Момичета минавам на бързо.
Аз наистина нямам време да чета много из интернет пространството. Въобще не се оплаквам, но от както се роди Мария я гледам само аз и събота и неделя, никой не ми помага, разчитам само на моя мъж.
А исках да питам и аз за тези персентили, но то няма да имам време и да ги разгледам.
В този конкретен случай персентили се използват при организирането на резултатите от проследяване на растежа при децата според възрастта в месеци.
Данните за всички бебета, измерени в конкретно проучване и конкретна страна, се организират спрямо средно статистическата стойност за тегло, височина и обиколка на главата, изчислена на база на тези събрани цифри.
Средната стойност е 50-тият персентил. (Това е сравнимо със средния успех на класа по даден предмет в конкретен срок от учебната година.)
След това мерките на всяко дете се организират спрямо тези на останалите деца. (Сравнимо с оценката на конкретен ученик спрямо средната оценка на класа.)
Когато се каже, че теглото на едно дете на три месеца е в 30-тия персентил, това значи, че от всеки десет деца, 2 ще имат по-ниско тегло от това дете, а 7 ще имат по-високо тегло от него.
teodor, Боби вече изчисли правилно в кой персентил е твоето момиченце в момента според американските таблици и графики - отговорила ти е на важен въпрос.
Прилагам още един линк, този път не с графики, а с
таблици с персентили и конкретните цифри за тегло (кг) и височина (см) според възрастта (в месеци). На ваше място не бих ги отхвърлила с лека ръка, само защото не са измервани българчета - каквито и разлики да има, ще са малки и няма да променят разпределението по персентили драстично.
Тегло според възрастта (момчета и момичета):
http://www.cdc.gov/growthcharts/html_charts/wtageinf.htm#malesДължина според възрастта (момчета и момичета):
http://www.cdc.gov/growthcharts/html_charts/lenageinf.htmИ мойте пет лева по въпроса с "четенето в интернет": Никой не ви съветва да четете по принцип, ей така да знаете за всеки случай, и е разбираемо да не го правите. Но когато вземате изключително важното решение точно кога и как да захраните бебетата си, сте длъжни да намерите време. Имате време за консултациите при педиатри, значи трябва да намерите и няколко часа, накуп или откраднати тук таме, за да се информирате кое е важно и да си набавите правилната информация, дори педиатърът ви да е добър. Дори само тук в темите на д-р Бърди има всичко необходимо. Отказвам да приема, че няма време за това: може да се извика съседка, приятелка, дори съфорумка да държи бебето, може да се храни бебето пред компютъра, и пак да се намери време. Не съм имала помощ и потвърждавам, че е възможно. Или просто си слушайте педиатрите и не казвайте, че искате да сте информирани, обаче нямате време. Който иска, може.