Глутена не се ли въвежда след 9 месец?
Имало е дискусии и преди кога се въвежда глутен. Желателно е преди 9 месец, всъщност. 6-7-8 месец е най-добре май.
Не съм чела дискусиите. "Желателно е" означава ли, че въведен през 9 месец носи някакви негативи? Какви са аргументите за 6-7-8 мес? Ако не те затруднявам да ми отговориш, разбира се, нямам време да търся в момента, а ще забравя по-късно.
Всъщност, 8 месеца май е късно. Според изследвания между 4-6 месец е добре да се въведе... макар според мен 4 месец е твърде рано, особено ако захранването започне в 6 месец. Счита се, че при въвеждане на глутена около 7 месец рискът нараства, но не толкова много.
When Should Gluten Be Introduced to the Baby’s Diet?
As a result of the research described above, and other evidence, many doctors now think that between the ages of four and six months is the best time to carefully start introducing gluten, in small amounts, to the baby’s diet, while the mother continues to breastfeed. In 2008, the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition published a “position paper” that said, in part, “It is prudent to avoid both early (before 4 months) and late (7 months) introduction of gluten, and to introduce gluten gradually while the infant is still breast-fed, inasmuch as this may reduce the risk of celiac disease, type 1 diabetes mellitus, and wheat allergy.”
But remember: No one is saying that the timing of a baby’s first gluten exposure during some critical early window of development can eliminate that baby’s risk of ever developing celiac disease – just that it might be possible to lower the risk. Researchers are still not sure, however, whether a “favorable dietary pattern” would lower the risk of celiac disease for a baby’s full lifetime, or just through some period of childhood.
Ето тук има повече инфо:
http://celiacdisease.about.com/od/raisingaglutenfreechild/a/Breastfeeding.htmТака, че ако има такава склонност, няма спасение -това си е генетично заболяване.