Какъв беше тоя грип, няма оттърване от него. Повтаря, потретва и аз не знам вече?
Моите изобщо не са от неболедуващите деца, но казвам ви винаги като ми вдигнат температура и сякаш бяла пелена ми застила мозъка. Все имам чувството, че нещо пропускам, че нещо не е наред.
Над 38.5 задължително давам хексалгин капка на кг тегло и веднага вкарвам под душа. В началото с телесна температура водата, после постепенно охлаждам, но да е марна. Да е приятна на пипане, не бива детето да зъзне. Обливам обилно гръбнака, мишниците, гушката.
Рискът при студените компреси и душ е от внезапното преохлаждане, така се стимулира повишаването на температурата. Отделно рязкото спадане на температурата също може да причини гърч.
Оцет не се слага - пресушава се кожата, започва да се лющи. Приятно топлата вода е достатъчна.
За обличането - при температура разсъбличам моментално и проветрявам стаята. Но ако детето го тресе и качва в момента температура, то е добре да е завито. Обикновено като са с температура над 38 се подвизават в къщи по къси панталони и широка тениска, задължително боси.
Ако спят - завити до кръстчето с поларено одеалце.
Не подценявайте даването на течности - много е важно, винаги по-леко се понася температурата, ако детето е хидратирано.
Сок от малини - помага за сваляне на температурата. Давала съм, не мога да кажа дали е имал ефект, защото не съм разчитала само на това.
Като тръгне да се качва температурата меря през 20 мин с термометър, никога не разчитам на ръка, че нали знаете за "парен каша духа...". Моята дъщеря след нурофен свещичка, хексалгин и душ беше свалила температурата до 37.6 и за не повече от 40 мин, беше станала 39.2.
Спринцовки от нурофен и панадол ползвам основно за даване на лекарствата, с лъжица ми е несигуно, кой се извърти, бутне... Пък какво е изпил.
На един лист си правя графика в колко часа на кой от двамата какво съм дала, колко е била температурата и т.н. След половин ден търчане и треперене се омешвам и забравям всичко, на кой кога какво, имаше ли още нещо да се даде.
Така да ми е там на бюрото да си го гледам и да знам.