0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #760 -: Април 24, 2012, 07:59:24 am »
въпроса ми е би трябвало да има разлика, когато е нещо сериозно и заразно, когато е настинка, та как се решава тази ситуация.
Ти в България ли си в момента? Аз съм 100% съгласна, че между настинка и разболяване разликата е от земята до небето, но не си губи времето това да го обясняваш в България. Имай предвид, че става дума за култура, в която ако те надуха и се схванеш значи си болен :-). Та не си губи времето, защото ако ще не лекарката, а Господ да го каже, няма да го повярват.

*
« Отговор #761 -: Април 24, 2012, 08:54:38 am »
въпроса ми е би трябвало да има разлика, когато е нещо сериозно и заразно, когато е настинка, та как се решава тази ситуация.
Ти в България ли си в момента? Аз съм 100% съгласна, че между настинка и разболяване разликата е от земята до небето, но не си губи времето това да го обясняваш в България. Имай предвид, че става дума за култура, в която ако те надуха и се схванеш значи си болен :-). Та не си губи времето, защото ако ще не лекарката, а Господ да го каже, няма да го повярват.

О, да, горките ние изпаднали, неграмотни и нискоколтурни българи в България...
Добре, че се появи една американска "българка" Боби, която да ни каже истините за живота...
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #762 -: Април 24, 2012, 09:06:59 am »
О, да, горките ние изпаднали, неграмотни и нискоколтурни българи в България...
Добре, че се появи една американска "българка" Боби, която да ни каже истините за живота...
Ти до кога смяташ да се заяждаш с мен? Да, така е в България, нещо невярно ли казах? За мен, в България има някаква параноя на тема настинки. Това е мое мнение, нямащо нищо общо с това къде живея. И като живеех там пак така мислех, защото съм отгледана от майка, която зимата излизаше с мокра коса и и ставаха висулки по косата и знам, че от това не се хваща менингит, както твърдяха бабичките от блока. Така че за твое сведение и преди съм мсилила по същият начин за тези неща.  Никога не съм характеризирала по начина по който се изразяваш, така че ако обичаш не ме представяй по този начин и да изкривяваш какво съм казала.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 09:15:29 am от Bobbie »

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #763 -: Април 24, 2012, 09:14:53 am »
Момичета, хайде по-спокойно :wink:
Всички знаем от какво се хваща менингит, наистина не сме толкова невежи, както и едва ли някоя тук не прави разлика между настинка и вирус, или бактериална инфекция със зелен сопол....
Истината обаче е, че на времето когато ние бяхме деца, наистина боледувахме 2 пъти годишно и от настинки, а сега положението е коренно различно. На мен също ми е изключително неприятно когато видя около децата ми някоя не спиращо да кашля или с виснал до брадата сопол, нищо че са "яки" деца и боледуват 2 пъти годишно. Всеки нормален човек се притеснява, когато детето му е болно, без значение колко тежко.
И за да няма недоразумения пак, за мен боледуване си е дори и само сопол, защото както мини по-горе написа - няма здраво дете със сополи и кашлица...
« Последна редакция: Април 24, 2012, 09:16:50 am от StefiZ »
*
« Отговор #764 -: Април 24, 2012, 09:28:57 am »
Боби, никой не се заяжда с теб, просто от всички твои постове лъхат намеци за това колко сме невежи, а и всеки който не е на твоето мнение е неграмотен. И когато някой ти го каже - хоп заяжда се. То не беше неправилно сме захранвали, неправилно сме слагали столчетата в колата, неправилно тълкуваме настинките, утре ще ми кажеш, че неправилно си обувам чорапите...
Спри малко с критиките, най-искренно и любезно те моля!
« Отговор #765 -: Април 24, 2012, 09:35:32 am »
Понеже на тази тема вече ми омръзна и да чета и да пиша и да говоря само ще констатирам факти. Сополите-всички видове са заразни!! Не са заразни само тези от алергия. Когато има и температура тогава също е заразно. Справка педиатъра. Мойта педиатърка ми е казала тези неща, а също така и Бърди е писал, писал, писал... Той дори е написал, че заразните сополи ги лекува с АБ, ако не минават до 2 седмици. Настинката минава за няколко часа. Аз не съм лекар, но ще помоля тези, които не живеят в БГ да се поинтересуват какви ваксини се поставят в БГ и какви в чужбина.. Контролът е съвсем различен тук и на другите места. Това го казвам не аз, а Бърди/той е компетентен по въпроса/. За варицелата както каза д-р Мангъров на едно от поредните интервюта на тази тема е, че няма как да се опазят другите деца, защото все едно да ги "скрият под леглото". Точно така се изрази с контактните деца. Вероятността да се разболеят останалите е доста висока. Моето "бебе" стана вече на 2 год., но ми е доста нанагорно всеки път като дойде баткото с "настинка" да лекувам и малкия. Настинката не е заразна! Та мойта педиатърка не е констатирала темп. и червено гърло, а само сополи. На преглед отново в сряда, а на градина-НЕ! Направете си изводите за вас.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #766 -: Април 24, 2012, 09:56:03 am »
Ок, нека поясня, че сега ще стане една върволица от мнения.

