midge, искаш да кажеш, че децата от втори клас са тръгнали на школи и подготовки, за да успеят да се класират за 4-ти клас??? ужас...
Доне, мисля, че малко пресилваш нещата. аз съм завършила СМГ по времето, по което тя беше 4-та поред сред елитните гимназии в София. на първо място бяха езиковите, после идваше СМГ. тоест, не беше най-престижното, макар и с много добра репутация, училище. влизаше се с изпит, но не беше кой знае колко висок балът. още тогава съставът беше разнороден - имаше както изявени математици (средно по 1-2 на клас), така и просто интелигентни и будни деца, а дори и определен процент ... как да се изразя по-мекичко... деца с по-нисък потенциал от околните села, че дори и малък процент отрепки. не помня някакво зверско натоварване по математика, даже се шегувахме, че гимназията се казва Софийска математическа с разширено изучаване на биология, заради една учителка. дисциплината беше добра, наблягаше се на всички предмети, но тогава това не беше нещо необичайно. в крайна сметка, от моя клас не стана студент само 1 момче - той просто не кандидатства изобщо, човека беше от село и се ориентира към друга професия. хората от класа учиха в различни университети - чиста математика всъщност кандидатстваха само 2-ма. единият сега е блестящ професор по математическа лингвистика. останалите учихме инженерство, икономика, компютри, архитектура... реализирахме се различно, но добре. имаме богата палитра - като почнеш от бивши мутри и стигнеш до министри, депутати и професори в чужбина. същото е положението и в другите класове на випуска. който си имаше талант за математика, учителите го бяха забелязали овреме и развили. останалите се чувствахме добре и смятам, че основно са ни научили да мислим. и не си права, че правото е много далече от математиката като мислене. структурираното, алгоритмичното мислене, бързината на ума и умението за анализ е божи дар, който върши работа в почти всички сфери на човешката наука и практика. точно това ни дадоха в СМГ, но не само, защото учихме там повечко математика. нито сме загубили, че сме били в СМГ, нито сме се мъчили, нито сме лишили някой математически талант от среда за развитие.
дано ме разбираш