16:50 pm »
Миме, няма за какво да се извиняваш! Всяко мнение е от полза! Прегръдки за всички ви!

*
« Отговор #8 -: Април 18, 2012, 21:38:43 pm »
Душе,
моят брат е адвокат и каза да mi напишеш кои ви призоват в съда. Ако искаш и на лични.
Каза ми, че трябва в протокола за съдебно заседание, да бъде вписано изрично желание на свидетелите (в частност мъжът ти), че искат трудовото възнаграждение за деня да бъде поето от този които ги призова, пътните разноски и пропуснатите ползи също. Т.е както ти е  казала hope - love, да не се повтарям.
Ако имаш въпроси питай, но през деня нямам Интернет на работа. Ако искаш да ти се обадя и да се разберем.
Късмет!
*
« Отговор #9 -: Април 18, 2012, 22:33:30 pm »
Душе,
моят брат е адвокат и каза да mi напишеш кои ви призоват в съда. Ако искаш и на лични.
Късмет!
Stoeka71,благодаря ти! Писах ти на лични подробностите, а и тук горе съм написала кои са страните. Идея си нямам кой и защо ни призовава, просто си мисля, че ще е ищеца. Не сме участвали в произшествия и не сме присъствали на такива, наистина не мога да се сетя за какво става въпрос. Ако брат ти има някакви връзки и познанства да разбере за какво иде реч - ще съм ти благодарна. И изобщо - има ли към кого да се обърна, за да се изясни положението преди делото или не?

*
« Отговор #10 -: Април 18, 2012, 22:38:23 pm »
Душе, получих съобщението.
Утре ще му се обадя, че имам малко дете в къщи.
*
« Отговор #11 -: Април 18, 2012, 22:47:42 pm »
Душе, съжалявам, но чак сега виждам темата! :(
Имам приятелка, която работи в съда във Варна, но вече е късно да я безпокоя!
Утре ще и звънна и ще я попитам как стоят нещата.
Ако можеш напиши ми на лични подробности!
Успех!
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #12 -: Април 19, 2012, 10:02:59 am »
Душка с делото ще можете да се запознаете ако отидете на деня и то малко преди да започнат заседанията на състава изобщо, т.к делото вече няма да се намира на разположение на страните в канцеларията, а направо в съдията!
Аз съм от Варна, обаче няма как да проверя и да получа съответно информация за делото по което не съм страна ...
Не разбрах, аз лично, мъжа ти ли, само е призован дефакто или и двамата? Защото ако е само той, този вариант 1, който си описала е най-удачен и приложим!
Пази само плика с пощенското клеймото (обратната разписка съответно), т.к те представляват доказателствено средство, че сте уведомени и възпрепятсвани да се явите в това съдебно заседание!)!!!

*
« Отговор #13 -: Април 19, 2012, 22:39:06 pm »
Момичета, още веднъж ви благодаря за помощта. По закона на гадостите и защото искахме да излъжем, моят мъж снощи наистина се разболя. Той по принцип не беше и добре и за това си мислех също, че не е удобно да пътуваме. Но снощи имахме големи премеждия в къщи, слава богу, в момента е по-добре, но така или иначе е в болнични. Имам чувството, че от както получи призовката, се разболя. Та, така. Направих копие на болничния и мъжът ми го завери, написахме и едно заявление до съда, сложихме и копие от призовката и го изпратихме с куриер с приоритет час. Пак олекнах с непредвидени 10-тина лв, но какво да се прави. Няма и никаква гаранция, че няма пак да ни призоват, но ще мислим тогава. Надявам се това да е достатъчно уважителна причина и да не ни глобят.
stoeka71, благодаря ти за цялото съдействие и помощ днес. Благодари и на брат си от мое име.
petqst, много ти благодаря за предложената помощ и съдействието ти. Благодари и на приятелката си и ако разбереш нещо друго, пиши ми, където решиш.
krasavicata, попитахме на няколко места, но с делото може да се запознае адвоката в деня, доколкото разбрах - ние не, а всъщност трябва и ние да имаме тази възможност. Да, само мъжът ми е призован, предполагам като шофьор на колата ни, идея си нямам де, но щом е намесено застрахователно дружество - какво друго да е? Само че, аз в никакъв случай не бих го пуснала да пътува сам, не знаещ на къде, силно притеснен и не много добре здравословно. Особено и като имам предвид късния час на делото. Така че щяхме да пътуваме и двамата. Изпратих документите по куриер, защото няма много време. Тръгнаха тази вечер и утре сутрин ще са там. Ще запазя бележката, а ще получа и SMS при пристигането на пратката на получателя. Дано това е достатъчно.
Момичета, още веднъж благодаря на всички, които ми писаха в тази тема и на лични! Благодарна съм на съдбата, че макар и да ме е лишила от нещо много важно, ме срещна с хора, като вас! Благодарна съм на това, че тук във форума открих приятели - истински и виртуални, хора - добри и всеотдайни, Човеци с големи сърца! Знам, че винаги мога да разчитам на помощта ви, както и вие на моята! Благодаря ви, че ви имам в живота си! Ще ви пиша за развитието на нещата и ако се налага повторно ходене... Прегръщам ви!

