0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #700 -: Април 20, 2012, 00:41:48 am »
и аз така знам и затова питам. явно си е нещо сериозно вече половин ден е с 38 и нагоре, давам калпол. сега дадох и нюрофен. вдигна 39. сега е добре и щъка нагоре-надолу, но ако и нощес има темп ще ходим да си видим доктора, макар, че не очаквам да ми кажат нищо освен да чакам още ден-два и да давам антипиретици.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #701 -: Април 20, 2012, 06:53:40 am »
някой срещал ли е някъде разумно обяснение защо при никнене на зъби правят температура. мисля, че прокарва второ зъбче, днес беше една особено ревлива и като я пипнах - топла, оказа се 38.1 след една доза калпол и дрямка смъкна температурата. нищо друго й няма, затова подозирам зъбите, но нали си говорим, че не може всичко да е от зъби, та ако някой има линк към сайт, който разумно обяснява вероятно ли е или не да правят темп от това и защо ще съм благодарна.
Ето какво е моето мнение. Когато има увреждане на тъканта, клетките си сигнализират и тези „сигнали“ викат други клетки и събират също един куп течности и следва и повишаване на темпратурата, но ... локално. Аз си го обянсявам с това, че това задействане на имунната система, може да стане и глобално, поради изпусканите „сигнали“.  Не вярвам в теорията за отслабената имунна система и вирусите, защото за мен е нелогична, по две причини. Първо, температурата винаги е еднаква и ниска, а ако имаше вирус в зависимост от вируса би била различна. Второ, температурата се появява и изчезва с порастването на зъба, а вирусите, пак в зависимост от вируса, биха карали различно време и вероятно по-дълго и биха започнали след започването на растежа.

38-39 градуса не е от зъб. Някое вирусче сигурно сте завъдили.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #702 -: Април 20, 2012, 08:33:44 am »
Боби, ми и ние това обясняваме в седмичната- еднократното вдигане не Т никой не отрича, че може да е причинено от този процес, но поддържане на Т в рамките на 2-3 дена, направени "изследвание" уж и да се твърди от лекар, че детето вдига от появата на зъби е абсолютно нереално
моята Стефания тази зима два пъти ми вдигаше Т по един ден, уж има 20 зъба- дали не е от тях ъм
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #703 -: Април 20, 2012, 08:50:28 am »
хех и кака Деси като изяде снега от пистата едина вечер вдигна 37.8 Т еднократно и след това беше пушка, сигурно и при нея е от зъб :lol:

Боби, всъщност няма различие в мненията, точно това обяснявате и двете. Че еднократно вдигане на Т в рамките на 37.5 например е възможно да е от зъб, но по висока Т и поддържането й не е :)
*
« Отговор #704 -: Април 20, 2012, 15:04:13 pm »
Добре де, ама от какво да е?
Не искам да споря, просто и аз съм в този филм в момента и не знам вече какво (и дали) да правя. Положението е следното:
- 3 излезли зъба, в момента явно тече 4-ти;
- абсолютно всеки път, 1 ден след голямото надуване на венеца се почва, подред: много силно течене на лиги, с мехурчета (все едно ми е изял препарата за чинии), зачервени бузи, светнали очи, нервност (спорадично)и температура от 37*С;
- най-последното, от предпоследния зъб се наблюдава: засилено пълнене на памперса, по 4 пъти на ден, без да е разстройство (или поне според мен не е). Храна не отказва.
Температура меря с електронни термометри, по няколко вида - повече от 37 според тях не е вдигал, дори когато на мен ми изглежда, че гори. Според мен и повече от 37.0 има, но не смея да го премеря с живачния, то и електронните е голяма борба и често печели той. Само веднъж съм му дала Панадол - падна веднага, но след 3 часа пак качи.
Бил е на лекар няколко пъти -  нищо му нямало, нито кашля (само понякога се дави от слюнката), нито киха (много рядко за 2 дни тръгва бистър секрет, но не при всеки зъб), кръвните му изследвания са ОК, гърлото е ОК, гърдите са ОК.... Но температура си има и това е.
Когато не е издут венеца - не излизат зъби - светът е прекрасен, той си е напълно нормален, без температура, с по 2 ако на ден макс...
И аз вече почнах да се притеснявам, този вторник пак ще дава кръв (за 1-та годинка, не заради моето притеснение), но да имате идеи какво да го правя? Днес например е от температурестите дни - сънлив и киселичък, повече залепен за мен.
*
« Отговор #705 -: Април 20, 2012, 15:13:35 pm »
Пусни и една посявка на стерилна урина.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #706 -: Април 20, 2012, 16:26:28 pm »
хех и кака Деси като изяде снега от пистата едина вечер вдигна 37.8 Т еднократно и след това беше пушка, сигурно и при нея е от зъб :lol:

Боби, всъщност няма различие в мненията, точно това обяснявате и двете. Че еднократно вдигане на Т в рамките на 37.5 например е възможно да е от зъб, но по висока Т и поддържането й не е :)
А не, аз просто си разсъждавам за причината от която се вдига, понеже тя попита от какво става. За крайният резултат  нямаме различия.

