0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #740 -: Април 23, 2012, 13:13:04 pm »
боби, разбира се, че се пропуска избирателно, но тъкмо за това "избирателно пропускане" говоря. тялото е направено така, че да се възползва максимално от кърменето, тъй като това е единственото, което бебето получава (еволюцията още не се е нагодила към производителите на ам).

ето една статия с малко по-задълбочена информация, която може би ще даде по-добро обяснение, явно аз не успявам

http://breastfeeding.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=breastfeeding&cdn=health&tm=605&f=20&su=p284.13.342.ip_&tt=2&bt=1&bts=1&zu=http%3A//www.womenshealth.gov/breastfeeding/why-breastfeeding-is-important

ето и преглед на "липсващите" изследвания за ефектите на кърменето (публикувано е изследването от СЗО)

http://breastfeeding.about.com/gi/o.htm?zi=1/XJ&zTi=1&sdn=breastfeeding&cdn=health&tm=81&f=20&su=p284.13.342.ip_&tt=2&bt=1&bts=1&zu=http%3A//www.linkagesproject.org/media/publications/Technical%2520Reports/BOB.pdf

мини, коластрата е точно тооолкова полезна, затова това е първото мляко, което бебето получава, тоест първите дни то получава "концентрираната" версия. след това млякото на майката продължава да има защитна функция, която се променя в зависимост от това с какви болести се среща майката и бебето, например.

не зная каква е логиката да се дава на възрастни, но логиката да се дава на бебета е доста сериозна.
*
« Отговор #741 -: Април 23, 2012, 13:44:14 pm »
Чела съм, че някъде наистина смятат кърмата за панацея. Но каква е тази коластра в пакетче? Уж с растежа на бебето и колкото по-малко се кърми толкова повече са антителата в кърмата, пък коластра продават, че и с максимална дневна доза, а при предозиране какво става? Много са ми странни и противоречиви всички тия неща. Що не спрем да ги обсъждаме? Не мисля и че помагат на някого.
« Отговор #742 -: Април 23, 2012, 13:49:51 pm »
Коластрата която продават е кравешка не човешка!

Заставам напълно зад мнението на Елена.
« Последна редакция: Април 23, 2012, 14:10:57 pm от Йоанна (speranza sempre) »

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #743 -: Април 23, 2012, 16:06:02 pm »
Елена ти напълно игнорираш всичко, което ти казах до сега :-).

Ок, ще го кажа кратко и ясно - не е вярно, че протеините си минават през червата и отиват в кръвта и затова се правят алергии. Как точно си го представяш - дават на едномесечно бебе сокче от моркови и хоп в кръвта му морковени протеини...така ли? Ми тогава всички ние трябва да сме алергични към моркови.

Преди да се роди бебето, червата му са стерилни. Обаче оше с раждането вече е колонизирано от бактерии. Никой не знае как точно става, говори се, че докато излиза от майкта, но същото става и с бебетата родени със секцио. Логиката коластрата да е пълна с антитела е иманно да предпази от икфекции тези току що колонизирани черва, които до преди малко са били стерилни. Няма никаква логика да се твърди, че целта им е да отидат в кръвта, защото ако случайно си забравила, то до минути преди това е свързано с пъпната връв с теб, от където получава много по-качествени антитела, които да му изкарат около 5-6 месеца. Не е целта на организма да продължи кръвната връзка с майката ( по отношение на антителата) , а именно защото сега за първи път влизат бактерии в червата и е важно което слагаш там да предпази от опасни инфекции. 
« Последна редакция: Април 23, 2012, 16:14:55 pm от Bobbie »

*
« Отговор #744 -: Април 23, 2012, 17:31:01 pm »
Боби, може да съм пропуснала нещо в спора, но и аз зная, че храносмилателният тракт на новородените не притежава структурата, а оттам и защитните бариери като у възрастните и е "промокаем" за големи молекули (протеини) с лоши последици. Затова кърмата и адаптираното мляко са единствената подходяща храна за бебетата в първите месеци.

Впоследствие бебетата постепенно си изграждат лигавица с подходяща структура и затова захранването става по-безопасно.

http://pediatrics.aappublications.org/content/75/1/167
*
« Отговор #745 -: Април 23, 2012, 17:37:29 pm »
 Сега и аз да споделя, откакто съм родила, поне 5,6 пъти са ме хващали някакви вирусчета. Калоян не е боледувал. Ето, че от една седмица сме болни. Той първи се разболя, аз два дни след него... Може би и за това не можах да го предпазя.
 Вирусът, който нас повали е с  температура около 38,3 зачервено и болезнено гърло и накрая се появяват сополи, които текат като река. Ужасен е , пазете си дечицата.
 Забелязала съм, че страшно много майки, поне на нашата градинка, оправдават сополите и кашлицата на бебоците  си, с никнене на зъби
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #746 -: Април 23, 2012, 17:45:06 pm »
а, добър ден Дидон
и колкото по-големи стават, става по-зле
в един момент се оказва, че детето кашля и има сополи, но то просто постоянно било така, ама не било болно
пак ви питам, защо коластрата изтича спонтанно първите няколко дни само, а не постоянно, докато жената има кърма, явно всяко прекалено нещо не е хубавпо
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #747 -: Април 23, 2012, 18:13:04 pm »
Моят син като се разболее отказва храната и минава само на кърма. Миналия месец за първи път вдигна температура и единствено гърдата го успокояваше при най-кризисните моменти.
Мини, понеже ме агитират да отбивам детето и напоследък чета по темата. Когато отбиването ставало по естествен път и постепенно в рамките на месеци, с намаляване количеството на кърмата се увеличавало нейното качество и накрая последната кърма била като коластрата и осигурявала имунитет на детето за следващите 3-4 месеца.
*
« Отговор #748 -: Април 23, 2012, 21:11:43 pm »
мини, коластрата е концентрирана първо защото в началото има повече нужда от нея, второ и не по-важно, защото капацитете на стомаха на бебето е много ограничен от 3 мл - 10 към 3-4 ден, а и те не могат да сучат продължително време. затова има нужда от концентрирано мляко, което да доставя същата защита.

боби, не игнорирам какво ми казваш, дори напротив, както виждаш като попадна на нещо, което ми се струва, че ти би могла да разбереш по-добре го поствам, за да чуя какво мислиш. не съм съгласна, че няма възможност за преминаване на антитела през храносмилателния тракт, но ако ще е по-лесно да постигнем съгласие, нека цитирам едно от нещата от статията,която постнах. перифразирам - кърмата дава локална защита, в храносмиталения тракт, но 90 % от имунологичната защита е тъкмо в храносмилателния тракт, намират се и антитела по устата и носа на кърмени деца. това за мен е достатъчно убедително. да не говорим за другите неща, описани в статията.

меме, защо те агитират да си отбиваш детето?

дидон, освен майките и доста лекари го правят. дано се оправи момъка. ади също е със сополи и кашлица. казаха ми да й правя чай от босилек и аз запарих босилек и мащерка и й го давам вместо вода и почти спря кашлицата. (за протокола ади е на 10 месеца, не давайте чайове преди 6тия). мислех да ви питам - някой да знае противопоказания за босилека за бебета, мащерката съм почти сигурна, че е безвредна, не виждам защо да има проблем с босилека, но да питам и вас.
*
« Отговор #749 -: Април 23, 2012, 21:14:34 pm »
 Меме, и Калоян една седмица, откакто е болен, е само на кърма. Категорично отказва всякаква твърда храна...
« Отговор #750 -: Април 23, 2012, 21:32:57 pm »
Др Birdie,
Ще съм Ви много благодарна за мнение, съвет по моя проблем:
Синът ми е на 6месеца и половина. Преди 4 месеца ни поставиха диагноза АБКМ, като проявлението беше само в памперса - слуз и кръв. Подложих се на крайно строга диета, защото той реагираше на много храни - варен и суров морков, леща, праз лук и т.н. Накрая не издържах, тъй като консумирах основно ориз, картофи и месо в рамките на почти 4 месеца и постепенно го отбих - от 3 дни е вече изцяло на Фризопеп.
От месец положението в памперса се оправи, приемаме пробиотици - първо Protexin Restore, сега- Infant Dophilus.
Но алергията изби на кожно ниво - ситни пъпчици по цялото тяло, които ту се засилват, ту затихват. Пъпчиците понякога са само като грапавина, понякога са червени. Отделно имаме и много сухи участъци по ръчичките.

