0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ин витро / икси - март, април, май 2012 г.
« Отговор #380 -: Май 04, 2012, 19:48:32 pm »
благодаря amanda, в понеделник ще се отчета. stoyanova osi_9
« Отговор #381 -: Май 05, 2012, 13:32:27 pm »
Здравейте на всички
приемате ли нови членове понеже стартирам процедура по къс протокол, но сега съм на противозачатъчни и след това почваме. понеже не съм от София а клиниката ми е там искам да попитам по - вещите от мен колко трябва да отсъствам от работа по време на стимулация, че шефката ми е крайно неразбран човек? благодаря на всички които ще ми отговорят а аз ще имам и други въроси сигурно :oops: :lol:
« Отговор #382 -: Май 05, 2012, 13:56:25 pm »
благодаря amanda, в понеделник ще се отчета. stoyanova osi_9
POLI84 :hug2:
Красиfile:///
*
« Отговор #383 -: Май 05, 2012, 15:19:35 pm »
hope1203 , :welcome3:  успешен старт и финал,аз също не съм от София и по време на стимулацията ходех през ден-два на преглед,а последните дни преди пункцията даже останах там и така до трансфера,после се прибрах вкъщи.
шефката ми е крайно неразбран човек? :oops: :lol:
Не знам как може да има такива хора osi_13,ако мислиш че ще имаш проблеми с отсъствието от работа по добре си вземи отпуск ако е възможно.
Дано съм ти била полезна.

« Отговор #384 -: Май 05, 2012, 15:44:33 pm »
Amanda благодаря ти! Аз я предупредих февруари, че ще правим инвитро и че ще отсъствам от работа, но скоро правих хистероскопия за премахване на полип и тя ми вдигна скандал, че ще отсъствам толкова от работа и затова си правя сметката, че и сега с процедурата ще е същото. Но карай няма да се ядосвам, чакам от три години да правя нещо по въпроса и нямам намерение да се ядосвам, най-малкото да се отказвам. На всички стискам палци
*
« Отговор #385 -: Май 05, 2012, 20:05:00 pm »
Amanda благодаря ти! Аз я предупредих февруари, че ще правим инвитро и че ще отсъствам от работа, но скоро правих хистероскопия за премахване на полип и тя ми вдигна скандал, че ще отсъствам толкова от работа и затова си правя сметката, че и сега с процедурата ще е същото. Но карай няма да се ядосвам, чакам от три години да правя нещо по въпроса и нямам намерение да се ядосвам, най-малкото да се отказвам. На всички стискам палци
Просто не се връзвай на такива хора.
Пък за хистероскопията са ти дали сигурно болничен и просто не виждам какво има да вдига гири шефката ти.
Вземи си отпуск и не се занимавай с излишни тревоги.
« Отговор #386 -: Май 05, 2012, 20:11:38 pm »
Bogi :bighug:
« Отговор #387 -: Май 05, 2012, 20:59:59 pm »
hope1203, имай шревид, че закона те защитава по време на процедура. Не съм сигурна точно как, но ако не се бъркам правата са ни както при бременните жени.Говори с доктора ти, те би трябвало да ти издадат бележка, която извинява отсъствията ти. Отделно, болничен след пункция. Пожелавам ти успешен старт и още по-успешен финал :) И да - не се ядосвай!
« Отговор #388 -: Май 05, 2012, 21:35:22 pm »
sunny12 osi_9
Аз вече говорих с милото и си обещахме че това е най - важното за нас в момента и ако се налага ще напусна. Ще посвием разходите и така важното е да съм спокойна и най - вече отдадена на тази мисия в живота ни. Защото за всички нас това е мисия нали?! :bighug: :bighug:
« Отговор #389 -: Май 06, 2012, 09:29:33 am »
hope1203 освен платения си годишен отпуск имаш право и на 20 дни ,съгласно чл.157 от КТ,които ти се полагат за прегледи и лечение ин витро.Удостоверяваш ги с бележка от клиниката, както са те посъветвали момичетата.Желая ти успех!
« Отговор #390 -: Май 06, 2012, 11:20:42 am »
hope1203 освен платения си годишен отпуск имаш право и на 20 дни ,съгласно чл.157 от КТ,които ти се полагат за прегледи и лечение ин витро.Удостоверяваш ги с бележка от клиниката, както са те посъветвали момичетата.Желая ти успех!