Защо от ядене на сняг да вдигне температура? По-скоро от студеното време може еднократно нещо да е било. Тук американците дават на децата си всичко с лед да пият. Аз не давам лед, ама давам студени неща. Ивана си пие млякото ледено студено от хладилника, а Андреа вече така си яде киселото мляко - почти с температурата на снега от пистата :-).

Nadine, вашата ниска температура може и от това да е. А и както я описваш, то е ясно, че е свързано с изникването на зъбите. При положение, че изчезва след изникването, аз не виждам каква причина имаш да правиш каквото и да е допълнителни изследвания. Особено пък за ниска температура ( между другото 37 не е температура! ). Ако беше бактериална инфекция, нямаше да изчезва температурата като ви израстне зъба. Какъв е смъсълът от култури при описаната ситуация? Ако е вирусна или е от зъбите, нищо няма да откриете. И задължителното информиране - аз не съм лекар, това е лично мое мнение.

При детето на Елена, температурата е по-висока. Елена, вероятно е вирус, не му се коси, 'щото нищо не можеш да направиш освен да свикнеш, че ще ги има от време на време особено първата година. Кърмата ти вече не и дава антитела, понеже след 4-6 месеца вече антителата не влизат през червата. ..задължтелното информиране от по-горе важи и за тук :-).

« Последна редакция: Април 20, 2012, 16:33:11 pm от Bobbie »

*
« Отговор #707 -: Април 20, 2012, 16:37:41 pm »
Верно ли това за антителата?! Аз пък си мислех, че докато го кърмя нищо няма да го хване.
*
« Отговор #708 -: Април 20, 2012, 16:52:52 pm »
Nadine, вашата ниска температура може и от това да е. А и както я описваш, то е ясно, че е свързано с изникването на зъбите. При положение, че изчезва след изникването, аз не виждам каква причина имаш да правиш каквото и да е допълнителни изследвания. Особено пък за ниска температура ( между другото 37 не е температура! ). Ако беше бактериална инфекция, нямаше да изчезва температурата като ви израстне зъба. Какъв е смъсълът от култури при описаната ситуация? Ако е вирусна или е от зъбите, нищо няма да откриете. И задължителното информиране - аз не съм лекар, това е лично мое мнение.
Абе на моменти се притеснявам, че термометрите не са в ред - на мен лично само веднъж ми е показал над 38*С, а тогава бях с мастит и горях с пламъци... Ще преговоря пак с доки....
« Отговор #709 -: Април 20, 2012, 17:36:56 pm »
Момичета, бих искала да ми препоръчате термометър. Искам да купя за бебетата такъв, който след като изпюука, измерва реалната температура и не се налага да чакам още 5 минути примерно. Досега не мога да намеря такъв.
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #710 -: Април 20, 2012, 18:18:33 pm »
 Аз си купих термометър на Браун за ухо.

*
« Отговор #711 -: Април 20, 2012, 18:55:19 pm »
Боби, ми щото беше мръсен, гребеше с ръкавици и ближеше, цял ден. Вечерта като й погледнах гърлото като на мехури, много странно бе, не бях виждала такова до този момент. На другия ден нямаше нищо, нямам друго обянснение, за това го отдадох на гнусния сняг.
« Последна редакция: Април 20, 2012, 19:59:12 pm от StefiZ »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #712 -: Април 20, 2012, 19:32:22 pm »
Верно ли това за антителата?! Аз пък си мислех, че докато го кърмя нищо няма да го хване.
Антитела ( имуноглобулини им е другото име, ако си чувала) се дават само венозно, защото иначе организма не може да ги приеме, а ги храносмила. Преполага се, че бебетата приемат и през червата, защото в кърмата има антитела. Реално не се знае дали наистина е така, но дори и да е в един момент и техните черва „порастват“. Цялата теория е доста по-сложна, ако искаш да ти кажа в подробносит което знам, може да ми пишеш на лични. Но нищо не е дето се вика издълбано в камък - много от това не се знае и е описано „по логика“ не по реално данни.

