Отдавна мислех да пиша и аз по сходен случай, но все не намирах сили, защото историята все пак не е моя. Но сега не мога да се сдържа. Та, имам много близка приятелка, категоричен женски фактор, напълно разрушени тръби с двустранен хидросалпингс при това доста голям. Пациентка е на МЦРЗ. Два опита ин витро и един - от замразени. Разликата с историята на въпросното момиче е единствено в това, че преди първия опит и клампираха тръбите и че я бяха предупредили, че е по-добре хидрото да бъде премахнато, но тя реши да поеме риска. Това, което ме изуми е, че след неуспешният първи опит и този с трансфера на замразени ембирони, преди вторият, лекуващата и лекарка, която е безспорен специалист е настоявала тръбите да бъдат отстранени; приятелката ми обаче беше решила да се консултира и с "шефа", който и заявил, че това едва ли не не пречело, че ако се отстранят тръбите ще се кръвоснабдявали яйчниците много по-лошо и щяла да реагира по-зле на стимулации ( а сега реагира повече от отлично) и др. подобни щуротии(поне според мен). Та в резултат на което, момичето реши да направи и следващият си опит с хидрото и ако и тогава не станело, ще ги маха тръбите!!! Толкова ми стана мъчно като сподели с мен, беше започнала вече стимулацията и не намерих сили да срина надеждата и, искаше ми се да крещя от мъка и болка за нея; кажете ми бе хора, как е възможно такова нещо, как да не е направено изцяло с комерсиална цел, още един опит - да си приберем парите, пък после ще я забременим!!! Точно така го разбирам аз. Това, което най-много ме възмущава е, че лек. и лекарка я е предупредила, но този безбожник е надделял с мнението си на специалист, логично е да му се довери, нали все пак е светило!!! Просто нямам думи. Опитах се още при първия опит да и кажа, но тя знаеше и ми каза, че МЦРЗ са единственото място където правят ин витро при хидросалпингс, защото на другите места едва ли не "бързали да ти изрежат тръбите, пък после какво...", вече незнам на какво и на кого да вярвам.