Здравейте,
Аз щях да правя този месец ПГД, но се отлага, тъй като съм забременяла спонтанно. Ето какво проучих:
-при биопсирането на ембрионите с 1 клетка има вероятност 30% тази клетка да е различна /с неправилни хромозоми/ и резултата от теста да е неверен. Затова може да се биопсират две клетки - тогава риска пада на 15%. Т. е. в ембрионите може да има мозайцизъм.
- ако имате много ембриони, след биопсирането част от тях могат да се замразят, но понеже обвивката им е нарушена, може да не оцелеят след време при размразяване.
-при обработването на биопсираните клетки се умножава тяхната ДНК, но поради технически ограничения има ~20% риск количеството ДНК да не е достатъчно да се проведе изследване.
-може да се направи изследване за хромозомите; за конкретен ген; може да се направи кариомапинг /гледат се гените за нововъзникнали мутации/. Всички тези стават за два-три дни, за да може да се прави трансфер на пети или шести ден.
Понеже аз пропуснах тази възможност ще чакам до 17та седмица, за да направя АЦ и ще изследвам: хромозомен анализ /там бяха два теста/, една моногенна болест; ако плода е от мъжки пол - за още една моногенна болест; отделно мисля да направя микрочипов анализ или кариомапинг за нововъзникнали мутации в плода. Страхувам се, че ще стане скъпо, но...
Направих си извод: генетиката предлага страшно много възможности за диагностициране на различни етапи от бременността чрез различни технически методи, повечето са достъпни в България, за други има утвърдена практика за пращане в чужбина. Понеже прочетох много информация, се затрудних да реша какво е нужно за моя случай, но се консултирах и имам план.
Източници: Д-р Владимиров, д-р Въжарова, проф. Тончева, доц. Савов, д-р Брадинова, д-р Валентин Пенчев.
Поздрави,
Даниела