0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #380 -: Юни 23, 2012, 23:32:47 pm »
Кус кус и ние ядем,дъвче коричка хляб.
Аз не давам солети,но когато в парка съм прежалила да го почерпят,гризка ги мн добре.
Но  зеленчуците в обяда  не прави опит да дъвче ,а само гълта директно.

За това се чудех с кашата докога.

Elle22,кога заспивате ,че пиете млякото в 19,3. Ние доста по-късно .

Елена, плодове   също гризе,но мн бавно . Какво  не -каша например предлагаш?
« Последна редакция: Юни 23, 2012, 23:37:23 pm от nimika »

« Отговор #381 -: Юни 23, 2012, 23:42:01 pm »
 :DПуйчета!

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #382 -: Юни 23, 2012, 23:46:34 pm »
Закуска - 6,30
Обяд /манджа/- 11,00
Мляко - 13,30
Каша - 17,00
Мляко - 19,30
следва гърне, музика и сън в 20,00. Това си е неин собствен режим. Батко й на нейната възраст отдавна беше минал на 4 кратно хранене, но тя е друго дете.

Нимика, мисля, че махането на кашата няма да го накара да си дъвче храната.
*
« Отговор #383 -: Юни 24, 2012, 00:03:54 am »
Закуска - 6,30
Обяд /манджа/- 11,00
Мляко - 13,30
Каша - 17,00
Мляко - 19,30
следва гърне, музика и сън в 20,00. Това си е неин собствен режим. Батко й на нейната възраст отдавна беше минал на 4 кратно хранене, но тя е друго дете.

Elle, a плод кога хапвате - със закуската, кашата или млякото?

*
« Отговор #384 -: Юни 24, 2012, 00:05:57 am »
нимика, не мога да ти кажа, защото аз никога не съм давала каши, писах ти - плодове, зеленчуци, детски бисквити, понякога давам bran flakes (като корн флейкса, но пълнозърнести и без захар. как да се научи да дъвче човека, като не му се налага? отнема им известно време, но се научават, плюс това ако няма всички зъби не може да дъвче, а ползват венците си.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #385 -: Юни 24, 2012, 00:50:41 am »

Плодовете и зеленчуците за "ръфане" напоследък ги давам като десерт. Например, изяжда си обяда и й давам ябълка, домат, морков, круша или краставица. В кашата също слагам пасиран плод.
*
« Отговор #386 -: Юни 24, 2012, 01:27:23 am »

Плодовете и зеленчуците за "ръфане" напоследък ги давам като десерт. Например, изяжда си обяда и й давам ябълка, домат, морков, круша или краставица. В кашата също слагам пасиран плод.

Разбирам. Питам във връзка с предстоящото ни захранване, и броя видове плодове и зеленчуци, и се опитвам да планирам отсега какво и как да комбинирам, след въвеждането им  :oops:

Така както си го представям е, зеленчуците и месото ще са в обедното меню, а плодовете за сутрешна или следобедна закуска/каша (подобно на вашата схема).

« Отговор #387 -: Юни 24, 2012, 06:33:55 am »
Аз плод давам между закуската и обедното хранене и после още веднъж следобяд преди кашата или заедно с нея.
Учудващо, но моят лекар каза от този месец да включа жълтък! 8O
Аз не съм въвела още месото дори, а той ми каза да редувам месо и жълтък.
Мисля да поизчакам с яйцето поне до 8-ми месец.
Вашето мнение?
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #388 -: Юни 24, 2012, 06:46:49 am »
Аз плод давам между закуската и обедното хранене и после още веднъж следобяд преди кашата или заедно с нея.
Вашето мнение?
И едното и  другото няма да навреди, но трбява да внимаваш за алергии ( както към всичко друго,де). При нас Ивана се оказа с алергия към жълтъка.

*
« Отговор #389 -: Юни 24, 2012, 07:22:30 am »
Къди аз месото го въведох към 8м, а жълтъка след това някъде към 10м и никога не съм го давала така, в смисъл всеки ден или през ден, започнах да предлагам домашни печива, в които съм сложила жълтък.
Плодове аз давам след обяд предимно, че закуската я въведохме късно, а и той изяжда 1-2 сухара ако е попара.
Нимика моето дете изобщо не прояде каша, даже веднъж пробвах да дам яйчен крем(крем ванилия) и се муси и на него. обяда вече не го пасирам, а намачквам ако е с картоф, ориза го оставям цял и забелязах, че ориза го гълта и се дави, но картофа се мъчи да го дъвче  :D не знам къде е логиката.
кисела тая пропорция за българския кус кус или за ситния?
« Отговор #390 -: Юни 24, 2012, 10:27:04 am »
Вашето мнение?
8O
Къди, ти поне нещо си въвела, а Дани не е захранван изобщо още. Въпреки това нашата лекарка каза, че сега ако кръвните изследвания покажат, че му е нисък хемоглобина "ще започнем да даваме жълтък"....Луда работа.
Аз й задавам така по някой друг проверовъчен въпрос  :lol:, от отговорите, които получавам си правя извода, че за захранването изобщо няма да се допитваме до нея. Говори ми, че като дам първия зеленчук, следващата седмица трябва да съм заместила цяло ядене с него  8O Сигурно ако я слушам, след месец Дани ще е на пържоли и пържени картофи с нас на масата  :lol:

Между другото в този сайт доста полезни неща прочетох : http://babysling-bg.com/2011/01/05/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82/
Ти може и да си попадала на него. Ако не си, може да намериш и ти нещо полезно за себе си :)
« Последна редакция: Юни 24, 2012, 10:29:50 am от Мишле82 »

« Отговор #391 -: Юни 24, 2012, 11:52:55 am »

кисела тая пропорция за българския кус кус или за ситния?

