0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #460 -: Юли 04, 2012, 14:44:47 pm »
Записвам се и аз в темата, че и аз като Мишлето все чета, чета и накрая пак съм разбрала-недоразбрала :lol:. Освен въпросите на Мишлето (на които и аз очаквам с нетърпение отговор) не спирам да се чудя - по-лесните пюрета да ги правя ли или да купувам готови?
*
« Отговор #461 -: Юли 04, 2012, 15:58:52 pm »
Ние започнахме захранването със зеленчуци - морков, сладък картоф, картоф, тиква и след това правех комбинации от зеленчуците, които сме въвели и смесвах с плодове като круша и ябълка. От миналата седмица имаме включено и месо, като винаги правя комбинации от вече познати зеленчуци или плодове и само един нов плод или зеленчук. След захранването и с месно пюре давам плод след обяд като разширяваме гамата постепенно. Но като цяло нямаме изцяло заместено ядене, винаги малчо си дояжда и с мляко (ние сме на АМ). Почти всичко приготвям сама, купувам пюрета от основни зеленчуци като например морков, пастърнак, тиква и картоф, морков и картоф, за да си имам под ръка в случай, че не мога да приготвя нещо и плодови като следя в съдържанието да няма оризово брашно.
Нашата схема на хранене е:
6.00-6.30 AM
9.00-9.30 AM
12.00-12.30 зеленчуково или месно-зеленчуково пюре + AM
15.00-15.30 плод + АМ
18.00-18.30 AM
21.00-21.30 AM
Като навършим 7м. ще започна да включвам в храненето в 18.00 и каша.

*

• 1357
« Отговор #462 -: Юли 04, 2012, 16:32:24 pm »
ra4ko, вие не бяхте ли с АД или се лъжа? Ако се появи обривът какво се прави - само на АМ ли оставате? Питам защото при нас като се появи обрив(обикновено след ваксини) и по 2 седмици го мажем докато се изчисти.
« Отговор #463 -: Юли 04, 2012, 16:39:31 pm »
Ох, с АМ сте лесни, имате режим и сега само сменяте менюто. Аз тия часове, които написах са много ориентировъчни...нашия ако не спи, яде на два часа  :? Така че siska81 , нашето обедно веднъж може да е в 13ч, веднъж може да е в 11ч...просто чакам будно състояние след сутрешното спане.
Гери, аз мисля да се пробвам аз да правя пюретата. Какво толкова да им е сложно. Организацията на деня и покупките, за да има разнообразие е по-сложна според мен и то при мен пак от това, че не знаем в колко часа каква муза ни е ударила.
Та кога трябва да заместя ядене?
И нов плод/зеленчук като започна да давам по 1-2 лъжички в ден 1, до четвъртия ден да речем какво количество трябва да сме достигнали? Означава ли на четвърти/пети ден трябва даденото хранене да е само от този плод/зеленчук?

*

• 1357
« Отговор #464 -: Юли 04, 2012, 17:29:21 pm »
Мишле, аз заради разните пестициди, нитрати и тем подобни съм се зачудила купени или домашни да бъдат :?. Уж купените минават строг контрол...
*
« Отговор #465 -: Юли 04, 2012, 17:49:08 pm »
Та кога трябва да заместя ядене?
И нов плод/зеленчук като започна да давам по 1-2 лъжички в ден 1, до четвъртия ден да речем какво количество трябва да сме достигнали? Означава ли на четвърти/пети ден трябва даденото хранене да е само от този плод/зеленчук?
Мишле, доколкото разбирам, в началото идеята е бебето да опитва и привиква към нови вкусове. Изискването не е да заместваш хранене толкова рано - това става по-късно. Затова млякото е все още основно като вид храна.
А това по колко да се дава - така както аз разбирам, и мисля да правя, е с всяка нова храна - плод или зеленчук, да давам на детето по няколко лъжички през първия ден, след това малко повече - в зависимост от това дали й харесва или не. Детето ще покаже. Но задължително ще давам мляко преди или след захранването (по обед със зеленчук, следобед - плод).

