0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #900 -: Октомври 07, 2012, 23:16:21 pm »
Зеле не съм дала още,но днес яде за първи път лозови сърми.Голямо зяпане беше-явно и харесаха :D

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #901 -: Октомври 08, 2012, 10:27:51 am »
лозови листа едва ли е най-удачното нещо да се даде на бебе на 1 годинка...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #902 -: Октомври 08, 2012, 14:16:02 pm »
лозови листа едва ли е най-удачното нещо да се даде на бебе на 1 годинка...
Съвсем удачни са като минат през пасатора.Поне са пролетни и необработени с химии както спанака,дето е по сергиите.Аз спанак скоро няма да дам,като гледам как се изривам от нитратите в него всеки път.И зелена салата за това не ям...

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #903 -: Октомври 08, 2012, 15:57:53 pm »
аз продължавам да не разбирам - добре на бебе на 1 год да не даваме зеле и лозови листа, на колко трябва да е, за да се яде подобни храни. нали са стовени, нали не яде само зеле, нали зелето или листата са само малка част от ястието, нали идеята е, че децата ядат това, което семейството им яде. кое не му е подходящото? давала съм и зеле и боб, и киви, никакъв проблем не е имало детето, но може би разликата е, че не я насилвам, не настоявам за количества и тя си решава колко от кои храни да яде.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #904 -: Октомври 08, 2012, 16:10:34 pm »
аз продължавам да не разбирам - добре на бебе на 1 год да не даваме зеле и лозови листа, на колко трябва да е, за да се яде подобни храни. нали са стовени, нали не яде само зеле, нали зелето или листата са само малка част от ястието, нали идеята е, че децата ядат това, което семейството им яде. кое не му е подходящото? давала съм и зеле и боб, и киви, никакъв проблем не е имало детето, но може би разликата е, че не я насилвам, не настоявам за количества и тя си решава колко от кои храни да яде.

не съм сигурна дали наистина не разбираш. възрастните хора ядат и солени, лютиви, и пикантни, и екзотични храни, консумират кафе, черен чай, алкохол, ядат и още купища други неща, които никой човек не би дал на малко дете. изобщо не е идеята детето на 1 година и 2 месеца да яде всичко онова, което ядат и възрастните членове на семейството му - това може да е идея само на някой, дето го мързи да приготвя отделно храна, съобразена с особеностите на нежната храносмилателна система на пеленачето.

конкретно лозовите листа не носят нищо толкова ценно, че да бъдат зорлем вкарвани в детското меню. напротив, съдържат доста оксалати, които са тежест за бъбреците на бебето. именно затова на малки деца не е добра идея да се дават и пролетните треволяци като лобода, лапад, коприва и прочие. за марули и зелени салати да не говорим. разровете се из купищата книги за хранене на бебето и малкото дете, ако намерите поне една рецепта за ястие с лозови листа - елате да я споделите...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #905 -: Октомври 08, 2012, 16:34:12 pm »
Като искате да храните бебето с ястия тип "долма", защо не правите пълнени чушки с магданоз, домати и ориз, а после да варите като сармите. Става доста по- вкусно, а и полезно. Същото може да се направи и с пълнени домати и тиквички.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #906 -: Октомври 08, 2012, 16:37:40 pm »
пълнени чушки, пълнени тиквички, пълнени домати - избор голям. консервирани/замразени лозови листа не са първи избор. идва време, когато децата ядат от общата семейна тенджера, но на 1.2 г. е още рано за това.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #907 -: Октомври 08, 2012, 19:21:48 pm »
Не си само ти дето не разбираш. Аз все още не съм чула едно смислено обяснение на тези ограничения, които нямат нишо общо с никакви препоръки от нито една педиатрична асоциациия.  децата по цял свят ядат каквото се яде в тяхното семейство. Индийчетата плюскат къри от съвсем мънички. Кажи на мексиканец да не храни детето си с боб  и ще те изгледа като извънземно. Въобше това са неща нечувани на други места.
Аз люто не ям и въобще ям много малко подправки, та това не е проблем при нас ( дори оцет в салата не понасям)но иначе самите храни, разбира се че може да яде всичко. Силните подправки за никого не са полезни , черен пипер например е ад за стомаха и на възрастни. За всички е вреден еднакво в големи количества. Като махнем  стимулантите като чай и кафе и алкохола,понеже още им се развива нервната система и мозъчетата, всичко друго могат да ядат и е еднакво вредно или полезно. Естесвено, че няма да им добавите черен пишер или един куп сол, но тук не мисля, че разговорът беше за подправките.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #908 -: Октомври 08, 2012, 20:48:47 pm »
Мани ги къритата и мексиканските лютости  :lol:.
Няма да забравя как отидохме с детето, когато беше на година и половина, на гости на чичо ми. Тони си беше доста ящничък и не му трябваше подканяне да опита далеч по-малко пикантни кюфтета. Помня, че се възпротивих, но ме упрекнаха, че не давам на детето да си "хапне". След прословутото кюфте детето рева цяла нощ, изпи почти литър вода, а на мен ми идеше да се гръмна.
За почти 9 години родителство променихме изцяло менюто в кухнята. Като не искам децата ми да ядат нещо, просто не го купувам/готвя и за нас. Така съм спокойна, че ако ми бръкнат в чинията, няма да има нищо неподходящо.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #909 -: Октомври 08, 2012, 21:19:32 pm »
Мани ги къритата и мексиканските лютости  :lol:.
Няма да забравя как отидохме с детето, когато беше на година и половина, на гости на чичо ми. Тони си беше доста ящничък и не му трябваше подканяне да опита далеч по-малко пикантни кюфтета. Помня, че се възпротивих, но ме упрекнаха, че не давам на детето да си "хапне". След прословутото кюфте детето рева цяла нощ, изпи почти литър вода, а на мен ми идеше да се гръмна.
Е ама заради подправките, не заради самото месо или другите продукти. Но... казвайки това, на индийчетата кърито не им пречи. Значи не е проблем за тях.
Аз по принцип съм против тези силно подправени гозби. Жената на баща ми, каквато си е тактична, ми каза, че съм ядяла като първобитните хора :-),т.е. неподправени яденета. Ами аз така си обичам. Цял живот мога да си искарам с 5-6 подправки в шкафа - сол, червен пипер , чубрица, джоджен и кимион, а от суровите лук и чесън.  друго не ми трябва и не ми липсва. Може би затова нямам проблем да давам на децата от нашето ядене понеже в него никога няма нищо силно.
 Ивана пък Яде от една люта супа на мъжа ми, която аз не мога да хапна. Като се развика, че искала и ние се опитахме да обясним, че е люто, но тя не разбира. Накрая викам дай и и като опита ще ревне и повече няма да иска. Няма такова нещо, така и се услади, че си поиска още и изяде половината му супа и нищо не и стана. Това не значи, че ще седна да и подлютявам храната, но не виждам проблем, че е хапнала един път. Аз се пазя да не свикнат с такива вкусове, че тогава вече става като зависимост, нали го виждам мъжа ми.

*
« Отговор #910 -: Октомври 08, 2012, 22:49:31 pm »
Аз мисля, че някой храни просто са неподходящи за толкова малки. Дори книгите с рецепти са разделени на части. За бебета, От 1 до 3г и т.н. Ако аз реша или ми се наложи(разбирайте на гости сме на баба и не мога да го успокоя докато не пробва от нашето ядене) да давам сърми ще е без опаковката(била тя лозова или зелева).
И аз като Елле гледам да готвя подходящо и за него. Примерно аз умирам за пържени картофи, но не правя.
Спанака го купувам замразен(за да е в сезона си бран), но не готвя много често, че моя мъж зелени манджи като види и ......

