0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #680 -: Август 22, 2012, 10:39:45 am »
Запръжките не се ли изключват от менюто?

Запръжка е силно казано - овалях месото (цяло, като пържола) в зехтина за минута две на огън, колкото да поеме зехтина и добие някакъв вкус, след което го сложих в паропасатора, за да се доприготви (ре: коментара на мими26).

Виж рибата е друго. Нея сигурно ще я изпека на фурна - пак със зехтин и подправки.

И аз давах досега на пара зеленчуците, но месото ми се струва постно приготвено по този начин, затова използвах тигана (а не комбинирания паро-пасатор). Дори в някои книги с рецепти за бебета препоръчват някои зеленчуци да се пекат на фурна, въпреки, че доколкото съм чела парата е най-добрият начин да се запазят полезните съставки.
« Последна редакция: Август 22, 2012, 11:07:31 am от vaci »

*
« Отговор #681 -: Август 22, 2012, 11:05:45 am »
Според мен минута-две за телешкото да се приготви е малко. По-добре го сложи във фурната със зеленчуци и покрито с фолио да се пече 2 часа, щом варено ти е безвкусно.
Желателно е да не се запържва до 3те годинки поне.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #682 -: Август 22, 2012, 12:50:29 pm »
Вчера дадох домашно приготвено зеленчуково пюре - картоф, морков и тиквичка - е, пак не ще да яде, мръщи се, а още не го е опитал, плаче, смуче си пръста, понеже е гладен, но не иска да опита пюрето. Накрая след много рев и тръшкане му приготвих АМ, но и него не пожела и накрая го изведох с количката пред блока да гледа колите и там си изяде цялото пюре...
Днес към същата смес от вчера добавих домашно заешко - сварено, пасирано и замразено - пък да видим как ще протече проблемния ни обяд. Добавих и малко зехтин, но се чудя сол от кога се слага, нещо ми е много безвкусно, особено това със заешкото.

*
« Отговор #684 -: Август 22, 2012, 18:39:51 pm »
Аз като готвя не му слагам сол, давам да опитва от нашата храна(соля малко). На купени пюрета видях сол от 8-10м. Запръжки за него не правя-за нас рядко, опитвам се да ги изключа съвсем, защото скоро ще яде с нас.
*
« Отговор #685 -: Август 22, 2012, 18:48:11 pm »
Добавих и малко зехтин, но се чудя сол от кога се слага, нещо ми е много безвкусно, особено това със заешкото.

Миси, децата харесват вкуса на зеленчуците и месото дори без сол, защото още не са научени на солено. Което е безвкусно за теб, е достатъчно ароматно и интензивно на вкус за детето. По-добре изчакай със соленето.

Зехтинът е най-полезен студено пресован и прибавен към приготвеното пюре накрая, без топлинна обработка.
« Отговор #686 -: Август 22, 2012, 20:53:37 pm »
Зехтинът е най-полезен студено пресован и прибавен към приготвеното пюре накрая, без топлинна обработка.
А зехтина броите ли го за отделен продукт при захранването?
Аз захраних преди около седмица и Рая добре си хапва зеленчуковите пюренца, та мисля да купя зехтин, но се чудих дали и него трябва да го въвеждам като другите храни.

И отново въпроса за кърменето след хранене с пюрета - повтарям се, но докато се кърмим Рая няма да спре да повръща - днес след като изяде 120гр пюре пробвах дали ще издържи без да я кърмя, е спокойно изкара до следващото хранене и най-вече не повърна нито веднъж, дори и търкаляйки се по корем. Та това, че издържа до другото хранене достатъчен показател ли е че, може и без кърмене.
От тук пък идва въпроса за протеините и дневния прием на мляко - как процедирате с АМ в пюрето. Когато е по-гъсто пюрето разреждам с АМ, хем да докарам консистенцията, хем за да има мляко в храната, но когато пюрето е по-рядко? Изобщо това с дневния прием на мляко много ме обърква...
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #687 -: Август 22, 2012, 21:25:19 pm »
Алергиите са от протеините, не от мазнините т.е. зехтинът не би трбявало да се брои.

*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #688 -: Август 24, 2012, 13:57:37 pm »
И аз да попитам нещо, предстои ни захранване.Реших да захраня на 5,5 мес.Бях решила да захранавам със зеленчук /сладък картоф или морков/, но педиатърката ни каза, че е по добре да се започне с плод - ябълка.Четох препоръките на д-р Бърди.Той също препоръчва ябълка за начало.
Въпросът ми е към мамите захранили с плод, дали после са имали проблеми с въвеждането на зеленчука след плодовете?!

