0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #620 -: Април 11, 2012, 23:05:03 pm »
Аз също давам вит. Д по съвет на педиатъра - по 1к. но в последно време чат пат пропускам

« Отговор #621 -: Април 11, 2012, 23:08:42 pm »
Вече се хващам за главата, момичета. Днес педиатърката ни изписа калциев глюконат, два дни да давам по 1 с.л.от ампула преди следващия Синфлорикс. Понеже й казах, че миналия път му се зачерви и поду крачето и беше така 2-3 дни. Тъкмо мислех да питам д-р Бърди трябва ли да го давам, че вече успяхме да се скараме с мъжа ми, и гледам в бг-мама той писал, че е категорично против и не трябва да се дава.
ВСЯКО НЕЩО ЛИ ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯВАМ?!
Направо започвам да се дразня вече.
Вие давали ли сте този препарат?

« Отговор #622 -: Април 11, 2012, 23:57:28 pm »
Мишле, и на Севи даже два пъти й се зачерви и поду крачето. Че първия път и доста време стоеше твърдо, но нищо не съм давала. Вярно, че и на следващата ваксина се зачерви и поду боцнатото място, но за няколко дни. Хич даже не му се и притесних.

По повод килограмите - и ние първите три месеца качвахме по повече от килограм. После по 900гр; 600гр; сега по 200-300гр Коя нормална майка ще издържи на писъците на гладното си бебе. Кажи на педиатърката си, тя да спазва диети! Пък и аз знам, че с кърма не може да се прехрани (как да се прехрани като тя трае около 2 часа?! )

За вит.Д - и аз давам по 1к, когато се сетя, но другата седмица сме на консултация и мисля да питам. За АМ една приятелка в Канада ми беше казала, че изчислявали според милилитрите изпито мляко, колко вит.Д да се даде допълнително. За кърмата скоро бях чела, че си съдържа необходимото количество вит.Д и не е необходимо да се дава допълнително.

Но и на мен ми е чудно, ако бебето е намазано със слънцезащитен крем как ще поема вит.Д ?
[/url]
*
« Отговор #623 -: Април 12, 2012, 00:41:46 am »
витамин д се синтезира от ултравиолетовите слънчеви лъчи. така че, ако ви е хубав крема, той ви позволява да стоите по-дълго навън, защото ви предпазва от ултравиолетовите лъчи и по този начин тялото ще синтезира вит д. навсякъде пише, че е препоръчително да се използва слънчезащитен крем, защото последствията от не-ползването му са по-тежки.

ако се съмнявате за дефицит на вит д, направете изследвания. аз не съм сигурна, че даването на изкуствени витамини и въобще на лекарства без нужда е добра идея. рахита има конкретни проявления, потенето само по себе си не е достатъчно за диагностицирането му.
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #624 -: Април 12, 2012, 00:47:04 am »
Мишле, аз не бих дала калциеви клюконат, на моите деца след ваксина им мажа крачетата с арника. Иначе нашето педи го изписва при настинка, давах първия път, след това прочетох мненията на д-р Бърди и спрях.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #625 -: Април 12, 2012, 01:19:31 am »
витамин д се синтезира от ултравиолетовите слънчеви лъчи. така че, ако ви е хубав крема, той ви позволява да стоите по-дълго навън, защото ви предпазва от ултравиолетовите лъчи и по този начин тялото ще синтезира вит д. навсякъде пише, че е препоръчително да се използва слънчезащитен крем, защото последствията от не-ползването му са по-тежки.
Именно заради крема, огранизма прави по-малко витамин Д дори и да си навън. http://www.msnbc.msn.com/id/4001172/ns/nightly_news/t/sunscreens-canblock-vitamin-d/

*
« Отговор #626 -: Април 12, 2012, 02:35:25 am »
Мишле, ако видех, че много го боли или много плаче след ваксина, давах нурофен или панадол. Само веднъж ми се е случвало.
За килограмите - на мен не ми се виждат много. Моят син на 3 м. беше 8100. На горна граница, но в границите. Педиатърката не беше притеснена. Каза, че като проходи, ще отслабне. Сега е 15 кг от доста време.
Според СЗО твоето дете си е в граници. А че няма как да го сложиш на диета - това е ясно. Заповядай: http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf

Лека нощ на всички!

*
« Отговор #627 -: Април 12, 2012, 02:38:19 am »
боби, всъщност това, което прави крема е да ти позволява да си повече навън без да изгаряш. така че ако децата, пък и ние сме навън поне 2.5 часа на седмица, плюс като сложиш ваканции и тн, би трябвало да сме ок, без да рискуваме рак заради злоупотреби със слънцето.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #628 -: Април 12, 2012, 07:43:21 am »
боби, всъщност това, което прави крема е да ти позволява да си повече навън без да изгаряш. така че ако децата, пък и ние сме навън поне 2.5 часа на седмица, плюс като сложиш ваканции и тн, би трябвало да сме ок, без да рискуваме рак заради злоупотреби със слънцето.
Не е точно така. То е игра на баланс - хем ти трбява УВ, за да правиш витамин Д, хем съшото това УВ ти мутира клетките увеличайваки риска от рак. Не изгарянето, а количеството излагане на УВ прави рака. Изгарянето прави разни видове рак, но относителнобезобидни в сравненеие  с меланомата, заради която е цялата олелия. Натрупването на УВ е което причинява меланома, а не изгарянето. Именно за това се говори за това, че тези кремове са нож с две остриета, защото хората вярват, че понеже не изгарят, значи са предпазени, а то не е така.

За 2.5 часа не рискувате рак, друг е въпроса като сте покрити с крем колко витамин Д получавате :-). Аз децата, ако няма опасност от изгаряне, не ги мажа с крем. Не ги и държа на директна слънчева светлина дълго. АКо има такъв случай, тогава им слагам крем, но не ежедневно.
« Последна редакция: Април 12, 2012, 07:46:08 am от Bobbie »

« Отговор #629 -: Април 12, 2012, 09:40:29 am »
С това съм съгласна донякъде.Педиатърката ни ни беше казала ,че минимума за излизане е два пъти седмично по 1 час ,желателно 3пъти по час ..т.е. съвпада с цифрата 2,5 часа седмично.
Но не съм съгласна съвсем с твърдението за УВ лъчите ,за да те предпазва ,значи облъчването е така да се каже намалено,съответно е намалено и образуването на вит.Д .Мисля че относно слънцето основния проблем при бебетата са алергии и да не е пряка слънчевата светлина,в кои часове на денонощието е навън на слънце и не на последно място къде живееш /географско разположение/ .Рак на кожата не става ей така .. ако живееш в Австралия - да,без слънце защитен крем би било безумно да излезеш,както и на други места,но в Бг не съм убедена,че  е чак толкова опасно стига да не е в пиковите часове на слънцето и да имаш чадърче ,за да не го напича директно слънцето.
Ще дам пример-ние бяхме с АД и поради тази причина изключително много внимавах с козметиката ,в слънцезащитните кремове има немалко съставки,които не е ясно на кой как ще повлияят.Почти не съм ползвала козметика въобще ,не само слънцезащитна . За това в нашия случай предпочитах без крем /първо защото не бяхме всеки ден по 2-3-4 часа на вън и второ заради страха от обрив/ досега всичко е наред.
Ако детето обаче няма фамила обослувеност от алергии ,не е проявило нищо до момента вероятно може спокойно да му се слага крем..
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #630 -: Април 12, 2012, 09:43:06 am »
Не е точно така. То е игра на баланс - хем ти трбява УВ, за да правиш витамин Д, хем съшото това УВ ти мутира клетките увеличайваки риска от рак. Не изгарянето, а количеството излагане на УВ прави рака. Изгарянето прави разни видове рак, но относителнобезобидни в сравненеие  с меланомата, заради която е цялата олелия. Натрупването на УВ е което причинява меланома, а не изгарянето. Именно за това се говори за това, че тези кремове са нож с две остриета, защото хората вярват, че понеже не изгарят, значи са предпазени, а то не е така.

За 2.5 часа не рискувате рак, друг е въпроса като сте покрити с крем колко витамин Д получавате :-). Аз децата, ако няма опасност от изгаряне, не ги мажа с крем. Не ги и държа на директна слънчева светлина дълго. АКо има такъв случай, тогава им слагам крем, но не ежедневно.
Абсолютно подкрепям Bobbie
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #631 -: Април 12, 2012, 10:16:42 am »
Да, наистина. Благодаря ти, blue_sky !
Аз съм взела на Дани слънцезащитен крем, и го мажа малко по лицето, за да не се зачервява. Така или иначе не навсякъде мажем с крем, главицата не я мажем, остава незащитена кожа. Важното е да не се излага директно на слънце, вит.Д мисля, че успява да си го синтезира.

*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #632 -: Април 12, 2012, 11:10:06 am »
Момичета, д-р Бърди (ако има възможност),
ето какви пъпки излязоха по гърдите на малкия. Сутрин са завенхали и груби при допир, а вечер като го къпя стават ярко червени. Не го мажа с нищо вече, да не би да е някаква алергия към козметичен крем.

*
« Отговор #633 -: Април 12, 2012, 12:16:01 pm »
При нас нали слагат ваксините по 2  :(, бях се постарала след всеки прием направо вкъщи и слагах компреси с риванол. Нито се зачервиха местата, нито образуваха бучки  :)

За вит.Д, откакто навън стана 26 градуса и се затопли, този витамин ни го спряха, д-ра каза никакви витамини повече :D, Крис е много подвижен, вече стабилно стои на крака, и каза че няма никакви съмнения за рахит. да не го товарим допълнително.
*
« Отговор #634 -: Април 12, 2012, 13:46:17 pm »
При деца с рядка косица може да се напръска главата със слънцезащитен спрей, за да не изгори кожата на главата.
Мен също ме е страх да мажа със слънцезащитен крем, поради АД. които имахме.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
« Отговор #635 -: Април 12, 2012, 14:03:20 pm »
Относно риванола, и аз след всяко боцване правя компреси. Въпреки това се появи синя бучка миналия път. Но за Вигантола сериозно ме замисляте. Да видя другия месец колко ще е наддал, и ще му давам по 1 капка, пък може и не всеки ден.
Лекарката даже изрично ме пита вчера давам ли капките и излизаме ли навън? И дума не стана, че лятото може и да ги намалим или да не ги даваме. Абе забелязвам някакви разминавания аз с нея по съществени за момента въпроси и усещам, че ако се случи нещо по-сериозно не бих й имала доверие. Какъв педиатър да търся направо не знам. :(

« Отговор #636 -: Април 12, 2012, 14:59:22 pm »
при нас малко след раждането се оказа, че при децата има недостиг на Вит Д и даже бихме няколко пъти по 70 000 Е. после по 50 000Е. И сега продължаваме да пием, давам по 2к на дете. На Марти се е затворила фонтанелата, но на Йо е още отворена. Доки каза при Марти да давам до края на Април,после няма нужда. Но при Йо ще си давам. Явно няма как да се предозира вит Д. А, и забравих да кажа, че сме били инжекции ИМ, които ми донесоха от Франция.

Ние на 1 го ди 6 месеца сме 8300гр.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #637 -: Април 12, 2012, 15:29:28 pm »
Николинче, аз бях взела да се притеснявам, че Благовест на 7м. е 7200, ама ти ме успокои.  :) Щом вие сте добре, значи няма място за притеснение. Знам, че твоите са недоносени, но сигурно си е и ген.

« Отговор #638 -: Април 12, 2012, 17:04:19 pm »
И аз слагам компрес с реванол след ваксината, понякога даже и на следващия ден слагам пак, но веднъж пак се втвърди мястото, имаше малка бучка отдолу. А иначе за витамин Д, нашата педиатърка настоява за две капки, аз ги давам през ден, като се сетя, общо взето. Сега, като говорехме последно, ми каза да оставям ръчичките, т.е само дланите и пръстите ненамазани, за да усвоява витамин Д. Друг е въпроса, че аз не искам да мажа преди да стане поне на 6 месеца, и засега сме с шапки и покривала на количката.
*
« Отговор #639 -: Април 12, 2012, 18:26:15 pm »
боре, напълно си права, до 6 месеца не се мажат с нищо, освен ако няма да ходите на плаж в сидни, например. аз също не я мазах, макар, че се роди в края на пролетта, просто излизахме след 6 часа и това беше.
освен това е важно и цвета на кожата на бебето, колкото сте по-тъмни, толкова по-малко вит д синтезира детето (това е еволюционната причина хората в европа да са бели, а тези в африка - не).

аз също не мисля, че трябва да бягаме от слънцето като вампири, просто да сме внимателни и да използваме здрав разум, ясно е, че лятото не ги излагаме на слънце между 12 и 5. като повечето неща и тук драмата мисля е по-голяма от нужното