Очаквам към 8-9 месец вече по-основно да бъде зеленчука/месото в обедното хранене, а млякото ще дам ако още е гладна. Също с плода. Все пак калориите които ще приема от новите храни не се очаква да са толкова много колкото млякото.

« Отговор #466 -: Юли 04, 2012, 17:56:20 pm »
Мишле, аз заради разните пестициди, нитрати и тем подобни съм се зачудила купени или домашни да бъдат :?. Уж купените минават строг контрол...
Да ти кажа ли съмнявам се, че всяка една прасковка или картофче поотделно са минали контрол. По-чистичко ми е някак си домашно приготвеното.

vaci, аз не че бързам и искам да замествам хранене. Просто питам кога е, да не изтърва момента  :lol: и да ядем по 2-3 лъжички до годинката.
Нашата педиатърка иска в рамките на месеца да имам заместено хранене, което за мен е абсурдно.
« Последна редакция: Юли 04, 2012, 17:58:02 pm от Мишле82 »

*
« Отговор #467 -: Юли 04, 2012, 18:11:13 pm »
vaci, аз не че бързам и искам да замествам хранене. Просто питам кога е, да не изтърва момента  :lol: и да ядем по 2-3 лъжички до годинката.
Нашата педиатърка иска в рамките на месеца да имам заместено хранене, което за мен е абсурдно.
Хм, бързичко ми се струва... Виж, не е задължително да въвеждаш всяка нова храна отделно с по няколко лъжички - така е в началото. След това започваш комбинации - въведен зеленчук с нов зеленчук - примерно картоф с грах (не знам как е на вкус, но е пример само), след това месо с тази комбинация - така хем има нова храна, хем и увеличаваш количеството лека полека (тъй като вече имаш няколко съставки в пюрето).
Около 9-10месеца е грубата граница, когато се очаква вече твърдата храна да съставя едно заместеното хранене (примерно обедно)... Но всяко бебе е различно - при някои е по-рано, при някои може да е по-късно.
« Последна редакция: Юли 04, 2012, 18:15:24 pm от vaci »

*
« Отговор #468 -: Юли 04, 2012, 19:05:20 pm »
Мишле моят син близо 20 дни не искаше да достигне 60мл оризова каша, как да му заместиш ядене на такова бебе? Води се по детето.
Аз започнах с оризова каша в следобедните часове и към нея прибавях плод, пробвах веднъж и кърма да и сложа, но така и не я хареса, а сега изобщо не яде каши. На около 5 дни може да въвеждаш нова храна. До 1г не е нужно(освен ако ти нямаш някакви твои съображения)да заместваш повече от едно хранене.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #469 -: Юли 04, 2012, 21:55:19 pm »
ra4ko, вие не бяхте ли с АД или се лъжа? Ако се появи обривът какво се прави - само на АМ ли оставате? Питам защото при нас като се появи обрив(обикновено след ваксини) и по 2 седмици го мажем докато се изчисти.
Ние също бяхем с АД. АД не е алергия, но може да се предизвика от храни. При нас обаче ставаше още преди да се захраним и в началото. Андреа имаше жестоки обриви. След захранването намаляха и някъде след 6тия месец напълно изчезнаха. Ивана също имаше АД, но по-лека степен и при нея същото стана. Получи после един обрив на около годинка, така и не разбрах от какво, защото нищо ново не беше яла и от тогава вече година не е имала ( да чукам на дърво). Та отговорът е, ако сте яли нещо ново, коеот може да предизвика, спрете го него. Иначе моята лекарка не ми е казвала да седим само на АМ.

« Отговор #470 -: Юли 04, 2012, 22:41:53 pm »
vaci, м-и, благодаря ви. Щом до годинка не е фатално да не съм заместила, това е супер. Няма да се притеснявам и ще въвеждам спокойно. Така или иначе никак не ми се иска да се отделяме един от друг :P