*
« Отговор #689 -: Август 24, 2012, 15:02:11 pm »
не, не съм имала проблем. едното дете го захраних с ябълка, след това круша и започнах да редувам ги редувам плодовете и зеленчуците.
другото дете съм го захранвала с оризова каша, след това морков мисля беше и отново редуване при въвеждането.
това твърдение и аз съм го чувала, но съм го сложила в графата митове и легенди :wink: захранването на изключително кърмените бебета с плод се препоръчва поради това, че кърмата е доста сладка на вкус и прехода е по-плавен и лесен, уж.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #690 -: Август 24, 2012, 15:56:43 pm »
И аз да попитам нещо, предстои ни захранване.Реших да захраня на 5,5 мес.Бях решила да захранавам със зеленчук /сладък картоф или морков/, но педиатърката ни каза, че е по добре да се започне с плод - ябълка.Четох препоръките на д-р Бърди.Той също препоръчва ябълка за начало.
Въпросът ми е към мамите захранили с плод, дали после са имали проблеми с въвеждането на зеленчука след плодовете?!

мисля, че няма особено значение дали ще почнеш с ябълка или с морков (картоф).
още повече, морковът се води плод... аз лично съм почнала с ориз, после тиква.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #691 -: Август 24, 2012, 16:03:14 pm »
Както и да захраниш все ще стигнете да яде всичко :-). Някой хора казват, че по-добре зеленчуците първо, че не са сладки, защото научи ли се веднъж, че има по-сладко може да ти отказва зеленчуците. Не знам дали е вярно, понеже аз Ивана захраних с зелечук, а Андреа с плод, но ги мешах - не съм захранвала първа само с плодове, после само с зеленчуци,  пък всичко си ядяха.

П.П. джам, не морковът, домата се води плод  от гледна точка на биологията.:-)
« Последна редакция: Август 24, 2012, 16:05:04 pm от Bobbie »

*
« Отговор #692 -: Август 24, 2012, 22:11:47 pm »
Момичета при никнене на зъби забелязвате ли отказ от твърда храна? Моят син се разсърдва на манджата след 150мл от известно време, а венците са доста надути.
*
« Отговор #693 -: Август 24, 2012, 22:38:05 pm »
Моят син винаги яде такова количество, не смятам, че е малко.

Зъбоникненето не се отразява на храненето, само на съня му. От няколко дни заспива само на ръце или сучейки. Всеки опит да го сложим в леглото полузаспал предизвиква истерия и безутешен плач. Нощем се буди на половин-един час. В момента излиза кътник. От четвърти до осми месец се сдоби с осем ( 8 ) зъба. Голяма мъка е.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #694 -: Август 24, 2012, 22:41:12 pm »
Ние днес бяхме на консултация и е тръгнало зъбче, педиатъра каза, че може и заради това да отказва да яде.
Иначе на количество 150мл и аз съм доволна ако го изяде и обикновено яде горе/долу толкова.
Цигу, браво на вас, на нас това ще ни бъде първото.
« Последна редакция: Август 24, 2012, 22:44:33 pm от misi »
*
« Отговор #695 -: Август 24, 2012, 23:31:25 pm »
Моят син винаги яде такова количество, не смятам, че е малко.

Зъбоникненето не се отразява на храненето, само на съня му. От няколко дни заспива само на ръце или сучейки. Всеки опит да го сложим в леглото полузаспал предизвиква истерия и безутешен плач. Нощем се буди на половин-един час. В момента излиза кътник. От четвърти до осми месец се сдоби с осем ( 8 ) зъба. Голяма мъка е.

Подкрепям. Онзи ден забелязах да се белее венецът - явно зъб напираше. През двете нощи се случи това което цигу описва - будене нонстоп, истерии при опит да се сложи обратно в кошарата. Тази сутрин зъбът вече беше пробил (първи зъб ни е).

Нямаше промяна в режима на хранене и в желанието - дори напротив - изглеждаше сякаш има двоен апетит :)
« Последна редакция: Август 24, 2012, 23:33:09 pm от vaci »

*
« Отговор #696 -: Август 25, 2012, 09:04:34 am »
Вашите деца са с по 5м по-малки така че 150мл може и да е достатъчно.
При нас количествата бяха около 200мл, а сега 150 и то само обяд, закуските са по 2-3л. Има и страхотен запек, но пък се поти много-затова мисля че са зъби.
Притеснява ме, че от притеснение започвам да моля и гоня с лъжицата.
« Отговор #697 -: Август 25, 2012, 10:08:45 am »
Никакви, Мисти! Ама моето дете си е ящно и му се услажда всичко  :lol:
Според мен ако яде плодовете с голямо желание, няма да има проблем и със зеленчуците.

*
« Отговор #698 -: Август 25, 2012, 14:11:49 pm »
Моленето едно дете да яде може да го направи злоядо според мен. Със запека реших проблема, като запоЧнах да му разрешавам да пие сок. И все пак гледам да не прекалява. ИнаЧе пие и други теЧности, яде много плодове и зеленЧуци. Не съм фенка на соковете в никакъв слуЧай, но за момента това му действа добре.

*
« Отговор #699 -: Август 25, 2012, 17:55:25 pm »
Моленето едно дете да яде може да го направи злоядо според мен.
И аз така мисля.
Докато се оплача и оправихме яденето, излязли му афти, след като ги намазах си хапна прекрасно  :drunk: Сок предлагам рядко( 2-3 пъти до сега), но той не им е фен. Предполагам че и обилното потене дава възможност за запека.