Криси, засягаш най-съкровената на майчиното ми сърце тема за съня на бебето.
По едно време дори мислех да отворя нова тема само за спане, приспиване, създаване на навици за сън според възрастта... и с времето виждам, че времето разрешава всички мои притеснения.
Бебето ти е още много малко. Продължавай да му даваш максимално много телесен контакт, денем и нощем, без страх, че ще го научиш лошо или неправилно. (Ако ти си изтощена и не можеш да спиш с нея, давай я друг от семейството да те отменя в гушкането, за да се наспиш.)
И моето бебе спеше на ръцете ми, и се будеше мигновено, като го оставях в кошчето/кошарата. И повечето бебета правят точно така. Но с времето детето почва да спи по-дълго, да заспива по-лесно, и всичко това се променя така бавно и полека, че преди са усетиш, ще си заспива сама и ще спи по цяла нощ. И тогава ще пробие зъбче и може да не спите по цяла нощ. Или бебето ще се научи да се обръща по корем и като мен ще ставаш да го обръщаш по гръб по 30 пъти, защото иска обратно по гръб, а не може. Или ще я захраниш, и ще получи запек и ще се събужда на всеки час, защото има газове и я мъчи коремът.
Ти за себе си реши в дългосрочен план дали ще спите заедно в едно легло или искаш да я научиш да спи в нейното креватче, и дали ще кърмиш възможно най-дълго или ще я отбиваш с АМ. Това са вариантите, при които детето ще спи малко по-различно. Но и така преди 4-5 месеца няма смисъл да я приучаваш към каквото и да било - детето има нужда от ласка, близост, мляко и постоянство.
Ако все пак искаш да пишеш и питаш по-обстойно, пусни специална тема или потърси съществуваща. Много майки ще коментират и всяка ще има различно решение и опит със съня. Според мен най-добре спят, когато тръгнат на училище.