Объркването ми идва заради кръвните изследвания, които направихме, а именно:
IgE total - 2.92 IU/ml
ДКК Ео клетки - 0.01
Хранителни алергени - 20 на брой (яйца, мляко, мая, пшеница, соя, фъстък, лешник, морков, риба и т.н) - резултат отрицателен за всеки един от алергените.

Според педиатърката ни това е алергичен обрив, а при толкова малко бебе резултатите от изследванията не са надеждни. Възможно ли е всичките три изследвания да са с ненадеждни резултати? Правени са в 2 отделни лаборатории.
Отделно заради този обрив не ми препоръчват да го захраня, а аз се притеснявам, че той вече е само на АМ и късното захранване също крие рискове.

До момента сме се консултирали и ни наблюдава само детски гастроентеролог. Там ми препоръчват да захранвам. Но с този обрив как ще разбера дали реагира или не?
Записах час и за алерголог, но той е за 17.05.
Благодаря Ви.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #751 -: Април 23, 2012, 21:55:53 pm »
аргумента, че е малко и концентрирано мляко никак не ми отговори на въпроса защо е само в първите дни
аз имам две кърмени деца, и то не малко
познавам деца, чийто майки не са ги кърмили, още повече са водили много несъобразителен начин на живот докато са били кърмени, а детето им не прави спазми, както Стефания
за мен е преувеличена ролята на кърмата в изграждането на имунитет на детето, нищо че съм кърмила сумарно две години и половина
меме, аз като съм болна минавам на вода и чайове, нормално е болното дете да приема повече течности и е дори притеснително да не го прави
наскоро изкарах много тежък вирус, около два дни не можех да стана от леглото, повярвай ми имах нужда майка ми да е при мен и просто да ме гушка, за да се чувствам добре
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #752 -: Април 23, 2012, 22:55:11 pm »
а, добър ден Дидон
и колкото по-големи стават, става по-зле
в един момент се оказва, че детето кашля и има сополи, но то просто постоянно било така, ама не било болно
пак ви питам, защо коластрата изтича спонтанно първите няколко дни само, а не постоянно, докато жената има кърма, явно всяко прекалено нещо не е хубавпо

