За епидуралната и спиналната от личен опит - и при двете се поставя едно и също вещество, в гръбнака. Разликата между двете е, че при епидуралната се поставя катетър, през които периодично може да се прибавя от анестетика, а при спиналната това се прави еднократно. Другата разлика е,че епидуралната се поставя малко по- повърхностно (в епидуралното пространство) и започва да действа след около 20 мин. Затова много често се отказва на родилки,при които раждането протича бързо ( докато дойде анестезиолог, докато те подготви и подейства -ще родиш).Хубаво е да се уговорят тези неща предварително(ако имаш избор на екип де...). Спиналната се предпочита при секцио, защото се знае,че след поставянето държи 3-4 часа.
От моя опит смятам ,че е по-добре да се постави епидурална при секцио, защото катетърът може да се използва за обезболяване и след раждането, а има нужда
Иначе като риск за бебето - няма такъв.
Забравих да допълня, че според двама лекари, с които съм говорила е абсолютен мит ,че упойките забавят раждането или стават причина за секцио. Ако има причина за секцио, тя ще се прояви независимо от упойката:)
Аз лично си усещах контракциите и нямах никакъв проблем. Но когато се наложи секцио, ми доляха упойка и готово.Анестезиологът е непрекъснато до вас и следи състоянието ви. Като ме отпусна упойката в реанимация, дойдоха и ми поставиха още. Катетърът го отстраниха на 3 ден след операцията.
Поставяне на упойката е безболезнено по две причини : първо - контракциите в този омент болят много повече
и второ - първо се слага местна упойка,след която нищо не се усеща.
Възможни нежелани реакции - главоболие, за което се препоръчва много течности.
Засягане на гръбначния стълб и парализа са изключени, защото упойките се поставят много под края на гръбначния мозък ( 3-4 прешлена по надолу). Анестезиолог от Токуда го описа като да се опиташ да уцелиш снопче конци,които плуват във вода с игла - няма как да стане, те бягат от иглата.
Така че не се притеснявайте , а се възползвайте от правото си да бъдете обезболени (ако има такава възможност).Раждането може да бъде и прекрасно преживяване!