vaci , да съм казвала, че някой няма право на мнение?
Просто съм коментирала нечие мнение, понеже и аз имам право на свое. Говорим си дет' сЪ вика - няма проблем за мен.
И все пак, то не стига да имаш мнение, ами трябват и аргументи за него. Предполагаемите "психо-предимства" за бебе което е повито - са недоказуеми и наистина хипотеза./в смисъл - няма човек, който да може да потвърди, че на 3 седмици се е успокоявал, защото е бил повиван/. Много е добра аналогията на
Elena B в случая с усмирителната риза. Ако ме друсне нервна криза и ме омотаят в такава "риза", че да не буйствам - няма да взема да се успокоя.
От друга страна - чисто медицинските рискове от повиване са отдавна известни и доказани. Проблеми с тазобедрените стави са имали поколения хора, точно заради тази практика, поради което същата е отхвърлена с времето. Лично аз - не знам някой педиатър, /пък ортопед още по-малко/ да вземе да препоръча бебе да бъде повито.
Не ми е известно и на курсове за бъдещи родители да се препоръчва повиване - баш напротив, съветват майките точно това, което съм написала. Детето да бъде обличано в широки дрешки, от естествени материи и да му се осигури пълна възможност за движения - каквито и колкото често пожелае.
И понеже мисля, че недоразумението в случая идва повече от употребата на израза "повиване" - ще разгранича нещата. Класическо
повиване - бебето пристегнато и омотано в пелена като пънче е грешка, която носи риск за здравето му. Не хипотетичен - реален риск.
Бебето да бъде
обгърнато, но все пак свободно да се движи и без "насилствено" да се променя естествената за възрастта му позиция на крачетата - е съвсем друго нещо. Затова казах, че или мама гушка бебе, което се стряска. Или ако мама не иска/не може - има редица начини и приспособления, които да "имитират гушкане". Няма нищо сложно да "отграничиш" бебето от околното /твърде голямо за него и стряскащо го пространство/ и да му помогнеш да усети къде свършва то, къде започва околния свят и без повиване в класическия смисъл. Примерно с "подпиралките" за кошара, има бебета които в този период поспиват в шезлонг, люлка, столче за кола дори /с подложка/. Или просто му правиш "гнездо" от навити на руло пелени. Варианти - бол и все по-добри от повиване.