Тава не е точно така. Може да стане само със съгласие на работодателя.
*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
« Отговор #391 -: Май 06, 2012, 12:57:33 pm »
Мамита аз така и не успях да убедя някой хора тук, че имаме право на този отпуск!Дори ме предупредиха да не заблуждавам хората!!!!
*
« Отговор #392 -: Май 06, 2012, 13:09:54 pm »
Мамита аз така и не успях да убедя някой хора тук, че имаме право на този отпуск!Дори ме предупредиха да не заблуждавам хората!!!!

Всъщност не става дума за заблуждаване, Анаженс, а за различно тълкуване на правната норма. Принципно моето тълкувание, като юрист е, че тя засяга освобождаването от работа по време на прегледите. Така обаче, както е разписан закона, става дума за периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера. Де юре и на практика този отпуск е безсмислен, тъй като от пункцията, така или иначе издават болничен лист, а ембриотрасферът, с изключение на случаите на ЗЕТ, е най-много 5 дни след самата пункция.
Иначе, ето това е официален отговор на Министерството на труда и социалната политика що е то правото по чл.157, ал. 2 от Кодекса на труда:

"Съгласно чл. 157, ал. 2 от Кодекса на труда (КТ) работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 (като при платен годишен отпуск).
Съгласно § 1, т. 13 от Допълнителните разпоредби на Кодекса на труда "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.” От даденото медицинско определение на това понятие, в което изрично е посочено “не повече от 20 дни” следва, че отпускът по чл. 157, ал. 2 от КТ може да се ползва само в този интервал от време.
Работничката или служителката трябва да представи съответния медицински документ на работодателя, за да я “освободи от работа”. Този документ не е болничен лист, а друг документ, който удостоверява извършването на прегледа в рамките на работното време на работничката или служителката. Ако е издаден болничен лист, отпускът на който ще има право работничката или служителката ще бъде по чл. 162 от КТ.
Посочено е, че отпускът по чл. 157, ал. 2 е “за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време”. Поради това считаме, че ако е необходимо процедурата да се извърши през работно време и ако не е издаден болничен лист, работодателят ще е длъжен да освободи от работа работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро съгласно чл. 157, ал. 2 КТ и да й заплати възнаграждение в размера по чл. 177 КТ."
« Последна редакция: Май 06, 2012, 13:11:25 pm от Bogi »
« Отговор #393 -: Май 06, 2012, 14:50:21 pm »
Аз лично ползвах такъв отпуск по време на стимулацията до пункцията, затова го давам като съвет.А на мен ми казаха ,че имам право на този отпуск от администрацията на клиниката ми .Пред работодателя представих бележка.Нито човешки ресурси,нито юристите в организацията,в която работя ,нито работодателя ми оспориха иначе имах готовност да ползвам платения си отпуск.Разбира се навсякъде е различно ,но аз лично съм свикнала да опитвам,дори и да не се получи.
« Отговор #394 -: Май 07, 2012, 10:47:14 am »
Момичета виждам че сте заформили истинско дискусионно студио :lol: :lol: по моите проблеми за което искрено благодаря на всички за мненията и подкрепата. Това което разбирам е, че по принцип имам право на този отпуск от пункция до трансфер, което за съжаление се обезмислят отпуснатите 20 дни 
« Отговор #395 -: Май 07, 2012, 10:58:21 am »
здравейте, на 11- ти ден от трансфера чхг 130,53.
« Отговор #396 -: Май 07, 2012, 11:42:06 am »
POLI84 Честито лека и безпроблемна много хубав резултат
Моят резултат от петък 8ми ден след трансфера е 90.00 у/л
на 23май е първото ехо
Красиfile:///
*
« Отговор #397 -: Май 07, 2012, 11:47:03 am »

Браво!Честито,Поли!

на 23май е първото ехо

Честито и на теб!Ще чакаме добри новини и на 23!
Такива постове ми пълнят душата и ме карат да се усмихвам!
*
« Отговор #398 -: Май 07, 2012, 11:53:48 am »
Браво момичета! Честито! Само такива новини искам да четем тук  :)
*
« Отговор #399 -: Май 07, 2012, 12:03:59 pm »
POLI84 Честито лека и безпроблемна много хубав резултат
на 23май е първото ехо

Браво, момичета! Добре повлякох крак, а?! :lol: