« Отговор #68 -: Март 19, 2012, 22:43:49 pm »
Стефи, и аз си купих миналата седмица царевично брашно и мисля да направя /за първи път/ качамак
вчера:
пици маргарита
телешко печено с пресни подправки /босилек, мента, розмарин/, моркови и цели картофи
зелена салата с чери домати и репички и
Бадемов сладкиш с поширани круши
http://stirianowa.blogspot.com/2012/03/blog-post_18.html
Първо започваме с поширането на крушите- това е метод,
който цели да запази продукти, които лесно се разпадат при термична обработка
в първоначалната им форма, а самият процес е варене на слаб огън с подправки.
В случая използвах една пръчка канела, около 10 пирончета карамфил,
няколко зърна кардамом и половин лимон, нарязан на кръгчета.
Крушите се белят от кората, като се запазват и дръжките им.
Изрязват се леко от долната страна и с нож внимателно се дълбаят колкото да се почистят семките.
След това се варят на слаб огън, заедно с подправките и литър вода,
в която сме добавили 1/2 ч.ч захар и 3 ч.л мед.
Докато това се случва можете да си приготвите кексовата смес, за която са нужни:
3 с.л масло /на стайна температура/
1/2 ч.ч захар
2 яйца
1 ч.л ванилова есенция /аз използвах ванилова захар на д-р Йоткер- 1 пакетче/
1/2 ч.л ромова есенция /аз използвах червен ром/
1 ч.ч бадемово брашно
1/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч животинска сметана с мин. 35% мазнини
1 пак. бакпулвер /на д-р Йоткер/
Маслото се разбива заедно със захарта, около 3 минути на максимална скорост.
След това скоростта се намалява и се прибавят едно по едно яйцата, като изчакваме всяко да се поеме изцяло от сместта. Продължаваме, добавяйки есенциите, сметаната, както и брашната с бакпулвера до получаване на хомогенна смес.
Сладкиша е добре да се пече във формички за суфле /ramekins/, които се намазняват предварително,
сипват се на 1/3 от обема от сместта, а по средата слагаме
цяла поширана круша, като с лек натиск я наместваме до дъното на формичката.
Печем на 180 градуса около 30-35 минути.
Бях изкушена да добавя и шоколадов чипс към рецептата, но се въздържах.
Но следващият път няма да пропусна, а това ще е скоро,
защото този десерт се оказа истинска наслада за сетивата.
Опитайте и вие- Бон Апети!
*************************************************************
днес:
задушени зеленчуци с ориз
пиле с ориз
боб чорба
туршия и
Пъстърва с пресен лук и сметана на фурна
Необходими са две пъстърви средно големи,
2-3 средно големи глави лук /може и воден/
и 200 мл сметана за готвене, малко сол и черен пипер.
Рибките се овкусяват, лука се реже на шайби и се прави "легло" на рибата
която се поставя се отгоре и се залива със сметаната.
Пече се на 180 граудса около 25-30 минути.
« Последна редакция: Февруари 18, 2013, 07:22:33 am от mishanta »
Активен
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит