И аз да се включа за температурата - моят син по принцип боледува много рядко (да чукна на дърво), 1-2 пъти в годината има-няма. Та да разкажа за случая, в който се наложи да прилагам по-драстични методи - беше на 1г.3-4м., август 2010, първото му боледуване (май някакъв летен вирус беше хванал от почивката в Трявна, на която бяхме с много подсмърчащи и кашлящи дечица), та за няколко дни му беше много упорита температурата - а навън беше адска жега и без друго(над 35-36гр.), и една вечер, редувам аз нурофен с панадол през 2-3 часа (отделно беше почнал прием на АБ), и въпреки това в 2ч. през нощта измервам 39.5
- втрещих се от ужас, че не само, че не пада, но и се качва - а не можех да давам лекарства повече,защото както казах бях дала всичко - и в паниката взех, че приложих един от тия "народни" методи за които стана дума по-горе (май не е много препоръчителен, но като си паникьосан не мислиш) - намокрих чаршаф, съблякох го гол само по пампа, и го увих целия със студения мокър чаршаф. Жал ми беше да го гледам как плаче, но много повече се страхувах от постоянно високата температура. Повторих 2-3 пъти - оставях го в леглото, отивах пак да намокря вече затопления от телцето му чаршаф, и пак увивах...Целта ми беше малко поне да смъкна, че да го замъкна в спешния...Таткото пък нея вечер се случи нощна смяна в болницата, та веднага след терапията с мокрите чаршафи взехме едно такси и хоп при него. Когато ни приеха в Спешния и му измериха темп., се оказа, че беше паднала до 37, за всеобща радост.
Всъщност тогава се наложи да останем за 24 часа в Спешния, смениха му АБ и почнаха венозен такъв, а и трябваше да му влеят малко глюкоза и др. течности, защото се оказа, че е силно дехидратиран и затова температурата трудно се смъква - и как няма да е дехидратиран - като навън 100 градуса, той целия гори с още толкоз, а на това отгоре колкото и непрекъснато да му бутах шишето с вода, не щеше и не щеше да пие нищо (а и по никакъв начин не можех да го насиля да пие).
Изписаха ни да другия ден с абокатче за антибиотика, и оттам нататък нещата вече бяха овладяни, нямаше повече температура и след 2-3 дни беше отново кукуряк
Та мисълта ми беше (с това предълго писание), че мокрият чаршаф определено действа, макар че е много шоков метод и като такъв бих го прилагала само в краен случай (това е всъщност единствения случай, в който съм го прилагала до сега).
Лисано, стискам палци да оздравяват бързо лисковците!
пп. Аз в скайп рядко влизам, но обикновено съм до късно във ФБ, че и тук - винаги можеш да разчиташ на нас също в случай на нужда ( и по телефона) - таткото ни не е педиатър, но все пак е лекар и по ги разбира от нас, нещо ако се наложи да даде съвет поне...