Писах на Елена, защото тя мисля, че не живее в България, а и според мен зададе много логичен въпрос за сериозните заболявания и настинките. На други места отношението е различно и мнението на лекарите е различно, но при положение, че тя в момента е в България, това няма значение, защото мисленето е друго. Нямам и най-малкото намерение да коментирам кое е правилното, това сме го дъвкали не сме стигнали до еднакво мнение и не виждам смисъл да го дъвчем отново.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 10:04:46 am от Bobbie »

« Отговор #767 -: Април 24, 2012, 10:21:34 am »
По повод на "различните" мнения мога само да кажа, че както 2+2=4, така и мнението, че това не е така звучи странно. Просто причинителите на сополите са от такъв произход, че това е заразно заболяване! Изобщо не става въпрос за хрема от алергичен произход, а за сополи, които винаги са заразни и са няколко вида, но това е вече предмет на медицината.
*
« Отговор #768 -: Април 24, 2012, 11:36:55 am »
Като си говорите за сополи, кажете ми какво правите с тях /майките на деца, ходещи на градина/, когато другите не ги лекуват. Ние от началото на годината сме изпили три антибиотика само заради сополи /и още 1-2 за ангина/, и няма и 10 дни след последния сме пак със сополи и съответно кашлица от тях. Вече не знам какво да правя - не мога да оставя детето да кашля, но не може и постоянно да е на антибиотик /забелязвам, че започват да дейставт все по-бавно/.
*
« Отговор #769 -: Април 24, 2012, 11:46:26 am »
sladko, аз обмислям да сменям градината, но това не ми дава никаква гаранция, че и в другата няма да е същото. Друго решение не намирам  :(
« Отговор #770 -: Април 24, 2012, 14:11:35 pm »
Общо взето правим едно и също. Редуваме различни АБ капки за нос. Ако няма подобрение и кашлицата стане зле се минава на АБ. Много познати решават проблема като просто си спират децата от ДГ. При нас няма друго решение. Вероятно има частни ДГ, в които контрола е по-добър, но не всеки може да си позволи това.
*
« Отговор #771 -: Април 24, 2012, 15:34:07 pm »
ок, обаче какво правим с препоръките на докторите. заведох детето на лекар, защото кашлицата според мен се влоши, казаха ми, дробовете са чисти, леко зачервено гърло. не мога да капя капки за нос, сиропи за кашлица не се дават на деца под 6 или 10 години, в зависимост от лекаря (в англия е това), да давам парацетамол и след като яде да я оставя така. дадох проспан на своя глава, защото изглеждаше, че се мъчи от кашлицата. та въпроса ми е - лекарите изглежда не смятат това за сериозно заболяване, за нас е мъчително да гледаме детето, което не е добре, да давам антибиотици на своя глава е неразумно, пък и нали сме говорили и друг път, че за течащ нос да се дават антибиотици е нож с две остриета, щото ако потрябват за нещо по-сериозно е възможно да стане, както сладко пише, да не й действат или поне да не са толкова ефективни.
« Отговор #772 -: Април 24, 2012, 15:44:25 pm »
това, че дробовете са чисти нищо не значи. На Ники бяха чисти една седмица, кашляше като магаре и накрая на седмицата имаше секрет в тях.
Тук изписват сиропи и едни таблетки Тонзилотрен, които успокояват гърлото, дори за деца под годинка ги изписват.
Опита ли отвара от лайка и ленено семе (обаче лайката се води алерген както съм чувала, да знаеш). Лененото семе прави една такава "слузеста" отвара и успокоява гърлото на секундата.

Защо даваш проспан, като няма секрет за изкарване? Нямаш ли достъп до Синекод например?
[/url][/url]
*
« Отговор #773 -: Април 24, 2012, 15:58:34 pm »
За гърлото подкрепям за тонзилотрена и при нас работи. Синекод без лекарско предписание на смея да давам. Аз още не успявам да определя каква е кашлицата и дали е за подтискане или за отхрачване сиропа  :oops: Водя на слушалка всеки ден, за да следи дали слиза надолу. Започвам с проспан или стодал, че уж са за всякаква кашлица, но ефект от тях не съм видяла.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #774 -: Април 24, 2012, 15:59:39 pm »
За личните контакти трябва сами да преценяваме дали нашето дете или другото е заразно болно. Но що се отнася до ясли/градини, според мен би трябвало да има регламент и да не се разчита на преценката на родителите. Давам за пример детската градина на сина ми /в Америка/: температура над 38 С или 2 диарични изхождания и/или 2 повръщания. Не знам дали е достатъчно, но поне съществува някакъв критерий.

Тереза има някаква алергия. Не й тече нослето, но понякога създава впечатление за запушено, има епизодични прокашляния. Педиатърът ми обясни, че алергичните ринити създават добра среда за развиването на бактериални инфекции откъдето правя връзката, че оправданието "алергия" не бива да се приема като чиста монета.

Елена, това е стандартната практика и при нас. Когато Тереза беше болна, я чакаха да вдигне висока температура или сополите да позеленеят, за да включим антибиотик. Тогава много се ядосвах като ме изпращаха с физиологичен разтвор, но като се замисля, има резон.

П.П. Аз лично нищо драматично не открих в коментара на Боби.
*
« Отговор #775 -: Април 24, 2012, 16:21:07 pm »
единствената причина да дам проспан е да успокои кашлицата да може да поспи детето, а и защото друго нямам. тонзилотрен имах на таблетки в софия, има ли на сироп, щото тя няма да смуче, а ще ги гълта направо.

правя чай от мащерка и босилек, на няколко места четох, че босилека е особено добър за кашлица,  в интерес на истината вчера помогна, аз също пих от него и се усеща подтискане на позивите за кашлица. имам ленено семе мога да добавя, има ли нещо специално (да се вари, да не се вари, а само да се накисне?)

елле, аз не искам антибиотик да се включва веднага, но да ми кажат какво да правя, за да облекча симптомите, а не да трябва да се ровя по нета като идиот и да се чудя на кой сайт да вярвам, щото нали сме наясно колко са надеждни част от източниците в нета. но вероятно си права, че безсилието го понасям трудно.

аз също мисля, че трябва да има ясни указания, мисля тук в англия са същите като тези, които елле описва. иначе си ги взимат децата
*
« Отговор #776 -: Април 24, 2012, 16:28:11 pm »
тонзилотрен, за по-малки деца, дават да се разтвори в малко вода таблетката. няма сироп.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #777 -: Април 24, 2012, 16:45:02 pm »
За личните контакти трябва сами да преценяваме дали нашето дете или другото е заразно болно. Но що се отнася до ясли/градини, според мен би трябвало да има регламент и да не се разчита на преценката на родителите. Давам за пример детската градина на сина ми /в Америка/: температура над 38 С или 2 диарични изхождания и/или 2 повръщания. Не знам дали е достатъчно, но поне съществува някакъв критерий.
Има регламент, точно така. И тук го има и градината не може да си решава на своя глава.Тези правила се спускат отгоре. Изирчно пише за каквото си описала, лоша кашлица от гърдите( сухо покашляне горе от гърлото не е включено), хрема, при която секретите са с цвят( а не бистра), конюктивит до 24ч след като е започнат антибиотик. Има си правила разбира се и те са преценени от специлнсти. Бистрата хрема, без температура, не се включва в тях, нали заради това е целият спор. И като чета разказите на майките тук, правилата в България не ми изгледжат по-различни, просто много повече майки не са съгласни с тях.

П.П. Между другото, тук аз никога не съм виждала антибиотични капки за нос. Ти виждала ли си? Мисля, че няма такова нещо.
« Последна редакция: Април 24, 2012, 16:47:23 pm от Bobbie »

« Отговор #778 -: Април 24, 2012, 16:52:14 pm »
Ами Бобииии...ако ти кажа, какво изписват като антибиотични капки за нос...тобрадекс, което е за конюктивит антибиотик.
[/url][/url]
*
« Отговор #779 -: Април 24, 2012, 16:57:57 pm »
Тобрадекс освен АБ има и КС. Чувала съм от използвали го майки, че много бързо подсушава сополите.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.