0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #140 -: Април 20, 2012, 23:42:55 pm »
Мерси за мненията, момичета, има логика- и аз нещо подобно се съмнявах за самостоятелното хранене. Елена, пропуснала съм какво си писала, но ти си лесна с твоето захранване  :wink: на мен ми се изправя косата сато си помисля как сега ще яде сам.. Ще пробвам с повече неща, но все пак овесени ядки и храната от кухнята не може да яде сам.. :? Супите ако не са гъсти също се дразни малко и аз роня хляб. Усещам също, че се започва с обсесията по хляба. Сега се сещам навремето когато нямах идея от деца, едни приятели с малко дете като излезем, му взимаха само питка и/или картофи и аз се въъзмущавах как може да дават това на детето, а то какво било
Мими, все пак с лъжица от кога започнаха да хапват що-годе успешно юнаците?
*
« Отговор #141 -: Април 21, 2012, 00:33:00 am »
сами, колкото по-рано започнеш с лъжицата, толкова по-рано ще се научи. ади яде с лъжица сама от 6тия си месец, аз само й слагам киселото мляко на лъжицата, сега вече ще пробвам да я оставям сама да го прави. иначе всичко можеш да даваш - парченца хляб и сирене (аз не ги правя на сандвич, но тя си ги хапва поотделно). парченца месо, кайма, зеленчуци, плодове, каквото се сетиш. не е късно и ти да тръгнеш по "лесния" път.

това не е суха храна, това е твърда храна, млякото детето си го поема през кърменията или храненията със шише и всъщност хубавото на това захранване е, че децата си поемат нужното количество мляко.

не зная как ще е за храната от кухнята, не зная в каква консистенция ти я носят.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #142 -: Април 21, 2012, 01:28:38 am »
това не е суха храна, това е твърда храна 
Точно това щях да пиша. За какво му е течна храна? Аз лично не се сещам за нещо по-убито от към витамини от така долюбваната у нас зеленчукова супа.

*
« Отговор #143 -: Април 21, 2012, 09:09:02 am »
ади яде с лъжица сама от 6тия си месец
Мда, а от 8 сигурно си реже и с нож  :wink:

Сами, някъде около 10-11м мисля имахме един вид бойкот - искаха те лъжиците. Естествено в началото нямаше как да ги остава абсолютно сами да ядат, трудно координираха загребването, затова дадох по една лъжица да се мъчат, а през това време хранех и аз. Доста бързо се научиха, като тръгнаха на ясла (на 1г и 4м) се хранеха сами.
В супите спокойно можеш да сложиш малко оризова каша примерно или някаква зърнена за сгъстяване, ако не искаш постоянно хляб да слагаш.
А за млякото - ами има деца на годинка, които просто отказват да пият мляко, това не е кърмаче на 6 месеца. Все пак попита майка на дете на годинка, отговорих спрямо възрастта на детето.
Елена, твърдата храна не е ли и суха или има твърда мокра храна?
Аз съм привърженик на домашната кухня - готвя и ядат. Голям човек не може да изкара само на сухо - сандвичи, картофи и моркови, а какво остава за дете. И за мен не е вариант да бъркат де що видят, детето трябва да си знае купичката и приборите, масата и столчето дори. Как ще ограничиш дете, на което се позволява да бърка навсякъде, да не хапне нещо, което не трябва? Е, у нас няма такива филми, наречете го дресировка, ограничение, за мен това е възпитание към културно хранене.Дете не се учи на определени навици на 5год., започва се отначало. Затова се казва първите 7, а не от 3тата год. нататък.
И да скачате срещу мен - това е моя начин и съм доволна от постигнатото до момента.
Боби, ами то при термична обработка всичко си губи качествата - и варените картофи и моркови, дай да даваме тогава всичко сурово.
Зеленчуковата супа е долюбвана, защото е домашна, защото е топла, защото е уют, защото е семейство. Като всяка домашно приготвена храна.
*
« Отговор #144 -: Април 21, 2012, 09:56:46 am »
Да се похваля :D
Първия опит с оризовата каш в кърмата проработи. Тази нощ малчо се събуди само един път - в 3 часа, след като беше ял за последно в 21.00 и след това чак в 9.00 сутринта. Дано само да не е някакво съвпадение. Ще продължавам така и се надявам да се откаже от нощните бдения.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #145 -: Април 21, 2012, 14:43:31 pm »
На пюретата Ганчев чета Пюре от картофи със спанак и извара - 4 месеца
и Пюре от картофи, домати и капия с масло - 4 месеца

