0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #920 -: Октомври 09, 2012, 07:13:42 am »
.....ама като иде бял човек в Индия и първата му работа е да се продриска от местната храна....

:lol: :lol: :lol: извинявам се, за спама, ама ми стана много смешно  :oops:

И аз се извинявам за спама, ама съм такава "дрисла" и на местна почва /и кухня/, че не в Индия...в Гърция да не смея да ида  :lol:
Хе хе, нормално. Често новите места правят  това за хора, които не живеят там, понеже са различни местните бактерии и ти разбъркват твоите :-). Аз вече в България се продрисквам, въпреки,че гените не са ми се сменили :-). Същото го чух от поне няколко човека, че отидат ли си в България и се разстройват :-)

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #921 -: Октомври 09, 2012, 10:11:50 am »
Bobbie,

публично заявявам, че повече няма да влизам в дискусия с теб, защото не одобрявам начина ти на участие в дискусиите, а именно - не четеш думите на опонентите си и им приписваш твърдения, върху които после спекулираш, за да ги "обориш".

примери от последната ни "дискусия":

1. още в първия си постинг, адресиран към Elena B., съм посочила на какво точно вредят прекомерните оксалати и това не е стомаха, а именно бъбреците. три постинга по-долу, Боби отчита като дефект на моята аргументация, че уж съм била твърдяла, че са вредни за стомаха.

2. "етническа предиспозиция" не означава "ген за непоносимост към кърито", както ти го приравни в анализа си на моите думи. ако съм искала да кажа "генетична предиспозиция" - това и щях да направя! ясно ти е какво съм искала да кажа, не се извъртай.

и последно, преди да се оттегля от "дискусията":

аз разполагам с книги, Боби - книги, не блогове, не линкове - написани от колективи от лекари-педиатри, които включват раздели за хранене на бебето и малкото дете. от там си вадя изводите за това, какво е препоръчително да влиза в храната на детето и какво - не.

по никакъв начин не мога да приема за разумно, че понеже на сайта на СЗО или CDC нямало изрично написано, че пеленачето не трябва да маа боб с къри, то това означава, че боб с къри е ОК за бебето.

нито мога да приема за разумно, че понеже нещо не вредяло директно, то е ОК да го даваме на бебето, нищо, че не носи никаква полза.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #922 -: Октомври 09, 2012, 11:02:26 am »
Нямам много време,но набързо.
jam,Изобщо не е така,както си мислиш;хапнеш нещо-изхвърляш го.Има едно понятие като метаболизъм.
Оксалатната киселина се свързва с калции,преработва се и се изхвърля като урат(нормално е)Има един друг момент:ако не поемаш достатъчно калции,той може да се изчерпа и тогава пък не се усвоява вит.Д.(тук се намесва веднага и вит. от В-групата)Обаче тогава се изхвърля с отделителната система като кристали оксалатна наричаме ги оксалатни песъчинки).Ако количеството става достатъчно голямо,ако се натрупа в бъбречното легенче като утайка-чак тогава се свързват тези кристали и се образуват камъми.Болеста е нефролитиаза.И камъните са много и различни видове.Вероятността на един човек да образува оксалатни камъни е много по-голяма при хора,които консумират месо.Ама тогава това щеше да е най-масовото заболяване в световен мащаб.
Всичко е въпрос на метаболизъм.Има хора,които по-трудно преработват някакво вещество,ама това е доста сложен механизъм и е свързано с недостиг или излишък на друго.
Съгласна съм с Боби.Количествата се натрупват.
Знаеш ли,че фосфатните камъни в бъбреците се образуват при прекомерена употреба на млечни продукти?Ми тогава да не даваме мляко на кърмачетата.
Педиатърът на Бузана разрешава да се консумира всичко(с малки изключения),но балансирано.Водата трябва да е изворна(ниско минерализирана)
Вярвам на този лекар,защото наистина е добър,не само по мои наблюдения.
Друго което в момента ми идва на прима виста е,че се нарушава преработката на оксалатна киселина когато нивата на прогестерона е висок.Механизмът тук е много интересен,но не това е темата.