Има начин да се съобразим с децата си, тия кореми ще им трябват здрави дълго време.
« Отговор #911 -: Октомври 08, 2012, 23:02:24 pm »
Аз също избягвам да давам на малкия такива трудносмилаеми храни. Аз самата имам проблеми със "смилането" им, та за това се въздържам.
В двете детски кухни в града ни обаче от известно време /може би е някакво ново изискване/ в менюто присъстват боб и леща... като се има предвид, че не са малко 10 месечните бебета, които са записани на кухня /от толкова е разрешено/. Вярно, не е задължително да даваш всичко, което ти сготвят ама съм сигурна, че повечето майки не се замислят.
Спомням си и един разказ на моя приятелка, която роди първото си дете в годините когато нямахме толкова достъп до информация и се доверявахме изцяло на личните лекари  и напътствията им. Знаете- захранване от 40-тия ден със сокчета и т.н. Та тогава децата са ги хранели и със кисело зеле на 6-7 месеца  8O
Честно казано, аз не съм 100% сигурна какво точно ще се случи със здравето на едно такова дете по-нататък в живота му, но аз лично не бих рискувала да разбера лично.

*
« Отговор #912 -: Октомври 08, 2012, 23:15:03 pm »
Не знам дали ранното хранене с такива неща или самия ми корем нещо си е кофти, но и аз имам проблем с някой храни. Години наред съм се борила с гастрит, от като готвя и избягвам някой неща ми се успокои. Остана да измисля и нервите как да не ми се отразяват първо там и ще се живее по-лесно с мен  :D
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #913 -: Октомври 08, 2012, 23:20:05 pm »
Аз пък имам железен стомах. Киселини почти не знам какво са. Вече бях амъжена, когато имах за първи път и мислех,че имам някаква ужасна болест, понеже не знаех какво е.Аз лично вярвам, че е от това, че не ям люто, черен пипер и подобни, но може и да няма връзка.

*
« Отговор #914 -: Октомври 08, 2012, 23:38:55 pm »
Киселини почти не знам какво са. Вече бях амъжена, когато имах за първи път и мислех,че имам някаква ужасна болест, понеже не знаех какво е.Аз лично вярвам, че е от това, че не ям люто, черен пипер и подобни, но може и да няма връзка.

Май няма връзка Боби - аз ям люто, кисело, солено...изобщо що е пикантна храна - първа писта съм. С киселините - за пръв и надявам се единствен път усетих какво е като бях бременна, май към 7-и месец ме споходиха. Не бързах да си мисля, че имам ужасна болест, но наистина недоумявах какво е това ужасно усещане и като пълен профан обяснявах в "бременната" какво чудо на чудесата ме е споходило видиш ли ти... :lol: Е, докато постна - ме светнаха, че имам киселини, какво да пия и това беше. За щастие - Дани май прилича на мен за яденето, баща му е с един стомаааах... Дребния май вече всичко е ял, с нищо няма проблеми - дъвче, мели и си свирка, дано все така да е. Имам съмнения, че нещо не му понасят фъстъци, но не ги намирам за незаменими и полезни, нито аз ги ям - така, че спокойно ще кара и без тях. Възмутена съм, че плюе малините - вероятно единствената храна за която бих убила някого.  :lol: А какви гадости яде с кеф - не е истина, що така с тия малини се чудя. Днес му купих нова партида - утре ще пробвам пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #915 -: Октомври 08, 2012, 23:48:04 pm »
Ще подкрепя jbrul- леля ми похапва отровно люти чушки като солетки, без дори да трепне, стомахът и е бетон.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #916 -: Октомври 08, 2012, 23:57:33 pm »
Bobbie, ти си доказана екстремистка, но педиатричната наука не те подкрепя в точно тази ти част от екстремизма.

