0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #720 -: Април 21, 2012, 19:40:45 pm »
Елена, ти не спориш наистина, защото за спор - нужни са ти аргументи с каквито не разполагаш в случая. Поради което минаваш на "внушения" като: "абе мен ме съмнява материал, в който има замесена компания произвеждаща АМ..." с цел да омаловажиш определени факти. То си е твое право да омаловажаваш каквото искаш, но стремежът ти да набиваш незаменимостта и полезността на кърменето по принцип - отдавна е преминал границите и на фактите и на здравия разум.
Да, хубаво е да се кърми, добре е за бебето - аз не съм срещала човек в този форум, който да е твърдял обратното. Но да се преекспонират "благинките" на кърмата /или каквото и да било/ може да бъде и опасно подвеждащо за някои майки. Шом се стига до там, да чета постинги, в които някоя майка се изненадва, че кърменото й бебе все пак можело да се разболее - явно нещо сте попреминали от реалното в магичното с кърменето ;) Кърмете си, съветвайте се кое как да ви се получи по-лесно и приятно, ама се придържайте към фактите все пак, а не към "какво ви се ще на вас да бъде" по въпроса. Така ще сте си наистина полезни една на друга.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #721 -: Април 21, 2012, 21:05:20 pm »
жбрул, въобще не разбирам патоса на поста ти, откъде реши, че "набивам" каквото и да е? не четеш ли, не мога да разбера? нали тъкмо аз помолих боби за повече информация около нейната теза за ограниченията на имунологичните свойства на кърмата. след това потърсих повече инфо по темата, попаднах на статия в специализирано имунологично списание и я постнах, тъй като знам, че боби ще я разбере по-добре от мен. някъде да си прочела в мои постинги, че очаквам бебето ми да несе разболява, защото е кърмено? и да, статия за кърменето, спонсорирана от компания, произвеждаща ам ми е съмнителна, не смятам, че това показва фанатизъм, според мен е проява на здрав разум и знание, че съществува такова нещо като маркетинг. да не говорим, че има неща, в статията с които конкретно не съм съгласна (според прочетено в няколко други независими един от друг източници) но реших да не ги споделям тук, защото това не е кърмаческа тема.
*
« Отговор #722 -: Април 21, 2012, 21:57:42 pm »
Елена, няма патос в поста ми, така че няма защо и да го разбираш. Решила съм, че "набиваш" защото нито те чета за първи път, нито само в тази тема - впечатленията ми са на база повече от един твой пост, както вероятно се сещаш. Боби очевидно е разбрала добре каквото й постна, дори го коментира, но ти с разбирането на неща непокриващи се с личните ти виждания за нещо си - имаш неразбирателства и това е то. Думата "фанатизъм" не е ползвана в мой пост, още по-малко насочен към теб, но ако ти самата я намираш за уместна, вероятно има и защо.
Знанието, че нещо съществува /напр. маркетинг/ е съвсем различно от познанието на въпросното нещо ;) И аз знам, че съществува ядрена физика, ама не я разбирам и не тръгвам да обяснявам това и онова на база ядрената физика, понеже на мен ми се струвало, че има връзка. Твоето с кърмата и кърменето, започва да прилича на хората с "теория на конспирацията", ако нещо не им пасва на вижданията и личните тези и разбирания - значи злите сили правят заговор, че да ги прекарат.  :lol:

Като искаш да си полезна - карай по същество и бъди полезна, имаш достатъчно опит по въпроса. Просто не си нагласяй нещата както ти се ще, че да ги изкарваш и факти, понеже според теб нещо било така, или било логично да е така, или не било логично... "Според мен" - не е аргумент все пак, а лична позиция. Казах ти - подвеждаш жени нямащи времето и желанието да четат колкото теб, или нямащи разбирането, което ти имаш... писането във форум е не просто право, а и отговорност някаква към четящите те.

Естествено - твоя си работа дали ще я караш в същия дух, аз не мисля да се намесвам повече. Който разбрал - разбрал. /права си, не е кърмаческа темата, да не ставаме досадни съвсем/

Хубава вечер!  :D

« Отговор #723 -: Април 21, 2012, 22:39:32 pm »
Ели, благодаря за отговора. И аз така си помислих, че ще е, ама малката от няколко дни има едно повърхностно покашляне, все едно нещо й дразни на гърлото, но най-вероятно ще е от лигите (и космите от косата ми, които яде :lol: )

п.п. Да не се продължава спора в тази тема, писах в кърмаческата.
« Последна редакция: Април 21, 2012, 22:51:05 pm от krasi(ahiito) »
[/url]
*
« Отговор #724 -: Април 21, 2012, 22:54:16 pm »
краси, моята девойка така кашля от сополи?
пп това с косата е много смешно :)
« Отговор #725 -: Април 21, 2012, 22:57:11 pm »
 стига бе хора, тъкмо стана интересно   и  пак го обърнахте на препирни. Благодаря на боби че ни разяснява някои неща и ни вади от разни заблуди. Естествено всеки има право да е съгласен или не - още повече че елена не е съгласна  с неща от линка и поства друг който й се вижда с по-логична за нея информация пак с въпрос към боби да провери и тази инф-я като по-компетентна? Аз не виждам нищо странно и нередно за да бъде нападана. Жбрул сигурно си имате спорове от преди, защото по принцип не съм забелязала да се заяждаш безпричинно, но ви предлагам pease brothers преди  да сме се разкудкудякали в защита на едната или другата. Нали все пак сме от един курник:)))  сори за спама
*
« Отговор #726 -: Април 21, 2012, 23:36:17 pm »
dessi-kk , както написах и по-горе - по въпроса с глупостите и чесането на език покрай кърменето - приключих. Ако на вас ви се вижда полезно да си хортувате и разсъждавате просто кое как било, или не било - съвсем не ме засяга, повярвай ми. :)
Нито споря, нито се заяждам с някого - просто чета. Наред. И както си чета наред и дълго време - стигам до някои заключения и ги обобщих просто. Това е.
Полезната информация /за каквото и да било/ се базира на факти, не на нечии твърдения, лични мнения и усещания... А все повече такава "информация" чета из форума напоследък.  :?
Курникът да си кодкудяка на воля, изобщо не целя конфликт и няма да участвам в такъв.
И аз се извинявам за спама, няма повече. :lol:

П.П. И правилно си забелязала - не коментирам нещо без основание, още по-малко с цел лична нападка към някого. И този случай не е изключение. В интерес на здравата мисъл - хайде да си припомним, че имунологията е толкова нов дял в съвременната медицина и толкова "тъмна Индия" на този етап, че всякакви "изследвания" и статии по темата как се гради имунитет като цяло са...с пожелателен характер.

Хайде със здраве!  :D /отивам да се оплаквам от Дани в говорилнята/

« Отговор #727 -: Април 22, 2012, 00:01:31 am »
Ели, то вярно, че Севи се беше разсополивила, но й мина преди повече от седмица и нослето й е напълно чисто. Аз за това се зачудих да не би пък нещо гърлото да я дразни още. Но пък я забелязвам маймунката, че и нарочно започва да кашля, най-вероятно имитира баба си :)
[/url]
*
« Отговор #728 -: Април 22, 2012, 00:40:55 am »
о, това със сигурност го има, ади често си "говори" с баща си по този начин.  :)