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #923 -: Октомври 09, 2012, 16:32:02 pm »
1. още в първия си постинг, адресиран към Elena B., съм посочила на какво точно вредят прекомерните оксалати и това не е стомаха, а именно бъбреците. три постинга по-долу, Боби отчита като дефект на моята аргументация, че уж съм била твърдяла, че са вредни за стомаха.

2. "етническа предиспозиция" не означава "ген за непоносимост към кърито", както ти го приравни в анализа си на моите думи. ако съм искала да кажа "генетична предиспозиция" - това и щях да направя! ясно ти е какво съм искала да кажа, не се извъртай.

1.Това съм го изпуснала, за което извинявай. Но върху това не съм спекулирала, нито съм го оборвала. Това не променя основното, за което говорим и за което ти нищо не казваш. Кажи поне като е толкова страшен оксалата, магданоза на детето спряла ли си? Поне след както си против оксалата би следвало да спереш магданоза, който има много повече оксалат. Та не е лошо като говорим за нещо, да посочим всички факти, не частична информация. Иначе правим сенцация от нищо.

2.Точно това означава написаното от теб и ако си искала да кажеш нещо друго, наистина нямам представа какво ще е то, че да го изразиш точно с тези думи...ама никаква идея си нямам. Може би можеш с една -две думи да ми обясниш какво ти имаш предвид, понеже разлика межу нещата в кавичките няма.

Цитат
по никакъв начин не мога да приема за разумно, че понеже на сайта на СЗО или CDC нямало изрично написано, че пеленачето не трябва да маа боб с къри, то това означава, че боб с къри е ОК за бебето.
Това са си твои предрасъдъци. Ако не го приемаш добре, ама не намесвай педиатричната наука в спора тогава, защото тя казва, че може всичко, което и възрастните ядат. Специално за боба, има го в примерните менюта на децата, които менюта са одобрени от зравният департамент.За кърито -1 милиард си хранят децата с къри и нищо им няма, обаче  ти си разсъждаваш, все едно този факт въобше не съшествува. Не искаш да видиш, че разбиранията ти за света са силно обособени от локалните разбирания на нашият регион. Както казва Кисела - всичко може, но с мярка. Това е иситината за абсолютно всичжо в живота по принцип, няма какво да демонизираме една или друга практика. 
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 16:36:37 pm от Bobbie »

« Отговор #924 -: Октомври 09, 2012, 22:08:33 pm »
Напълно съгласна с Кисела и Боби.

И както гласи едно основно правило в храненето:
" Не се лишавайте от нищо. Ограничавайте се от всичко."  

Това правим  ние и така си гледаме детето.
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 22:12:52 pm от Дианче »
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #925 -: Октомври 09, 2012, 22:40:22 pm »
Мислите ли, че кисело мляко с бисквитки и настърган плод е добре за следобедна закуска, имам предвид комбинацията мляко  плод?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #926 -: Октомври 09, 2012, 22:46:50 pm »
Аз мисля, че да. Плода ще го пасираш ли? Или отделно искаш да го дадеш?

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #927 -: Октомври 09, 2012, 23:05:35 pm »
Да пасиран, вътре в млякото.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #928 -: Октомври 10, 2012, 02:21:42 am »
вижте аз не разбирам от био-химия, и ми е много интересно да чете тези, които разбират,  но това, което зная, че храната изведнъж се превръща не в храна, а в нещо, от което трябва да се пазим, да внимаваме, във всяко нещо има отрови и неща, които не са полезни, та целият този спор се води за половин лозово листо, което евентуално ще изяде бебето, но майката на това бебе, аз и още няколко човека станахме мързеливи майки, които не само не готвят отделна манджа за детето си, но и не изчистват сърмата на бебето си, а на всичкото отгоре го обричат в мързела и невежеството си на тежка бъбречна болест. айде стига, храната е храна, тя е тук, за да ни поддържа живи и здрави и при попътен вятър да ни носи удоволствие. много по-страшно е, когато я превърщаме в нещо, от което постоянно трябва да се страхуваме и да сме подозрителни. ето така се прави хранително разстройство.