*
« Отговор #14 -: Април 23, 2012, 11:55:12 am »
Душе, на 15.05.2008г. бяхте във Варна. Да не би тогава да се е случило нещо?
*
« Отговор #15 -: Април 23, 2012, 19:40:22 pm »
Душе, на 15.05.2008г. бяхте във Варна. Да не би тогава да се е случило нещо?
Хехе, Мими, страшна си! Аз тъкмо съм изкарала тука трудови книжки и какво ли не още, за да видя кой точно ден от май бяхме на прегледа.  :wink: :lol: Да, бяхме един ден през 2008 година във Варна. Мъжът ми беше на преглед и аз го придружавах. На отиване шофира той, а на връщане - аз. Инциденти по пътя не сме имали, не сме и били свидетели на такива, слава богу.
А, сега, момичета, чувствам се задължена да ви разкажа продължението! Днес трябваше да сме на делото, в 16 часа, вероятно още не е свършило, идея си нямам.
Благодарение на petqst ( Петя, благодаря ти, миличка, за съдействието, за разговора с приятелката ти и с мен!), разбрахме за какво всъщност става въпрос. Делото наистина е между Лев инс и общината. Лев инс съди общината за да си вземе парите, които са платили за инциденти, предизвикани от дупките в пътя. До тук нищо лошо. Да, ама не! Никога не сме вземали пари от застраховател, който и да е той, по какъвто и да е повод! Даже не знаех, че като нямам каско, имам право на някакви обещетения изобщо. И тук възникват няколко сериозни подозрения у мен:  8O Някой е взел пари явно от Лев инс!  8O И след като със сигурност, това не сме ние, тук става въпрос за злоупотреба с лични данни!  8O И как така, аджеба, ние сме били само веднъж през тази година и точно ние сме спукали гума, успели сме да си вземем обезщетение и т.н. Звуча сигурно объркано, но така и се чувствам. Освен това съм меко казано БЯСНА и в никакъв случай няма да спра и да оставя нещата до тук. Те просто не знаят, че са попаднали на не когото трябва. Какво смятам да правя, след като ми свършат ангажиментите тази седмица, че са много спешни:
1. Пиша писмо до Лев Инс Варна с искане за обяснение и извинение.
2. Пиша писмо до Лев Инс София - централен офис за изясняване на случая.
Ако бъдем призовани отново за свидетели, започваме дело.
3. Наемам адвокат и съдя Лев инс за клевета, ползване на лични данни и присвояване на средства.
Сега ми се иска да попитам, дали има някакъв начин да разбера дали изобщо през 2008 година сме били застраховани в това дружество-менте, защото аз лично се съмнявам, а не пазя толкова стари застраховки.... :( :( :(
Мога ли да поискам и от кого някакви документи, доказващи това, че съм взела пари или явно нямат такива документи и за това имат нужда от свидетели?
Та, така, малко ми са ангажиментите и неприятностите, но трябва да се набутвам още повече, заради това, че някой си ни е нарочил или ни е вкарал в играта умишлено. Случвало ли ви се е такова нещо? Чакам предложения, ще правя план за действие!

*
« Отговор #16 -: Април 23, 2012, 20:03:32 pm »
 :lol:
Ами, Душе, просто проверих кога съм била на преглед в Темелков, нали там ви видях  :lol:
*
« Отговор #17 -: Април 23, 2012, 20:30:15 pm »
Ами, Душе, просто проверих кога съм била на преглед в Темелков, нали там ви видях  :lol:
Даже не знам, Темелков ли, кой ли? Темелков ли се казва клиниката? Ходихме при един наш лекар уши-нос-гърло, Недев се казва, ама как се казва клиниката, в която работи, не помня.  :(

*
« Отговор #18 -: Април 23, 2012, 20:42:20 pm »
За нищо Душе:wink:
Сега е важно съпругът ти да се оправи!
За делото - поразрови се!
Ако имаш нужда от помощ отново - на линия сме с моята дружка! :wink:
Не се притеснявай! :wink:
Успех, мила!
*
« Отговор #19 -: Април 23, 2012, 21:01:44 pm »
Даже не знам, Темелков ли, кой ли? Темелков ли се казва клиниката? Ходихме при един наш лекар уши-нос-гърло, Недев се казва, ама как се казва клиниката, в която работи, не помня.  :(
Да, клиниката се казва Темелков.