0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #640 -: Април 12, 2012, 19:10:07 pm »
боре, напълно си права, до 6 месеца не се мажат с нищо, освен ако няма да ходите на плаж в сидни, например. аз също не я мазах, макар, че се роди в края на пролетта, просто излизахме след 6 часа и това беше.
освен това е важно и цвета на кожата на бебето, колкото сте по-тъмни, толкова по-малко вит д синтезира детето (това е еволюционната причина хората в европа да са бели, а тези в африка - не).

аз също не мисля, че трябва да бягаме от слънцето като вампири, просто да сме внимателни и да използваме здрав разум, ясно е, че лятото не ги излагаме на слънце между 12 и 5. като повечето неща и тук драмата мисля е по-голяма от нужното
За Бг ако не се лъжа пиковите часове са от 11 до 16-17ч. ,но честно казано аз съм излизала като се налагало за нещо и няма на кой да ги оставя и в тези часове ,без да ги мажа с крем,но съм била изключително внимателна да вървя по сянка ,сенници на стъклата в колата и пр. .Проблем е според мен дълго време излагане на силното слънце и то системно.А и детето си показва - моите понеже са две личи осезаемо разликата  -този който ми е по светъл ,просто не търпеше и за минута слънце да го грейне /дори и да е слабо/ веднага почваше да мрънка да завъртя чадърчето.Ито не в пикови часове на слънцегреене ,а въобще дори и пролет и лято ,просто не му харесва.. т.е. доверявам си се на детето .Другия не е имал непоносимост ако му светне малко слънце .Като поотраснаха се промениха малко нещата и вече не са така чуствителни ,така че детето също показва от какво има или не нужда. :)
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #641 -: Април 12, 2012, 20:49:23 pm »
Иванитка, Севи на 7м беше 7200г :) Сега очаквам да е не повече от 7500, ама тя е голямо шило.

Малко спам: Един ден една позната на майка ми ме видя с бебето и бързаше да отида към количката с думите "И бебето ли е толкова слабичко?" хахаха (аз съм доста слаба - 43кг на 165см)

А пък за слънцето, много съм съгласна че бебетата си показват. Севи е изключително бяла и страшно много се сърди на слънцето.
[/url]
« Отговор #642 -: Април 13, 2012, 12:03:43 pm »
И Софи много се сърди, като я близне слънчев лъч, чак и виках "вампирче" по едно време. Надявам се да не евсе така чувствитвлна, обаче, че не винаги ми е възможно да го избягваме съвсем слънцето, а тя е способна и да се разплаче чак.
« Отговор #643 -: Април 13, 2012, 12:34:05 pm »
И Софи много се сърди, като я близне слънчев лъч, чак и виках "вампирче" по едно време. Надявам се да не евсе така чувствитвлна, обаче, че не винаги ми е възможно да го избягваме съвсем слънцето, а тя е способна и да се разплаче чак.
Точно ей така ми беше единия до около 1,5-2г ,после вече не толкова .Е на силно слънце не излизаме или ако се наложи ,гледаме да вървим по сянка..и определено пак не му е приятно,но пък преди това и слабото слънце пак го дразнеше..изобщо все на сянка искаше да е..значи все пак има прогрес .Мисля,че с времето и при вас ще свикне и няма да е толкова кисела ако я докосне слънчев лъч :))).
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #644 -: Април 13, 2012, 15:02:59 pm »
....Явно няма как да се предозира вит Д....

Напротив- има, при това последствията не са никак приятни. Вреди най-вече на бъбреците и на кръвоносните съдове. Това беше причината да спра да давам Вигантол на малкия, защото е много концентриран и дори една капка съдържа в пъти повече от необходимата профилактична доза.

« Отговор #645 -: Април 13, 2012, 18:07:19 pm »
....Явно няма как да се предозира вит Д....

Напротив- има, при това последствията не са никак приятни. Вреди най-вече на бъбреците и на кръвоносните съдове. Това беше причината да спра да давам Вигантол на малкия, защото е много концентриран и дори една капка съдържа в пъти повече от необходимата профилактична доза.

:good_post: :good_post:"Всички вещества са отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство" Парацелз

Симптоми при предозиране на вит.Д:
#  запек;
# намален апетит и загуба на тегло (анорексия);
# дехидратация;
# мускулна слабост;
# високи нива на калций в кръвта;
# повръщане;
# умора;
# раздразнителност
« Последна редакция: Април 13, 2012, 18:09:02 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #646 -: Април 13, 2012, 20:07:33 pm »
 Николина, теоритически може да се предозираш,но с тези дози е невъзможно. Ето малко инфо от Mayo Clinic:
За дозата горната граница е 10 000 за възрастни- http://www.mayoclinic.com/health/vitamin-d/NS_patient-vitamind/DSECTION=dosing

Тук са  детските максимални дози и тук има и за симптомите, ако взимаш повече от максималните дози - http://www.mayoclinic.com/health/vitamin-d/NS_patient-vitamind/DSECTION=safety

При всяко положение с твоите 400 единици не е опасно. Организма като прави от кожата, прави с хиляди. Вреди естествено, ако се предозира, но тук говорим за баланс, не за предозиране. За тези 50 000 и 70000 не знам, но предполагам, че щом ги дават, значи е разрешена за даденият случай доза.
 Дори SPF 8% намалава драстично възможността на организма да прави витамин Д.
« Последна редакция: Април 13, 2012, 20:11:14 pm от Bobbie »

« Отговор #647 -: Април 13, 2012, 22:14:56 pm »
Четаааа, четааа тук, и реших да си кажа и аз мнението относно килограмите (за успокоение на Мишлето). Моят син в момента е 7,900 кг и от самото начало си е отгоре нормите. Както го дават в 4- ти месец да си е удвоил килограмите от раждането, ами, той трябваше да е преди 11 дена 6,760 кг, а той беше тогава 7,600кг- и какво- да му отрежа от шкембето ли??? Хич и не се втелясвам.
Боги е изключително на кърма, храни се 5 или 6 пъти на денонощие- зависи от как е протекъл деня. Но на по- малко от 3,5 часа не яде. Почти винаги изсуква и двете гърди (когато е от едната гърда, му се дояжда на 2- 2, 5 часа- мен не ме устройва :wink:). Понеже имам кантар у дома, периодично си засичам: сутрин се случва и 280 мл да изяжда, но следобед и вечер "манджата" му е от 130 до 150 мл. Детето си е изключително подвижно вече, та затова и не смятам да му ограничавам храната.

Относно витамин Д- давам по 2 капки, но напоследък забравям от време на време, та смятам да ги спирам- всеки ден сме навън- то си взема от слънцето и вятъра.

Хич и не го водя на педиатър, записани сме при ЛЛ и само на имунизации (но и проблеми не съм имала досега, де)- да вземе да ми говори, че е дебел и опасност от рахит, и други заучени и отъпкани стари разбирания и учения, тцъ, мерси. Дано няма нужда да я посещавам!

Да са ни здрави дечицата!
Лека и спокойна вечер!
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

« Отговор #648 -: Април 13, 2012, 22:29:39 pm »
джиджи тези единици, които ние сме слагали са предписани от професор ендокринолог. Бити са на няколко пъти и не е имало проблем и не сме имали нито едно от изброените по-горе симптоми.
Аз не знам да има дете предозирано, а и кога даваме или кога забравяме. А при нас все пак е бита инжекция, но по лекарско предписание. И отово взимаме по 2 капки.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #649 -: Април 14, 2012, 00:27:22 am »
добре де, не е ли по-добре да се тества първо детето и майката, та тогава да се предписват лекарства? макар и добавка, то си е лекарство.
мари-ал, ще видиш, че ще си нормализира наддаването, хич не слушай глупости, дори и да ти ги разправят, изключително кърмено бебе не може да го прехраниш.
« Отговор #650 -: Април 14, 2012, 00:29:11 am »
Николина, не те критикувам или нещо подобно. Сигурна съм, че не си го правила на своя глава това. Просто исках да ти кажа, че не е толкова безобидно нещо системния прием на големи дози витамин Д. Останах с впечатлението, че не го знаеш този факт, за това се намесих. Дано дечицата са добре и нямат проблеми! Късмет и весели празници на всички ;)

*
« Отговор #651 -: Април 14, 2012, 02:10:30 am »
Елена, може и да няма проблем с "наднормено", или "поднормено" тегло при бебе, може и да има такъв. Кърмено, некърмено - няма гаранция. Тя и снаха ми така 8 месеца лежа на кълката, че кърмата решава всички несгоди, ама почти до шини бяха стигнали от рахит. Както беше изключително кърмено бебе и според нея ревеше защото искал на гърда 24/7, че бил нервен и стресиран и бла-бла. Едвам проходи на година и 6 месеца човека и то след прием на медикаменти. Може да е рядък случай, не искам да стресирам никого, но все пак не бъдете "сляпо залагащи" на всичко "природно". Защото, ако то винаги работеше - този сайт би бил крайно излишен.
Сори за острия тон, нищо против кърменето до дупка, но понякога има деца с проблем наистина и тези крайни "моди" са опасни за тях.

Не казвам да се слуша педиатъра "на сляпо", но ако той изрази някакви опасения за здравето на детето, поне да се провери по съответния ред дали са основателни, или не. Като не са - няма грижи. Ама не се знае кое, кога и какво все пак...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #652 -: Април 14, 2012, 05:24:57 am »
Не казвам да се слуша педиатъра "на сляпо", но ако той изрази някакви опасения за здравето на детето, поне да се провери по съответния ред дали са основателни, или не.
:balk_103: :good_post:

Елена, по-добре е разбира се, ама аз до колкото разбрах Николина каза, че е имало недостиг т.е. вероятно са ги тествали първо.

« Отговор #653 -: Април 14, 2012, 14:11:46 pm »
Да споделя и аз моите терзания :? на Рая и се поду палеца на дясното краче.
Днес я водихме при педиатър, било възпалено  :( от никненето на нокътчето.
Да правя компреси с реванол и да следя зачервяването, както и да меря температурата.
Освен това да мажа по няколко пъти и с Гентамицин, ако няма подобрение да бягаме в спешното в Окръжна, да я види и кожен лекар :?

Някой имал ли е подобни перипетии и компресите помогнахали?
Снощи нищо и нямаше на пръсчето или поне аз не съм забелязала  :bonk: :oops:

Тъкмо оправихме зелените сополи, с които идея нямам как се обзаведохме и двете, сега и това... а няма още и месец - дано не ни върви все така.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #654 -: Април 14, 2012, 15:01:16 pm »
Радостинка, на моя син му се беше поддул и зачервил палеца на крачето от нокътя, но не много. Оправи се с мазане с бебешкото олио. Дано ви израсте леко нокътчето и да не стигате до серизна намеса!
*
« Отговор #655 -: Април 14, 2012, 18:08:57 pm »
Радостинка една мама беше писала тук, че са и казали да избута кожичката върху нокътя и мисля че по-лесно ще се оправи възпалението.
*
« Отговор #656 -: Април 15, 2012, 03:43:08 am »
хич не коментирах слагането на вит д с инжекции, както николина-пиколина е писала, предполагам те са ги тествали и са открили дефицит, когато има изследване и се установи липса ок, но да ми дойде педиатъра вкъщи, да ми събуди детето, което вижда за първи път и да ми каже, че тя е летаргична защото има дефицит на вит д и да давам по 2 капки през август, хич не съм съгласна. (истинска история)

жбрул, нищо на този свят не е панацея, но в това число попада и вигантола. само казвам - има клинични проявления на дефецит на вит д, има тестове за това, тества се майката (ако кърми), тества се бебето и се взема решение. че има и кърмени бебета, които боледуват това е така, че ам често води до проблеми, това също го знаем.

весели празници, да са ни здрави децата и да има много обич
*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #657 -: Април 15, 2012, 09:37:34 am »
radosttinka  у нас на Марти беше се получило така с пръстчето,не съм правила компреси и не съм мазала с нищо два пъти му направих нещо като педикюр,но без инструменти,пробвай и ти с нокът му избутай кожичката на вътре като при педикюр и ще оправи :D

*
« Отговор #658 -: Април 15, 2012, 11:08:22 am »
Елена, именно защото нищо не е панацея, казвам че бива да си водим децата при педиатър чат-пат ;) Клиничните проявления на дефицит на вит.Д, както и клиничните проявления на каквото и да било, което е "за притеснение" - често не са видими за лаиците /като нас/.
Пък и дори да са видими - има една категория родители /в БГ поне/, които "си заравят главата в пясъка" и не предприемат нищо с надеждата, ей така да вземе да се размине проблемът... :? Гледам напоследък детенце на възрастта на Дани в моята "групичка за разходки", което има сериозен двигателен проблем и всеки ден ми се свива сърцето. Майката обаче е на позиция: "Няма да го водя при специалист и няма да питам никого за нищо, че да не ми кажат нещо лошо".  8O Ситуацията става още по-кофти, понеже и в самото семейство, вместо да се "упражни натиск" за взимане на адекватни мерки, на майката се говори в стил: "Абееее нищо му няма и той ще проходи, може и малко по-късничко да е..." и "те тия лекари дай им само да измислят някакъв проблем". Дано все пак им дойде акъла по-навреме, че язък за детето както се казва.

На всички желая уютен празник и усмихнато настроение!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #659 -: Април 15, 2012, 11:15:52 am »
radosttinka  у нас на Марти беше се получило така с пръстчето,не съм правила компреси и не съм мазала с нищо два пъти му направих нещо като педикюр,но без инструменти,пробвай и ти с нокът му избутай кожичката на вътре като при педикюр и ще оправи :D
При нас изглежда сякаш самия нокът горната му част се забива в пръстчето, не знам дали го обяснявам правилно - подутото е на върха на пръста - но ще пробвам и това. Днес май не е толкова подуто и червено, но ще го видя пак след обед като махна компреса.
Като набутам кожичката, нокътя тръгва да растели? Каква е логиката? :oops:
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!