между другото, колкото време индийците са яли къри, толкова време и ние балканците сме яли лозови и зелеви сърмички, така че може ли да оставим децата да си хапват нещата, които и ние хапваме, да ядем заедно и да се наслаждаваме на храната, за да сме всички здрави и малко по-щастливи.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #929 -: Октомври 10, 2012, 07:41:43 am »
вижте аз не разбирам от био-химия, и ми е много интересно да чете тези, които разбират,  но това, което зная, че храната изведнъж се превръща не в храна, а в нещо, от което трябва да се пазим, да внимаваме, във всяко нещо има отрови и неща, които не са полезни, та целият този спор се води за половин лозово листо, което евентуално ще изяде бебето, но майката на това бебе, аз и още няколко човека станахме мързеливи майки, които не само не готвят отделна манджа за детето си, но и не изчистват сърмата на бебето си, а на всичкото отгоре го обричат в мързела и невежеството си на тежка бъбречна болест. айде стига, храната е храна, тя е тук, за да ни поддържа живи и здрави и при попътен вятър да ни носи удоволствие. много по-страшно е, когато я превърщаме в нещо, от което постоянно трябва да се страхуваме и да сме подозрителни. ето така се прави хранително разстройство.

между другото, колкото време индийците са яли къри, толкова време и ние балканците сме яли лозови и зелеви сърмички, така че може ли да оставим децата да си хапват нещата, които и ние хапваме, да ядем заедно и да се наслаждаваме на храната, за да сме всички здрави и малко по-щастливи.
:youwoman:

« Отговор #930 -: Октомври 10, 2012, 08:49:18 am »
вижте аз не разбирам от био-химия, и ми е много интересно да чете тези, които разбират,  но това, което зная, че храната изведнъж се превръща не в храна, а в нещо, от което трябва да се пазим, да внимаваме, във всяко нещо има отрови и неща, които не са полезни, та целият този спор се води за половин лозово листо, което евентуално ще изяде бебето, но майката на това бебе, аз и още няколко човека станахме мързеливи майки, които не само не готвят отделна манджа за детето си, но и не изчистват сърмата на бебето си, а на всичкото отгоре го обричат в мързела и невежеството си на тежка бъбречна болест. айде стига, храната е храна, тя е тук, за да ни поддържа живи и здрави и при попътен вятър да ни носи удоволствие. много по-страшно е, когато я превърщаме в нещо, от което постоянно трябва да се страхуваме и да сме подозрителни. ето така се прави хранително разстройство.

Гледам около мен е пълно с работни майки,дето всеки ден носят храна от кухнята :D.Що се връзваш,Ели?
За 8 месеца,откакто е захранена дъщеря ми съм купила точно 5 бурканчета.2-те бяха с телешко месо,и 3 с картофи и тиквички.Използвах ги,за да приготвя домашна прясна храна с БИО продукти преди да намеря картофи от надежден сигурен производител.Ми понеже ме мързи детето ми яде домашно заквасено кисело мляко,от проверен източник.
А тези работните товарят количките в супера със стекове бурканчета и пазаруват от кухнята.

Това са част от страховете ми.
http://dnes.dir.bg/news/detska-kuhnya-salmonela-salmoloza-11997149
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 09:02:10 am от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #931 -: Октомври 10, 2012, 09:43:52 am »
Това са част от страховете ми.
http://dnes.dir.bg/news/detska-kuhnya-salmonela-salmoloza-11997149

Може да я врътваш в микровълновата докато заври и би трябвало да нямаш проблеми, поне не със салмонела, та дори и токсина на ботулизъм ще унищожиш така :-).  Има разни топлоустойчиви токсини от някои други бактерии, но по-добре сега да не го мислим и това.

Межу другото, не е за тази тема, ама аз така си стерилизирам и гъбата за миене на чинии като се сетя.

*
« Отговор #932 -: Октомври 10, 2012, 22:00:01 pm »
Силве, моят ядеше така кисело мляко с намачкан банан, праскова или какъвто плод имах вкъщи. Щом искаш, сложи му и малко бисквити.