По този повод съм вече напълно безпомощна.. Баткото ходи на градина от септември и вече за н-ти път ми е със сополи.. След последното боледуване си го държах в къщи да е здрав за Великден. Миналата седмица го пуснах от четвъртък на градина и се обзаведе отново с познатите зеленикави сополи.. Още в четвъртък след като го взех от градината срещам една позната с 3 деца. Голямото момче ходи на градина и се води алергично, но според мен не е доказано.. Затова пък средното и малкото не ходят на градина, но бяха със сополи. Средното дете, което е на почти 3 г. кашляше непрекъснато, а бебето от време на време и беше сополиво.. Аз я попитах как ги лекува и дали въобше им дава АБ, а тя ми отговори, че то им минавали сополите.. Ми аз до сега не съм ги виждала без сополи, а се виждаме всеки ден като е хубаво времето в градинката.
На всичкото отгоре в групата имат варицела и бяха сложили бележка, че били в карантина до 4.05. Аз като отидох да взема баткото чак тогава видях, а мъжът ми не знам защо си е замълчал за това/той го води сутрин на градина/... Като отидох да го взема попитах защо са го приели при положение, че другите деца са контактни и са под карантина, а той не е бил на градина и не е контактен, а те започнаха да ми обясняват, че било добре сега да се разболее от варицела.. Днес видях, че датата е променена на 11.05, което значи, че вече и баткото е контактен.. Това е положението. Оплаках се.. :oops:
« Последна редакция: Април 23, 2012, 23:06:58 pm от Tutto_bene »
*
« Отговор #753 -: Април 23, 2012, 23:17:00 pm »
Tutto_bene аз още нямам дете за градина и не съм запозната, но няма ли къде да се пусне жалба, че приемат болни деца в градината? За варицелата е хубаво да я изкара баткото, ама тебе никой не те пита бебето как ще го овардиш.
*
« Отговор #754 -: Април 23, 2012, 23:30:24 pm »
Майка ми е детска учителка. Навсякъде се водят болни деца на ДГ. Ако учителката ги върне, родителите им недоволстват и се мръщят. Ако ги допуснат, родителите на здравите деца недоволстват тогава. Сърдити винаги има.
Не казвам кой е прав и кой крив, но не мисля че и с жалба ще се промени нещо. Както и всичко в държавата ни де. :(
Не съм защитник на никой, но някои родители наистина няма на кого да оставят децата си.

*
« Отговор #755 -: Април 23, 2012, 23:53:02 pm »
 аз също не знам как се излиза от този затворен кръг - например, в момента, както знаете ади е сополива и прокашля. сополите са бистри и обилни. кашляше доста сутринта, дадох й чай от босилек и мащерка, без да очаквам кой знае какво, но тя кашля значително по-малко сега. в петък бяхме на лекар, заради температура, питах докторката дали до понеделник (когато трябваше да се виждаме с деца) тя ще е заразна, отговора беше - не.

та ето в тази ситуация - какво се прави. детето е добре, тече му носа. понеже така или иначе ни дойдоха гостите - от 10 деца повече от половината бяха с течащи носове.

въпроса ми е би трябвало да има разлика, когато е нещо сериозно и заразно, когато е настинка, та как се решава тази ситуация.
*
« Отговор #756 -: Април 24, 2012, 00:02:35 am »
Елена дали е заразно слабо ме вълнува. Деца с хрема, течащи носове и кашлящи не се приближават до моето включително и здравите им родители. До сега сме имали само едно разболяване и то силно казано разболяване вдигна Т и зачерви гърлото педиатъра се уплаши и изписа АБ, защото му казах, че нямаме контакти с болни, та малчо се изрина и спряхме на 2-рия ден АБ и си се оправи сам. Може да не съм права, но така процедирам и за себе си и не боледувам.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #757 -: Април 24, 2012, 00:06:02 am »
здравите деца не кашлят и нямат сополи
кашлящите и сополивите не трябва да имат контакт със здравите деца
*
« Отговор #758 -: Април 24, 2012, 01:59:14 am »
добре съгласна съм и ади до 10тия си месец се разсополи два пъти и то от мен го прихвана, сегашната болежка също дойде от мен. та въпросите ми са два - как ще ги опазваме за напред и нали трябвало да си изграждат имунитет?
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #759 -: Април 24, 2012, 05:11:27 am »
боби, не игнорирам какво ми казваш, дори напротив, както виждаш като попадна на нещо, което ми се струва, че ти би могла да разбереш по-добре го поствам, за да чуя какво мислиш. не съм съгласна, че няма възможност за преминаване на антитела през храносмилателния тракт, но ако ще е по-лесно да постигнем съгласие, нека цитирам едно от нещата от статията,която постнах. перифразирам - кърмата дава локална защита, в храносмиталения тракт, но 90 % от имунологичната защита е тъкмо в храносмилателния тракт, намират се и антитела по устата и носа на кърмени деца. това за мен е достатъчно убедително. да не говорим за другите неща, описани в статията.
Именно. И тази локална защита е много важна. Но е локална, това, в което се опитвам да те убедя от няколко поста - локално като покрие червата.