За българския,без яйца,на Златна добруджа,Добрич(поправих се)
« Последна редакция: Юни 24, 2012, 12:11:33 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #392 -: Юни 24, 2012, 13:21:33 pm »

Разбирам. Питам във връзка с предстоящото ни захранване, и броя видове плодове и зеленчуци, и се опитвам да планирам отсега какво и как да комбинирам, след въвеждането им  :oops:

Така както си го представям е, зеленчуците и месото ще са в обедното меню, а плодовете за сутрешна или следобедна закуска/каша (подобно на вашата схема).
vaci, може още малко да изчакаш със захранването. А също така си избери с какво да започнеш най-напред. По принцип има три различни начина на захранване - първо се започва със зеленчук или плод, или каша. Ние сме със зеленчуци-пюре за обяд, но май който започва с каша се дава за вечеря. Да пишат мамите, които са на тази схема за по-добра информация. Аз съм нмого доволна от една книжка, която си закупих за захранването на една английска писателка Annabel Karmel. Това е официалната и страница: http://www.annabelkarmel.com/

*
« Отговор #393 -: Юни 24, 2012, 13:38:26 pm »
Благодаря elle, къди, ra4ko.
Да определено ще изчакам докато Емма навърши 6 месеца, но просто се опитвам да си представя кое как. Знам че др Бърди препоръчва зеленчук в 11-12-1 часа, а плод 4-5-6 часа, но по-късно, след въвеждането на някои плодове и зеленчуци и меса, ще се наложат комбинации - абе като готвене за малчовци, та затова се питах.

А относно хемоглубина, Мишле, съм чела, че запасите на желязо на бебето намаляват с наближване на 6 месец и между 6-12 месеца то трябва да си набавя около 11мг желязо на ден - от месо, каши и зеленчуци с високо съдържание на желязо. Някои бебета които са изцяло кърмени дори имат нужда от добавки желязо между 4-6 месеца докато започне захранването им (ако е от 6 м). Аз смятам да направя изследвания на Емма скоро за да видим какво е състоянието, но и мисля да наблегна на този тип зеленчуци (с високо съдържание на желязо) заради състава им, естествено в рамките на нормалното :). Жълтък мисля  да въведа към 7 месец, а белтък около годинката.
« Последна редакция: Юни 24, 2012, 13:53:21 pm от vaci »

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #394 -: Юни 24, 2012, 15:43:44 pm »
Vaci, те хемоглобина май стандартно го изследват на около 9 месеца. Андреа получи лека анемия и сега взима желязо.
Според мен решаваш в колко часа кое да даваш и така - няма никакво значение и както ти е по-лесно да го запомниш, че да знаеш че си дала разнообразно меню.  Не виждам и никаква причина да се захранва първо със зенечуци после с плодове или обратното. Можеш и да ги мешаш, ако искаш. Въобще стриктни правила няма чак толква много.

« Отговор #395 -: Юни 24, 2012, 15:48:30 pm »
Първото изследване на хемоглобина е в 6-я месец.....поне в БГ е така.
*
« Отговор #396 -: Юни 24, 2012, 15:49:37 pm »
Vaci, те хемоглобина май стандартно го изследват на около 9 месеца. Андреа получи лека анемия и сега взима желязо.

На 6м и на 1г мерят хемоглобина.
За захранването аз си водех дневник в началото. Подробен до вманиячаване със изядените мл, добавено АМ и(или)кърмене). Часовете, които д-р Бърди препоръчва са мисля за улеснение, но всеки си нагажда режима на детето според собствения си. Хубаво е в началото бебчето да е спокойно и ако се изнерви и размрънка да се спре за да не се повтаря това поведение при другите опити за хранене различно от мляко.
« Отговор #397 -: Юни 24, 2012, 15:57:58 pm »
Лелеле Мишле, ако спазвам схемите на захранване от този сайт ще въвеждам храни до абитуриентският бал!
« Отговор #398 -: Юни 24, 2012, 16:16:16 pm »
 :lol:
Ееее, защо бе? До 12 месеца гледам са разпределени основните храни.
Пък и аз не го давам за пример 100% да се следва, просто казвам, че прочетох някои полезни неща :)

*
« Отговор #399 -: Юни 24, 2012, 16:41:25 pm »
Да съгласна съм, че схемите са за улеснение и наистина няма значение дали плод или зеленчук. А реда ще зависи от това кое е в сезон в момента, за да е по-добро качеството.

За хемоглубина, тук в Англия не съм чела да се изследва стандартно (както в БГ е на 6 м, а в Щатите на 9 ), така че ще искам при следващото посещение да направят анализ. Та в тази връзка да питам как точно правят кръвната проба на бебето - венозно ли?
« Последна редакция: Юни 24, 2012, 17:13:05 pm от vaci »