конкретно за ползата от оксалатите нещо ще коментираш ли, защото аз изрично се аргументирах с това по повод лозовите листа.
ще ми обясниш ли за чий са му на едно пеленаче лозови листа, особено пък извънсезонни? какво му дават, по дяволите? освен на мама рахата, че не трябва да готви отделно за детето?

и нека се абстрахираме от индийчетата, защото има нещо като етническа предиспозиция. те маат къри от векове наред и организмите им като нация са се приспособили към тоя начин на живот и хранене. те и от диария не страдат, ама като иде бял човек в Индия и първата му работа е да се продриска от местната храна.

хайде да не си обясняваме азбучни истини.
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 23:59:34 pm от jam »

« Отговор #917 -: Октомври 09, 2012, 00:05:15 am »
.....ама като иде бял човек в Индия и първата му работа е да се продриска от местната храна....

:lol: :lol: :lol: извинявам се, за спама, ама ми стана много смешно  :oops:

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #918 -: Октомври 09, 2012, 00:25:54 am »
Bobbie, ти си доказана екстремистка, но педиатричната наука не те подкрепя в точно тази ти част от екстремизма.

конкретно за ползата от оксалатите нещо ще коментираш ли, защото аз изрично се аргументирах с това по повод лозовите листа.
ще ми обясниш ли за чий са му на едно пеленаче лозови листа, особено пък извънсезонни? какво му дават, по дяволите? освен на мама рахата, че не трябва да готви отделно за детето?

и нека се абстрахираме от индийчетата, защото има нещо като етническа предиспозиция. те маат къри от векове наред и организмите им като нация са се приспособили към тоя начин на живот и хранене. те и от диария не страдат, ама като иде бял човек в Индия и първата му работа е да се продриска от местната храна.

хайде да не си обясняваме азбучни истини.

Това че от нещо няма полза не значи, че ще навреди. Хайде да спрем с безпочвените твъдения. Кажи конкретно що е то оксалат  и какво прави на стомаха на бебто, което не прави на твоя стомах, щом твърдиш, че имало разлика. Не аз ти казах ти сега кажи твоето. По мое вижане казаното от теб така написано не означава нищо без горното обяснение. Яко оксалати има в магданоза например. Най-ниската токсична доза е 600мг на кг т.е към 6г за едно 10 г дете. В магданоза има 1г на 100г магданоз. Ако успееш дадеш на детето си такова количество магданоз, може и да е вредно. И не са вредни за стомаха, а за бъбреците, но в огромните количества, които съм написала.

Педиатричната наука ме подкрепя в твърдениято, че след годинка може всичко. Много лесно говориш за „педиатричната наука“ все едно някакъв известен факт цитираш. Ако е така предпологам, че няма да е проблем ми дадеш линк към една едничка поне педиатрична асоциация, която подкрешя горното становише или поне СЗО или нещо подобно, не на шурея познатата лекарка, на октор ох боли блога или иготварската кника на баба ми примерно. Ти поне знам, че имаш разбирането какво значи сериозен източник. На мен ми е дошло до гуша да ме обвиняват в неща,  за които няма никаква подкрепа.  Ако си свършиш работата по търсене на информация на тази тема, ше откриеш, че много неща, които си смятала за факти и логични, всъшщност не са такива, а са плод на локалните ни разбирания. Ако не ти се търси, то  аз мога лесно да ти намеря препоръки от педиатрични асоциации и какво пише там и да приключим с този спор.

Няма етническа предиспозиция към къри, моля ти се. Продрискваш се не понеже имаш ген за непоносимост към кърито :-).
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 00:31:45 am от Bobbie »

*
« Отговор #919 -: Октомври 09, 2012, 00:57:20 am »
.....ама като иде бял човек в Индия и първата му работа е да се продриска от местната храна....

:lol: :lol: :lol: извинявам се, за спама, ама ми стана много смешно  :oops:

И аз се извинявам за спама, ама съм такава "дрисла" и на местна почва /и кухня/, че не в Индия...в Гърция да не смея да ида  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!