пп - по въпросите на кърменето, деси-кк, може би ако си говорим в темата за кърменето ще е по-продуктивно и не защото там са се събрали хора, които са с промити мозъци, просто не си "кудкудякаме".
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #729 -: Април 22, 2012, 00:52:11 am »
гледай сега, не споря, пък и имунизации не пропускам. ясно е, че не е панацея, но като видя нещо, което е спонсорирано от компания, произвеждаща ам, ставам леко скептична. плюс, че съм чела, че идеята, че кърмата няма никакви хранителна стойност за деца над 6-12 мес е дълбоко не вярна, та просто се опитвам да събирам инфо. иначе, че мисля, че е най-доброто за детето - така е, но не очаквам тя никога да не е болна.
От къде измисли, че е спонсорирано от компании, които правят АМ? Моля покажи, ако е така ще се извиня.  Авторът е професор по педиатрия от университета Yale (моя е грешката, че казах имунолог) и изрично казва, че е добре да се кърми, просто ти го дадох не за друго, а защото има лесно за разбиране обяснения как точно кърмата помага срещу болести. Не знам точно с какво от това не си съгласна. След което  ми лепна линк със статия, която казва общо взето същото за кърмата, ама не за антителата , а за други части от нея. Не по врат, а по шия.

Кога е ставало дума за хранителните стойности на кърмата. Тук говорим дали предпазва или не от заболявания и как. Въобще не съм говорила за хранителни свойства.
« Последна редакция: Април 22, 2012, 00:54:52 am от Bobbie »

*
« Отговор #730 -: Април 22, 2012, 12:57:37 pm »
Мами, искам да попитам възможно ли е след пневмококова ваксина да се сдобием с хрема? В петък бяхме на ваксинация и на малчо му нямаше нищо, а и лекарката го прегледа обстойно преди това. Знам, че може да вдигне след това температура, както и стана и му сложихме свещичка. Но от вчера го мъчи една хрема, която не го оставя да спи. 

*
« Отговор #731 -: Април 22, 2012, 13:08:11 pm »
боби, на средата на страницата има голяма реклама на sma, изрично пише sponcored by sma. човекът специализира в юношеска педиатрия, поне така прочетох, а и има някой фактически неточности (например, има изследвания, които вземат предвид социалния и образователен статус на майката). а статията, която после постнах е от тези, които авторът също казва, че ги нямало дето изследват специално имунологичните свойства на кърмата и я постнах, защото ми стана интересно, но пък съм не-специалист и реших, че ти ще я разбереш по-добре, аз нямам преживяване, че имам спор с теб, нещо жбрул подскочи, ама се надявам и с нея да сме приключили.

рачко, да е съвпадение и да сте се сдобили и с вирусче?
*
« Отговор #732 -: Април 22, 2012, 13:08:58 pm »
Рачко, а не излизате ли на разходка? Може да го е лъхнал вятъра, то в това гадно време - хем пече, хем духа.
*
« Отговор #733 -: Април 22, 2012, 14:18:49 pm »
Ние разходките не сме ги спирали откакто се е родил малкия, но сега за първи път имаме и хрема. А се получи след ваксината и затова си мислех дали няма някаква връзка.

*
« Отговор #734 -: Април 22, 2012, 14:33:57 pm »
покрай нашите болежки, това дето разбрах, е че най-честия отговор, който ще получаваме и занапред е "не зная защо, но слагайте физиологичен разтвор и давайте антипиретици при темп над 38 градуса".  :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #735 -: Април 22, 2012, 14:40:33 pm »
боби, на средата на страницата има голяма реклама на sma, изрично пише sponcored by sma.
Няма такова нещо! Вероятно рекламата е, което е спонсорирано, а не статията :-). Рекламата, която си видяла е простo платено място върху страницата, което се мени.  При мен в момента рекламата е на някакви термометри за бебета :-)... сега излезнах и отидох пак и стана друга, на BASF :-)
Цитат
а статията, която после постнах е от тези, които авторът също казва, че ги нямало дето изследват специално имунологичните свойства на кърмата
Не виждам никъде да казва такова нещо, а освен това  твоя линк и това, коетo е казано тук, не си противоречи, а е общо взето еднакво.
В заключение - кърмата помага локално, а не дава антитела в кръвта на бебетата и това, се знае от поне 40 години, но незнайно защо не се споменава и дори много лекари не са запознати с този факт. 