как домати и извара  8O , не са ли те след 8 м.Ами пюре от кайсии, праскови, манго, а пък в някои има слънчогледово олио и краве масло и пак след 4 м., направо се обърках кое кога.

Ако може да се направи един списък от по-знаещите, кое до кога не трябва да се дава.
« Последна редакция: Април 21, 2012, 14:49:15 pm от silvanchence »
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #146 -: Април 21, 2012, 15:36:26 pm »
силванченце, доколкото зная в пюретата на ганчев има сол и захар допълнително. провери. на доста пюрета пише след 4 месеца, просто за да продават на майки, които не знаят, че до 6 месец не се дава храна. мисля, писах по-рано - ранното захранване с пюрета започва след въвеждането на първите ам, защото правели доста проблеми, затова започнали да опитват да дават сокове, чайчета и пюрета на много малки бебета. затова на повечето пюрета все още пише от 4 месеца (това като цяло значи, че са пюрета, няма парченца храна вътре, или така наречените пюрета за стадий 1, тоест ситно смлени)

мими, не се храни детето ми с нож и вилица, но много успешно си се храни с лъжица, както описах. не разбирам защо говориш за сандвичи, мусаката например, която снощи яде не е суха. яде това, което и ние ядем. не разбирам какво имаш предвид под това да бъркат навсякъде и да си знаят мястото децата, а и по какъв повод го пишеш?
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #147 -: Април 21, 2012, 17:58:09 pm »
Боби, ами то при термична обработка всичко си губи качествата - и варените картофи и моркови, дай да даваме тогава всичко сурово.
Зеленчуковата супа е долюбвана, защото е домашна, защото е топла, защото е уют, защото е семейство. Като всяка домашно приготвена храна.
За теб може и да е тези неща, за мен не е. Зависи какво си свикнала да приемаш за уют. Аз мразя супи и разни манджи и няма как да седна и на децата си да ги правя. А зеленчуковата супа ми е направо противна и нищо уютно не намиерам в нея. Къде къд епо-уютно ми е да хапна панирани чушки примерно.  Освен шкембе и крем супа, друга супа не ям и не правя. 
 Това с разните манджи и супи е наш патент. И свекърва ми се възмущава как така детето нямало да яде супичка, все едно супичката е егати полезната храна - вода с нещо и тъпкане с хляб, че да не остане гладна. 

И аз не разбирам какво искаш да кажеш с това да бъркало де що види. Нали си седи на столчето и знае, че там се храним и давам пред нея храната и. Кой е казал да бърка в моята чиния?

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #148 -: Април 21, 2012, 19:17:21 pm »
Момичета, кога давате плодовите пюрета и по колко, замествате ли хранене?

При нас захранването започна с плодове.Първоначално давах по 50-60 гр. плюс 100 АМ по време на следобедното хранене, но ми се струваше, че на следващото хранене малкия е доста гладен.И сега давам следобед между двете хранения.
Но когато достигнем до 150-160 гр. плодово пюре, сигурно трябва да замествам хранене.

