0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Според съвременните стандарти вода не се дава и на бебета само на АМ до 6 месец-началото на заранването.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Цигу много ме обърка с тия таблици Моето момче е родено в 75 персцентил, а сега е в 25 за килограмите говоря. При ръста пак имаме лек спад. Трябва ли това да ме притеснява по някакъв начин? Педиатъра не го притеснява нищо, като питам всичко му е ок на детето.
За водата-аз предлагам чак сега, преди я повръщаше минути след даване. Сега давам през половин час като след храненето не давам само мия устичката и половин час преди ядене не давам. Не пие много около 30мл дневно(то и аз не пия вода де), започнах да давам, защото колкото и разхлабващи или незапичащи храни да давам все нещо се търкаля в памперса.
*
м-и, не се наемам да ти дам съвет и не искам да обърквам никого.
Тези таблици са полезен ориентир, но в допълнение на комплексното проследяване на детето от лекар.
*
вижте, ако имахме читави педиатри на разположение хич нямаше да се занимаваме да четем и да пишем по форумите. абсолютно съм на мнение, че бг педиатрите (пък и не само, но да кажем особено бг педиатрите) имат много дефицити и това е напълно не в реда на нещата. аз продължавам да търся читав педиатър в софия, така че ако има някой такъв моля да ми пише на лични.

недопостумо е да се говори за даване на сокчета, да цитираме моя педиатър "това е един екзотичен, български принос в захранването на бебета", е благодаря.

теодор ето един много груб превод на две неща, които намерих в нета от сайтове, на които вярвам.


Възраст   Средно наддаване 1   Средно наддаване 2,3
0-4 мес   155-241 гр на седмица   170 гр на седмица∗
4-6 мес   92-126    113-142
6-12 мес   50-80∗∗   57-113

∗ допустимо е някои бебета да наддават 113-142 гр на седмица
∗∗ средностатистическото кърмено бебе удвоява теглото, с което се е родило до 3-4 мес, до първата година типичното кърмено бебе ще тежи около 2 пъти и половина родовото си тегло.

Източник http://kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/

Сега д-р Сеарс http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/faqs/how-much-weight-will-my-breastfeeding-baby-gain

През 1992 д-р Katherine Dewey от университетът в калифорния проведе изследване, сравняващо кърмените бебета и бебета, хранени с АМ. Наречено изследването DARLINGS показа следните резултати:

o   Кърмените и хранени с АМ бебета като цяло растата с еднакви темпове през първите няколко месеца
o   Между 4 и 6 мес хранените с АМ бебета обикновено наддават по-бързо от  кърмените, макар растежа на дължина и обиколка на главата да са подобни и в двете групи
o   След първите 6 мес кърмените бебета обикновено са по-слабички, в сравнение с хранените с АМ, кърмените наддават средно с един паунд по-малко на по време на първата година

Допълнителното тегло при хранените с АМ бебета се смята , че се дължи на задържане на вода и различния състав на мастната тъкан. Изследователите заключили, че са нужни нови стандартизирани таблици на растежа, които да покажат РАЗЛИЧИЕТО В РАСТЕЖА НА ЗДРАВИ, НОРМАЛНИ КЪРМЕНИ ДЕЦА (главните букви са мои :)))

Разлики в нормални темпове на наддаване при бебетата

Наддаването се определя не само от диетата, поради което съществуват такива големи разлики в нормалното наддаване на бебета. Например, бебета с различни телесни структури, които са следствие на наследственост, имат различни скорост на метаболитните процеси и следователно изгарят по различен начин калориите.

o   Дълги и тънки бебета (т.нар. «бебета банани») са хиперметаболизиращи. Те изгарят калории по-бързо от по-пълничките «бебета ябълки» и «бебета круши». Бебетата банани е по-вероятно да растат по-бързо на  дължина, отколкото на килограми, така че обикновено те са над нормата на ръст и под нормата за тегло.
o   Ябълките и крушите показват обратният модел – обикновено наддават по-бързо на килограми, отколкото на височина
И двата модела са нормални

Темперамента на бебета също оказва влияние върху теглото

o   По-спокойни бебета, обикновено горят по-малко калории и следователно наддават по-бързо
o   Активни бебета, които имат поведение, водено от движения, които вечно изглеждат на бързи обороти, обикновено горят повече калории и са по-слабички

Честотата на кърменето оказва влияние върху растежа
o   Бебета, които са хранени на поискване и без ограничения обикновено растат по-бързо
o   Бебета, които спят при майките си и се възползват от лукса на безпрепятствени нощни кърмения растат по-бързо
o   Бебета, които са продукти на програми от типа «трениране на бебета» (такива, в  които бебетата са хранени по режим и принуждавани да спят през нощта, чрез използването на метода «да го оставим да се изплаче») често показват забавен растеж. Бебета, които са кърмени според режим, наложен от родителя и са на ограничен режим на хранене не само, че е вероятно да поемат по-малко мляко, а и млякото, което поемат е вероятно да е с по-малко калории и по-ниско съдържание на мазнини, поради по-дългите интервали между кърменията.

Различни изследвания показват, че кърмените бебета поемат по-малко калории и по-малко количество мляко от хранените с АМ. Това не означава, че майките им не произвеждат достатъчно мляко. Напротив, това е показател, че кърмените деца имат удивителна способност за само-регулация на приема си на калории според индивидуалните им нужди. Тази способност да определят сами колко ядат е вероятно една от пирчините, бебета, които са кърмени да са по-малко склонни към проблеми с теглото по-късно в детството.

дано са от полза

по повод водата - аз започнах да давам след 6-7 месец. доколкото зная идеята е като има твърда храна тогава да се предлага, но след ядене, защото стомасите им са мънички и е по-важно да ги запълват с твърда храна или мляко, отколкото вода.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #444 -: Март 29, 2012, 18:56:50 pm »
Още от родилното клиники Торакс ми дадох един лист с график по часове, когато какво да давам на бебето. Та там още от първият ден започна така нареченото оводняване. Еми да ви кажа, до като разбера, че така оставам детето гладно трябваще да мине месец. Мъчех се да давам вода защото нищо не знаех как се отглежда бебе и се доверих, а то милото ревяло от глад, а аз го залъгвам с вода. Питах личната тя потвърди за водата, да обаче реших да спра да давам вода и о чудо, детето просто било гладно. Предлагала съм вода след като са минали поне час, два и не се е приемало, разбирах че е гладен ако лакомо и настървено започваше да я суче. Тогава вместо вода предлагах АМ. Момичета на времето наистина нямаше информация тук и буквално се чудех къде по напред да чета. А вие мрънкате само защото ви казвам да си пуснете търсачката. Еми казвам ви много е нахално. И може да не ви пука ако аз  спра да пиша, но какво ще стане ако добрите души и те спрат да пишат и не получите отговор на въпросите си, ще си пуснете търсачката нали така. Знам, че е по лесно първо да се пита, но след като е дъвкано и дъвкано, просто ...
« Последна редакция: Март 29, 2012, 19:00:07 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

даааа, защо да ви е лесно момичета, като може да ви е  трудно. щом на нас ни е било, задължително и на вас трябва да ви е.
Няма проблем, на мен не ми тежи да повторя нещо по сто пъти - а като има такива, на които им тежи, защо изобщо се включват незнам.
За водата - аз съм питала педиатърката как така без вода - нали ще го уморя от жажда бебето - отговорът и беше - я изпий две чаши мляко и ми кажи после дали си жадна? В кърмата и АМ-то има достатъчно вода и няма нужда от оводняване. Може да се предлага в жегите ако детето се поти обилно, но иначе няма смисъл.
Между другото и водата дооооста е коментирана - няма ли да се намери някой да каже на момичето да седне да прочете. И въобще както казах всичко е коментирано и дъвкано безброй пъти,  хайде дружно да спрем да отговаряме говорени  въпроси.  за какво ще си говорим тогава  :ask: Какво ще кажете за извънземни?!
Някъде бях прочела това: В американски форум: питаш и ти се отговаря, в руски форум: питаш и тебе те питат, в български: питаш и веднага ще се намери някой който да ти се скара че си питал.
*
деси, сигурна съм, че и за извънземните е говорено  :D.

*
Няма проблем, на мен не ми тежи да повторя нещо по сто пъти - а като има такива, на които им тежи, защо изобщо се включват незнам.
И въобще както казах всичко е коментирано и дъвкано безброй пъти,  хайде дружно да спрем да отговаряме говорени  въпроси. 
Някъде бях прочела това: В американски форум: питаш и ти се отговаря, в руски форум: питаш и тебе те питат, в български: питаш и веднага ще се намери някой който да ти се скара че си питал.

За мен е нахално и изключително дразнещо да отговоря, да обясня, да прочета и други отговори дадени успоредно с моя, а за отплата питащата да каже, че няма време да прочете и разбере отговорите.

Има въпроси, на които няма еднозначен отговор - две, пет, може, не може.
Иска се претакане на определен обем информация и разбиране на противоположните школи на мислене.
И накрая вземане на решение и носене на отговорност. Захранването е такъв въпрос.
Или искаме някой да мисли вместо нас?

За мен вече е спорт да наблюдавам как (с много малко изключения) най-рядко отговарящите и помагащите са най-склонни да се оплакват от липса на време и най-много да питат.
*
Мърморите, че в спама трудно се търси, ами да ви кажа - вие сами си го създавате всичкия този спам...
А и си има седмична тема, такива ежедневни питаници спокойно могат да си минат и там, Оставете си тази тема наистина за сериозни въпроси, а не за кое колко пъти акало или седяло на гърнето...
и да - цигу е права, има ли желание, време се намира за всичко...
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Според мен по-добре е в началото да се ориентират от тук и после с търсачката. На интернета има всякаква информация,не означава, че е вярна.

В последните 2 години все с това хранене и захранване се занимавам и ми остана време да помисля... и честно казано, отдавна вече нищо не виждам така черно-бяло както някои мами тук. Но повече по тази тема ще пишем в темата за храненето, ето я тук http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=47307.new;boardseen#new.  Дайте да пренесем тази дискусия за водата и  сокчетата там. 


  
*
Момичета много благодаря за съветите.

Понеже видях, че се е получил лек спор.
Няма да крия, че се почувствах доста обидена.

Наистина съжалявам, че съм в категорията "лоша майка", която не си е направила труда да порови и прочете в интернет, за да разбере, кое е най-правилното и как точно се гледа едно бебе.
Съжалявам, че водя детето си на доктор, които не си върши работата както трябва и не следва препоръките на "световните светила".
Съжалявам за пореден път, че въобще написах нещо, пък как ли можах да си позволя да поискам помощ.
Съжалявам, че не съм и аз от категорията "супер майки" и не успявам да намеря време да се ровя с часове в нета, за да съм информирана и да знам какво да правя.
Искам спора да спре.
Пък аз лично за пореден път съжалих, че писах.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #451 -: Март 29, 2012, 20:53:07 pm »
Теодор не те разбирам, обидена от какво, че ти казах да прочетеш.
Добре де ти защо търси информация по репродуктивните си проблеми и не спря до като не постигна целта си. Сега си родител и носиш отговорнст много по голяма от колкото си мислиш за това дете. Мисля, че след толкова чакане, някак не можем да спрем да се информираме. Поне аз, толкова изстрада бебето ми, защото слушах педиатрите, че още ме е яд, но пък съм благодарна за появата на д-р Бърди тук в този форум.

И спрете да се правите на обидени, разсърдени и слагате квалификации "лоша или пък супер майка"

Това което исках да го кажа го казах, който разбрал, разбрал, който не е, здраве да е. Да си пита и дано някоя добра душица, не такава лоша като мен, да му отговори.

Тази тема е създадена за взаимопомощ и за конкретни проблеми при децата и търсачката е създадена за ваше улеснение, а не утежнение. Колко по синтезирана и бърза информация може да получите наведнъж от нея, не знам бога ми.
« Последна редакция: Март 29, 2012, 20:56:29 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Няма да крия, че се почувствах доста обидена.

Наистина съжалявам, че съм в категорията "лоша майка", която не си е направила труда да порови и прочете в интернет, за да разбере, кое е най-правилното и как точно се гледа едно бебе.
Съжалявам, че водя детето си на доктор, които не си върши работата както трябва и не следва препоръките на "световните светила".
Съжалявам за пореден път, че въобще написах нещо, пък как ли можах да си позволя да поискам помощ.
Съжалявам, че не съм и аз от категорията "супер майки" и не успявам да намеря време да се ровя с часове в нета, за да съм информирана и да знам какво да правя.
Искам спора да спре.
Пък аз лично за пореден път съжалих, че писах.

И аз съжалявам, че писах.
Че вместо да си гледам детето, отделих време да ти помогна да гледаш по-добре твоето.
Да отговоря на конкретния ти въпрос и да ти обясня какво е персентил, по какви данни добрите педиатри, не "световните светила", следят растежа и защо детето ти няма проблем с теглото.
Съжалявам, че получи толкова полезна информация, а избираш да се обиждаш и да отбираш с благодарност единствено съчувствието.
Съжалявам, че за пореден път, вместо който има нужда от помощ, се напъва знаещият и можещият, и пак той глупав излиза. Типично по български.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #453 -: Март 29, 2012, 21:02:19 pm »
Наистина съжалявам, че съм в категорията "лоша майка", която не си е направила труда да порови и прочете в интернет, за да разбере, кое е най-правилното и как точно се гледа едно бебе.
Съжалявам, че водя детето си на доктор, които не си върши работата както трябва и не следва препоръките на "световните светила".
Съжалявам за пореден път, че въобще написах нещо, пък как ли можах да си позволя да поискам помощ.
Съжалявам, че не съм и аз от категорията "супер майки" и не успявам да намеря време да се ровя с часове в нета, за да съм информирана и да знам какво да правя.
Искам спора да спре.
Пък аз лично за пореден път съжалих, че писах.
Теди, не спирай да пишеш и да питаш. Това, че някой е чел много не го прави по-разбрал.  По-добре така да попиташ, от колкто да се луташ в огромната информация на интернета, която за съжаление си противоречи.


« Последна редакция: Март 29, 2012, 21:05:16 pm от Bobbie »


  
*
виж Теди, в интернет как се гледа бебе не можеш да разбереш, аз също предпочитам да питам тук първо, затова и когато мога отговарям, защото знам колко аз съм получила тук като информация. няма как да не се бистрят едни и същи теми, защото хората се сменяме, нали децата растат - айде да погледнем колко ги говорим АД-тата.

проблем са българските педиатри, нека не стават и съфорумките проблем, ако не пита тук, къде да пита?

пък и както виждаш доста хора отговориха и се натрупа доста информация и така до следващия път. не виждам защо трябва да превръщаме майчинстването в състезание
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Теодор, хич не съжалявай, ами си питай всичко, което те вълнува. Като ти остане време да четеш по-редовно форума, ще установиш, че периодично в тази тема, а и в други, се появяват "дъ бест оф дъ бест" майките и размахват пръст, съдейки, вместо съветвайки.

Цигу, не знам Теодор дали е прочела поста ти, но на мен ми бяха много полезни. В крайна сметка темата се чете и от други потребители, не само от питащите.


бина, на бебо да не му избива зъб?
По повод таблиците и графиките за ръст и тегло - на амбулаторната карта на бебка ги има - отзад,последните два листа.Даже има и на каква възраст какво трябва да прави бебето.
[/url]
*
Така е Краси, ама просто трябва да се прочете.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Така е Краси, ама просто трябва да се прочете.

И като го прочете и какво? Тя излиза на горните граници,дори малко над тях, точно както педиатрите и са и казали. Въпроса е интерпретацията на прочетеното.


  
офффф, "едно си баба знае, едно си баба бае".  Данче, аз също рядко пиша тук, но винаги когато имам нужда от помощ се намира някой тук да ми помогне. И това е най-важното. Мисля, че поиска мнението ни относно препоръката на педиатърът ти и почти единодушно сме на мнение, че е рано. Ако и ти вече си убедена в това, просто му заяви, че ще изчакаш до 5-6 месец и че решението ти е окончателно и това е.  Предполагам винаги ще има някой, който да се опитва да ти преразпределя времето - просто не си го слагай толкова на сърце.