*
« Отговор #471 -: Юли 04, 2012, 22:49:51 pm »
Аз срам не срам ще си призная. В някой дни още нямаме цяло хранене заместено  :oops:. Живеем ден за ден. Въведох закуска и деня започва от там  :D Независимо кога се е събудил или съм кърмила закусваме в 9ч (в този интервал евентуално нямаме кърмене) обяд в 12ч-13.30ч следобедното хранене доста често е нищожно или само кърма, ако си и пропуснал съня и само ми мрънка. От няколко дни обаче сам започна да се оглежда за друга храна и да се реди с всеки на масата(аз ям само с него и като заспи вечер, уж да има режим и интервали), та може би имаме напредък от негова страна.
*
« Отговор #472 -: Юли 05, 2012, 09:55:45 am »
gergana:-), с АД сме и затова внимавам със захранването, водя нещо като дневник, в който всеки ден вписвам количеството на изядената храна, поведение на детето и наблюдавам за реакции по кожата.
В началото на захранването започнахме при всеки нов зеленчук с по 1-2 лъжички, следеващия 4-5 и т.н. до петия ден изяждахме по около 80г. Като въведох основните плодове и зеленчуци, започнах да въвеждам нов плод или зеленчук (а сега и месо) към старите и в момента изяждаме по около 120г пюре на обяд. Но след това си предлагам и млякото за дояждане, въпреки че слагам и в пюретата по малко АМ за получаване на по-рядка консистенция. Но детето само ще си покаже дали и колко иска да изяде. Например от плодовите пюрета си хапва много по-малко като количество, около 50г, но и не насиловам за повече. Щом проявява интерес към яденето той сам ще си увеличи и количеството, така мисля аз де.

« Отговор #473 -: Юли 05, 2012, 11:04:35 am »
И ние сме от групата на м-и  :oops:. Ами то как да заместя хранене, като хапне един ден кат човек (100-150 гр., въпреки че вече сме на възраст за по 200 и на това съм доволна) и после цяла седмица гладна стачка ( две-три лъжици и до там :(). Мога ли да го оставя гладно? Давам да си суче там каквото намери и така... :? Всъщност от известно време мога да кажа, че следобедното ни хранене си е заместено. Отвори се нещо на каши и аз използвам да давам млечни и да не кърмя. Хем да се посъбере за вечерта кърма.

Още едно питане за млякото, този път кисело. Нискомаслено ли давате или от 3.6%? Аз се бях засилила на пълномаслено, но педиатрите по някаква причина препоръчват другото  :? Имаше преди време такъв въпрос, но май беше за сирене/прясно мляко, а и не успях сега да го открия  :oops: Извинявам се, ако се повтаря.
*
« Отговор #474 -: Юли 05, 2012, 11:33:07 am »
На деца се дава пълномаслено мляко. Не знам кои педиатри казват да е нискомаслено, но поне нашата не мисли така. Децата имат нужда точно от мазнините в млякото, все пак и кърмата е с висок процент на масленост, а в началото е най-висок. Аз следвам и тази логика.
*

• 1357
« Отговор #475 -: Юли 05, 2012, 13:00:32 pm »
Боби, ra4ko, благодаря, момичета :). Притеснено ми е с тези обриви. А сега е и постоянно с пъпчици от топлото и не знам чак какво да гледам и ще различа ли кое от какво е.
Мисля след няколко дена полека-лека да започваме със зеленчук.
« Отговор #476 -: Юли 05, 2012, 13:23:31 pm »
Ние започваме от понеделник (като диетите  :lol:) с печена ябълка!  8)

*

• 1357
« Отговор #477 -: Юли 05, 2012, 13:40:24 pm »
Оо, и ние в понеделник :D. Аз още не съм се начудила с какво обаче.
*
« Отговор #478 -: Юли 05, 2012, 13:45:33 pm »
Ние започваме от понеделник (като диетите  :lol:) с печена ябълка!  8)
Имай предвид, че ябълката запича при някой бебета, аз след нея въведох круша и слива  :)
« Отговор #479 -: Юли 05, 2012, 15:10:17 pm »
Аз при въвеждане на нови храни ползвам готови пюрета. При старта на захранването също готови, постепенно почнах да приготвям домашни, но провереният асортимент е малък, така че.
В момента сме на морето и се оказа, че вероятно няма да ни стигне АМ-то, знае ли някой магазин за детски храни в Слънчев бряг или Несебър - търся Хумана 2-ка.