Когато има втрисане педиатри са ми казвали, ако не се лъжа и д-р Бърди, че не трябва да се завива, разтрива и т.н. Когато се тресе, това означава, че за кратко време температурата се повишава драстично. Обикновено това при нас означава ангина.
Аз си познавам детето и щом го втресе, а това е често, давам веднага Хексалгин, дори температурата още да не е достигнала 38. В такова повишено температурно състояние, температурата спада много бавно, може би след 40 до 60 минути. Изпотява се, преобличам и заспива. След 2-3 часа, това се повтаря, като моето дете започва да стене и сумти. При нас нито Нурофен, нито Ефералган действат. Имам, но винаги съм съжалявала когато съм дала. Никаква полза.С Хексалгина трябва да се внимава, да не се превишава доза спрямо кг., както брой дозите за 24 часа. Тогава на помощ идват хладките компреси. Под душа го пускам, само когато температурата е спаднала малко, за по дълготраен ефект, обикновено преди лягане и според ситуацията.
Тони също става блед с блуждаещ поглед, още преди да започне втрисането и вдигането на температура. Аз все още понякога давам АБ със спринцовката на Нурофен и винаги встрани на бузата. Понякога строгият тон и отвличане на внимание помага да не върне, но по скоро това е рядкост. Другото важно нещо, което аз лично препоръчвам е, когато детето е с такава висока температура, да се дава хидратин алфа. Получава се чудотворна вода, поне за нас. Сравнително бързо се възстановява и започва да хапва, дори и да има все още висока температура.