кисела, заразата била тръгнала от десерта - паста. Не знам защо, ама хич не ми се вижда подходящ десерт за такива малки деца. Аз каквато съм лакома, сигурно щях да я изям лично и във вестника щеше да пише за еди-колко си деца и една майка, заболели от салмонелоза. Явно са я правили със сурово яйце.  :(
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 22:02:44 pm от blue_sky »

« Отговор #933 -: Октомври 10, 2012, 23:07:41 pm »
Аз до сега на Севи не съм й давала бобови храни не за друго, а защото не съм готвила. Но и аз смятам, че вече може да яде всичко. Ама нали и аз съм от мързеливите майки, които не готвят отделно на децата си, се е случвало Севи да яде пържено кюфте. Снощи и кьополу яде. Не веднъж се е случвало да яде на баба си манджите подправени с черен пипер или с лют червен пипер. Не мисля, че от няколко хапки, или от едно хранене с нещо "неполезно" или "вредно" е фатално за бебето. Въпроса е да не е редовно.
[/url]
*
« Отговор #934 -: Октомври 10, 2012, 23:07:41 pm »

Межу другото, не е за тази тема, ама аз така си стерилизирам и гъбата за миене на чинии като се сетя.

Аз пък ги изхвърлям  :)

blue_sky имаш предвид, че не са яйца на прах ли или в крема? Защото пастите по принцип си се правят с яйца.И аз щях да съм в групата с болните майки, моя син не обича сладко пък и не го зора, ама да не стане зян  :oops:

Започнах да си мисля, че или тук всички имат медицинско образование или аз трябва да започна да се образовам повече.
О Краси моя син много обича на баба си кюфтетата, ама аз давам само от вътре(не знам дали го предпазвам от пърженото така, но много се тръшка ако не давам)
« Последна редакция: Октомври 10, 2012, 23:11:04 pm от м-и »
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #935 -: Октомври 10, 2012, 23:23:49 pm »
Момичета, имам въпрос относно глутена. Не съм много сигурна дали на него реагирахме, но ми е много притеснено след цялото четене по въпроса. Сгафих като реших в 1 ден да сменя адаптираното мляко и да дам пшеница за пръв път(с готово пюре банан, ябълка и сухар). Резултат - на следващата сутрин се събуди с подуто око и обрив по лицето(1 пъпка голяма като ухапано от комар и множество червени точици). Сега сме на капки и почти изчезна. Върнах веднага старото АМ. Случвало ли се е при някой? А, и акото миришеше странно и това бях чела, че е един от симптомите на цьолиакията :(. Мисля след 1 седмица да пробвам пак с 2-3 лъжички за да се уверя от пшеницата ли е или не. Какво бихте направили на мое място? И дали да дам пшеницата под същата форма или в друг вариант? Или да започна пак отначало с ръж, ечемик и тогава пшеница, че тях ги дадох много набързо май(за по 3-4 дена всяко)?
« Отговор #936 -: Октомври 11, 2012, 00:03:38 am »
Гергана, да не би да е било от пюрето нещо. Пробвай да го дадеш сготвено от теб. Пюрето на Хип ли беше, че от него май най-много се оплакват...

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #937 -: Октомври 11, 2012, 00:15:18 am »
Babylove беше. Знам ли и аз... И докато кърмих непрекъснато беше с обриви и съвсем се вкарвам във филми като знам колко тесто изядох тогава.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #938 -: Октомври 11, 2012, 00:38:37 am »

Аз пък ги изхвърлям  :)
И аз ги изхвърлям, ама не през сеdмица :-)

*
« Отговор #939 -: Октомври 11, 2012, 02:13:52 am »
Мисля след 1 седмица да пробвам пак с 2-3 лъжички за да се уверя от пшеницата ли е или не. Какво бихте направили на мое място? И дали да дам пшеницата под същата форма или в друг вариант? Или да започна пак отначало с ръж, ечемик и тогава пшеница, че тях ги дадох много набързо май(за по 3-4 дена всяко)?
Аз бих оставила пшеницата за последно, ако не си въвела по-горните. Ако да, тогава бих изчакала седмица и пак бих опитала с пшеница, но с нещо по-просто, като например хляб. Пюрето има прекалено много съставки, всяка от които може да причини реакция.