моля да не ми се обиждате една по една лично и персонално... чак пък и "извинете, че се намесих изобщо..."
тук зрели хора и родители ли сме или пубертети, които се засягат на чест?
hope-love, допирът на студената вода или тъкан до горещата кожа е ужасно неприятен и болезнен за детето, а може да доведе и до шок. като неопитна майка, при първото вдигане на температура от бебето ми (тогава на 2 месеца), взех бързо една кърпичка, намокрих я в студена вода с оцет и я пльоснах на челото на бебето. не искам да ви описвам как изпищя и се разтресе от гърч! после ми каза педиатърът, че на деца не се слага охлаждащо средство на челото.
вижте, аз не ви казвам неща, които съм си измислила. пиша неща, които са комбинация от личен опит и информация от лекари.
Лиско, при вдигане на температурата, крайниците (длани и ходила) обикновено изстиват, стават ледени - това е признак за повишаването на температурата.
относно цвета на лицето е различно - виждала съм Мартин и силно зачервен, и блед при висока температура.
втрисането при вдигането на Т не е задължителен етап. моят син, например, досега никога не е получавал втрисане, а сме виждали 4-5 пъти цифрата 40.0 на термометъра.
ако има втрисане - то обикновено е докато се вдига Т и достигне пик - тогава се завива, то е ясно. а когато имаме само висока Т, без втрисане - свободно и леко облекло. пак педиатърът ми е казвал да разсъбличам, даже един път предложи да изведем детето на хладен въздух на балкона - през нощта.
действа се според случая.
отново питаш същото - какво да правя, ако вдигне 40 градуса... даваш хексалгин, ако понася мокри компреси от хладка вода и оцет по крайниците - слагаш. ако се наложи - обливане с душ или ваничка с температура на водата около 36-37 градуса.
не е зле да си попиташ и педиатъра за съвет, все пак