*
« Отговор #713 -: Април 20, 2012, 23:03:00 pm »
Благодаря Боби достатъчно ми е за сега  :)
Чувала съм, че най-точно термометъра за мишница мери температурата. Аз моя син го слагам на коленете си давам му кутийката да си играе, гушкам, пея и подрусвам. Не чакам чак 5мин., а термометъра някакъв обикновен го купих хич не съм избирала и си е читав.
*
« Отговор #714 -: Април 21, 2012, 00:41:14 am »
боби, на мен ми е много интересно, защото навсякъде пише, че докато кърмиш детето си получава имунитет от кърмата (по-скоро пише, че кърмата има такива качества). не че няма да ги хване нищо вирусно, но е факт, че аз се влача болна като бездомно куче, тя го хваща след ден-два и го кара далеч по-лесно. за първи път вчера се случи тя е да с такава висока температура. продължи 24 часа (таман записахме час при лекар и се пооправи, от обяд не е вдигала температура). може би да напишеш в кърмаческата тема? или на мен на лични, аз ще го постна там и ще те цитирам?

аз съм с термометър на браун за ухо. не знам колко е точен, ама като ги гледам лекарите тях ги ползват тук, така че се надявам да е ок.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #715 -: Април 21, 2012, 01:24:21 am »
боби, на мен ми е много интересно, защото навсякъде пише, че докато кърмиш детето си получава имунитет от кърмата (по-скоро пише, че кърмата има такива качества). не че няма да ги хване нищо вирусно, но е факт, че аз се влача болна като бездомно куче, тя го хваща след ден-два и го кара далеч по-лесно. за първи път вчера се случи тя е да с такава висока температура. продължи 24 часа (таман записахме час при лекар и се пооправи, от обяд не е вдигала температура). може би да напишеш в кърмаческата тема? или на мен на лични, аз ще го постна там и ще те цитирам?

аз съм с термометър на браун за ухо. не знам колко е точен, ама като ги гледам лекарите тях ги ползват тук, така че се надявам да е ок.

Накратко.  Антителата, които пазят бебето от всичко към коеот ти имаш имунитет са тези, които получава от майка си преди да се роди. Те си имат „срок на годност“ и после се започва с боледуването. Антителата в кърмата пазят докато кърмиш, но не от всичко, а само от локални неща ( в червата).Ето прочети ако искаш тази статия http://www.slate.com/articles/health_and_science/medical_examiner/2006/03/tales_from_the_nursery.html

« Отговор #716 -: Април 21, 2012, 09:28:22 am »
По въпроса с кърменето и имунитета, писах в кърмаческата тема.

Ама и аз да си попитам нещо - как разбирате, че бебо го боли гърло?
[/url]
*
« Отговор #717 -: Април 21, 2012, 16:27:12 pm »
боби, прочетох я, с доста неща хич не съм съгласна, от това, което съм чела по други места, ама не е тук темата, май. ето виж какво намерих, вероятно ти ще я разбереш доста по-добре от мен, но мисля обяснява тъкмо механизмите, по които се случват ползите от кърменето http://www.nature.com/icb/journal/v79/n1/full/icb20011a.html

краси, доколкото знам, отказ от хранене и пиене, поради трудност и болка при преглъщането.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #718 -: Април 21, 2012, 17:17:54 pm »
боби, прочетох я, с доста неща хич не съм съгласна, от това, което съм чела по други места, ама не е тук темата, май. ето виж какво намерих, вероятно ти ще я разбереш доста по-добре от мен, но мисля обяснява тъкмо механизмите, по които се случват ползите от кърменето http://www.nature.com/icb/journal/v79/n1/full/icb20011a.html

краси, доколкото знам, отказ от хранене и пиене, поради трудност и болка при преглъщането.
Линка, който ти си ми дала говори само аз един компоннет от имунната системе - комплемент се казва. Не знам с какво не си съгласна, но в твоя линк става дума за  абсолютно същото - за mucosal surfaces т.е. локална протекция , същото което и имунолога от горният линк казва. Та не знам къде видя различия.
Виждам, че ти се иска да вярваш в магическите способности на кърмата да пази бебето от абсолютно висчко докато го кърмиш :-) , ама все пак гледай да си имате задължетелните имунизации ( които по твоята теория хич не са и нужни докато кърмиш) и да се пазите от сериозни заболявания. 

П.П. Аз давам информация, който каквото иска да прави с нея. Не смятам да се въвличам в излишни спорове на тази тема.
« Последна редакция: Април 21, 2012, 17:44:50 pm от Bobbie »

*
« Отговор #719 -: Април 21, 2012, 18:59:42 pm »
гледай сега, не споря, пък и имунизации не пропускам. ясно е, че не е панацея, но като видя нещо, което е спонсорирано от компания, произвеждаща ам, ставам леко скептична. плюс, че съм чела, че идеята, че кърмата няма никакви хранителна стойност за деца над 6-12 мес е дълбоко не вярна, та просто се опитвам да събирам инфо. иначе, че мисля, че е най-доброто за детето - така е, но не очаквам тя никога да не е болна.