Как са вашите бебета, ако са изяли цяло плодово пюре, издържат ли до следващото хранене, на колко часа е.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #149 -: Април 21, 2012, 19:45:26 pm »
Моят син в момента не иска да изяде повече от 60мл плодово и аз го кърмя след това.
Може просто да изместиш следващото хранене малко, а не да увеличаваш броя хранения то така ще стане целодневно ядене, някой дават и бисквитки, солетки-аз не. Мисля, че тия закусчици нарушават храненето.
*
« Отговор #150 -: Април 21, 2012, 19:59:34 pm »
Ето статия по повод готовите пюрета
http://health.bg/16809/kolko-polezni-vsyshtnost-sa-gotovite-detski-hrani
Аз съм привърженик на домашната храна.
*
« Отговор #151 -: Април 21, 2012, 20:53:09 pm »
Силванче, плодово пюре не замества хранене. Плодове давам между храненията :wink:
Да добавя и към кашата слагам :D
« Последна редакция: Април 21, 2012, 22:19:44 pm от Ники »

*
« Отговор #152 -: Април 21, 2012, 21:33:39 pm »
Silvanche, аз давам плодови пюрета с кашата следобяд. Давала съм и като отделно хранене за закуска 1-2 пъти, но съм слагала и бисквитка.
Ся, може да изтърся някаква глупост, ама май някой беше писал, че слага АМ в плодовото пюре osi_10

*
« Отговор #153 -: Април 21, 2012, 21:36:01 pm »
Silvanche, аз давам плодови пюрета с кашата следобяд. Давала съм и като отделно хранене за закуска 1-2 пъти, но съм слагала и бисквитка.
Ся, може да изтърся някаква глупост, ама май някой беше писал, че слага АМ в плодовото пюре osi_10
Аз не слагам, а Боби често споделя, че нямат пълно хранене и си го дохранва с АМ количеството което по принцип ядат.
« Отговор #154 -: Април 21, 2012, 21:42:50 pm »

Аз това го четох в бгмама, едно момиче се оплакваше, че бебето не иска вече АМ и я съветваха да добавя пюре към него.
Не знам колко е правилно пък и консистенцията какъв ли вкус има!
*
« Отговор #155 -: Април 21, 2012, 22:08:20 pm »
Ами да, но просто трябваше да прочетеш предната страница. Защо се пънахме да ти отговаряме толкова народ....
*
« Отговор #156 -: Април 21, 2012, 22:48:13 pm »
Ами да, но просто трябваше да прочетеш предната страница. Защо се пънахме да ти отговаряме толкова народ....
На предишната страница пише плод+ АМ, това аз го разбирам като плод(плодово пюре) + дохранване с направено АМ мляко- както прави силванче.
Пише и слагане на плод в кашата.
Ако някъде пише(аз не видях) слагане на 1-2 мерит.лъжички АМ в плода, извинявам се - грешката е моя. :oops:

*
« Отговор #157 -: Април 21, 2012, 23:01:17 pm »
С добавено АМ към кашата няма как да го прехраниш. Пробвай: печена ябълка, вода+АМ (например 90млл) + каша (оризова или друга безмлечна) докато се сгъсти (3 лъжици примерно).
Ето. Става въпрос за смесено с АМ, а не за дохранване с АМ.
*
« Отговор #158 -: Април 22, 2012, 09:16:54 am »
Права си, ама тук става въпрос за смесване на плода с АМ в каша. А тя въобще не питаше за каши.
Това не е ли, което и аз написах:
Silvanche, аз давам плодови пюрета с кашата следобяд.
За уточнение кашата е млечна.
« Последна редакция: Април 22, 2012, 09:21:01 am от ivanita »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #159 -: Април 22, 2012, 14:50:24 pm »
Иванита, АМ по принцип не би трябвало да се слага ей така с мерителните лъжички в нещо. Трябва да се разтвори в правилното количество течност(вода) първо, преди да го мешаш  в пюретата. Иначе има риск да получат прекалено много млечен протеин спрямо количеството течност, което се дава с него и това не е полезно за бъбреците. Затова, смесваш си го по интрукциите с водата и после може да слагаш в кашата. Преполагам може и с мерителните лъжички в кашата, ама трябва да е малко, че да няма опасност да стане много концентрирано. Не знам обаче колко добре ще се разтвори.