« Отговор #736 -: Април 22, 2012, 22:13:38 pm »
Сега в Бг върви една реклама за някакъв имуностимулант, който съдържа коластра. Да разбирам ли, че е пълна измама? (не медикамента като цяло, а самото съдържание на коластра)
Ама се изразих и аз :)
[/url]
*
« Отговор #737 -: Април 22, 2012, 23:36:22 pm »
краси, мисля, че разминаването идва от неразбирането, че първите 6 месеца антителата преминават в кръвта на бебето, защото стомашно-чревният им тракт не е "запечатан", то и затова се случват алергии и тн, защото протеините от червата минават в кръвта на бебето. след 6тия месец завършва процеса на запечатване (не мога да намеря по-добра дума на български) и тогава няма такава директна връзка, но пък има други ползи, които са описани.

на мен лекар не ми е казвал, че кърмата е лекарство, но са ми казвали, че предоставя тъкмо пасивен имунитет. а пък според мен втората статия казва някакви неща по повод антихистамини, функциониране на щитовидната жлеза и други такива, но може и да бъркам.

краси, има и е доказано, че в коластрата са доста високи стойностите на антителата, дори в статията, дето боби постна, тя е наречена "супа от антитела". въпросът е как ще се усвои от организма ти. доколкото зная, обаче, в момента се правят изследвания върху ефекта на кърмата върху ракови клетки (не казвам, че е лекарство, казвам, че се правят изследавния).

съжалявам за рекламата, когато аз четох статията имаше реклама на сма. кофти съвпадение.

исках да ви питам, кога започнахте да миете зъбите на бебетата - ади вече има един, та много се чудя дали не сме позакъсняли дори.
*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #738 -: Април 23, 2012, 07:19:52 am »
краси, мисля, че разминаването идва от неразбирането, че първите 6 месеца антителата преминават в кръвта на бебето, защото стомашно-чревният им тракт не е "запечатан", то и затова се случват алергии и тн, защото протеините от червата минават в кръвта на бебето. след 6тия месец завършва процеса на запечатване (не мога да намеря по-добра дума на български) и тогава няма такава директна връзка, но пък има други ползи, които са описани.
Извинявам се, но поради липса на друга дума, това са пълни глупости, не им се връзвай. В червата е пълно с бактерии и техните остатъчни продукти и отрови, които те произвеждат. Ако това беше вярно и неща си преминаваха ей така без никакъв контрол, бебетата щяха да умриат моментално. Да, да.. знам, че го пише по  много сайтове, но е абсолютно смехотвотно, че някой може да измисли подобно нещо, знаейки количеството микроби живеещи в червата от раждането. Транспорта в червата, дори и на бебетата, става по точно определен специфичен начин. Прехвърлят се неща, които червата „искат“ да прехвърлят, а не изтичат неща през някакви дупки и да отиват в кръвта. Това би било несъвместимо с живота.

Зъбите като се появят трябва да се мият. Ние миехме с накрайник за пръста, но после Ивана започна да не дава и така откара няколко месеца и сега пак ги мием всяка вечер. Андреа има 2 зъбчета, които са израстнали до половината и ги мих веднъж и после забравих, но смятам вече да започвам всеки ден.

Краси, точно така го разбирай :-).
« Последна редакция: Април 23, 2012, 07:38:49 am от Bobbie »

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #739 -: Април 23, 2012, 07:37:37 am »
Ако коластрата беше тоооолкова полезна нямаше майката да я има само първите 2-3 дни, докато  'тръгне' истинското мляко
аз не бих се осланяла на имуностимулатори, за мен кой каквото иска да ми говори е до дете
аз имам две, спят глава до глава- едната болна, другата не, и това ако не е имунитет, здраве му кажи
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит