0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #420 -: Март 29, 2012, 10:27:30 am »
Мислех, да не пиша, но Теодор ме провокира. Точно защото са дългочакани нашите деца и го има този сайт, съответно и информация, не мога да приема това което се пише. Детенце не е дебело, а и да е малко по пухкаво, след годинката всичко си идва на мястото. Теодор, има много изписано тук във форума, недей така сляпо и безрезервно да вярваш на педиатрите. Направи си труда малко от малко да изчетеш какво е писано и дискутирано. И не е вярно, че изключително кърмени деца се захранват само след 6-ия месец. Ние сме от тези който даже на 7 започнахме това, а бяхме на АМ. Пробвах на 4 навършени с оризова каша и в изхожданията му имаше кървави жилки, това си е алергична реакция. Може при вас да няма този проблем, но със захранването трябва много да се внимава.

Съжалявам, но полудявам като изчета такива постове, при това от жени с дълъги реппродуктивни проблемни години. Моля ви, не тормозете децата, на времето когато го нямаше д-р Бърди, се доверявах на родните светила и двамата с детенце патихме дълго. Не го причинявайте на децата и себе си.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

 Мария се роди 3870гр. и 54 см. Вярно казваха, че е едра, но за мен си беше напълно нормална. Баща й е висок, та сигурно от там идва по-дълга.
dessi, то аз нямам време за нищо и даже се чудя днес как успях да се оправя че да пиша. АМ е Лактана био, като ми казаха че това е най-доброто. Все още и давам капки за колики.
Идеално си е детето значи, храни си я с АМ и не им обръщай внимание. Лактаната е добър избор, със сигурност не е тя причина Мария да качва "много". Ти "много" знаеш ли какво значи? ще ти пратя снимка на моята племенница от преди 9 години като беше бебе и когато АМ-тата бяха бъкани с нишасте да видиш какво е дебело бебе - да се чудиш бебе ли гледаш или малко китче  :lol:. И понеже знам от къде идват притесненията ти да не би прекаленото наддаване да й доведат проблеми за вбъдеще да те успокоя, че въпросното "китче" сега на 11 години е високо 1,60 м. и е слаба като щека.
Сигурна съм, че дори нямаш време да се срешеш сутрин, пък камо ли да се ровиш за информация в нета, затова ето ти един линк да прочетеш и после си прецени - все пак всяка майка най-добре си усеща кое е най-правилното за детето й.
Моето мненение е по-различно от преобладаващите. Смятам, че педиатърът, който следи конкретното дете трябва да бъде слушан. Ако майката се съмнява в нещо, което и препоръчва,би могла да поиска по-подробна аргументация. Ако смята да не изпълни нещо - нека да му каже защо,какво я притеснява и заедно да решат как да процедират. Между тях трябва да има доверие. Отделен е въпроса, ако доверието напълно липсва /не става въпрос за инцидентно съмение в един или друг съвет/ - тогава трябва да се смени лекаря, а не да се ходи при двама-трима едновременно, пък накрая да си правим каквото ние сами решим. Помислете си, ако се появи проблем при детето, и ние не сме следвали съветите на педиатъра, а го лъжем, че сме го правили - тогава как ще се помогне на детето. Нали лекарят трябна са има пълна и достоверна информация за това как, кога, с какво се е храинило и пр.
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #423 -: Март 29, 2012, 10:44:02 am »
 Теодор, има много изписано тук във форума, недей така сляпо и безрезервно да вярваш на педиатрите. Направи си труда малко от малко да изчетеш какво е писано и дискутирано.  
Извинявам се и аз за офф-а, но забележката ти "направи си малко труда да ИЗЧЕТЕШ" ме издразни, когато моето бебе беше в  месеците на Мария, аз понякога нямах време зъбите да си измия и Teodor на няколко пъти каза, че почти няма време да влиза, а  ти я караш да ИЗЧИТА тук теми пълни със спамове и докато стигнеш до нужната информация може да ти се завие свят. Може и да успее да ги изчете когато бебето и стане на 8-9 месеца и й остане повече време, ама тогава дали няма да е малко късно вече?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #424 -: Март 29, 2012, 10:56:42 am »
Който има желание го прави. Моето дете ревеше по цял ден, ходихме и на разходки, трудно спеше, ревеше. С всичко сама съм се справяла, домакинство, пазарене, цедене в началото, но за четене винаги намирах време. Обикновено късно вечер или рано сутрин. Който иска да се обижда или сърди, но сме големи и зрели хора, моля ви, този форум мисля се е доказал с каква цел е създаден. След като слушаш педиатъра си и му вярваш, тоест имаш доверие, защо пишеш тук, какво търсиш. Искаш да провериш дали е вярно нали и както в повечето случаи се оказва, че не е какво следва ...
В крайна сметка аз пиша от доста препатила майка на трудно бебе, вслушала се от светилата в града в който живея. Да и жив и здрав д-р Бърди, че всичко постепенно се урегулира с храненето и реагира най адекватно при това от разстояние.


Аз съм от първите майки родили от този сайт/форум. Информация нямаше, пълна мъгла ни беше на всички и си споделяхме и всеки си преценяше. Сега обаче не е така, в крайна сметка след като на никой не му се чете, защо трябва да го има този подфорум. Ми направете си тема говорилник и си пишете.
« Последна редакция: Март 29, 2012, 10:59:17 am от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Съвети от други майки и четене насам-натам не може са замести наблюдението и преценката на педиатъра - особено ако има някакъв проблем. Хубаво е да се информираме от разни източници, но не мисля, че сами трабва да вземаме решения за толкова малки деца.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #426 -: Март 29, 2012, 11:07:46 am »
Това е безспорен факт и не го оспорвам. Сега да не си помислите, че агитирам да си гледате децата от написаното от форума. Но точно от този сайт аз се информирах и научих, как правилно да захранвам детето си, лекувам, изследвам и всичко останало, за което безхаберните ни лекари изобщо не си правят труда да обяснят, да не говорим ангументират.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Явно опитът ни е с много различни като компетентност и отношение педиатри. Аз в по-ранната възраст на детето се осланях единствено на лекарката му. И до сега е така и не съм имала повод да се разочаровам. Идеята ми беше, че усилията е добре да се насочат към намирането на подходящия педиатър и когато вече го посещаваме, ще сме по-спокойни и няма да се налага да проверяваме всяка негова дума във форума или където и да било другаде. Следвайки неговите съвети ще пестим нерви и време. Това е.
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #428 -: Март 29, 2012, 11:22:32 am »
А където няма такива ,какво?! Защо според теб д-р Бърди пише тук безкористно, за какво, за пари или слава, за собствено его, НЕ ... пише защото вижда колко ужасни и неправилни неща се правят с децата ни и иска да ни предпази и помогне да мислим.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

Ето, значи и ти си намерила подходящия лекар,на чиито съвети, макар и виртуални, да се довериш. Но това решение /с д-р Бърди/, според мен е само за изключителни случаи - само ако наистина не може да се намери кой да наблюдава и преглежда детето непосредствено. Информацията помага да разбираме какво и защо правим. Но решенията трябва да вземат специалистите.
Perdeto, просто приеми, че не всички са "супер мами" като теб, всеки знае себе си, имало е седмици наред в които съм спала по 3-4 часа на денонощие, и не съм страдала от безсъние, просто толкова  беше времето с което разполагах за сън, как не съм се сетила, да го заменя с четене се чудя сега?!?!  да и  моето дете като му се изостри рефлукса и пищеше по цял ден, а педиатърката ми казваше, че нищо му няма и това са фасони,   съм влизала тук с надежда някой да даде съвет.  слава богу че имаше момичета, които вместо да ми казват абе седни да прочетеш... просто ми споделиха техния опит. Други като теб ме смъмриха да седна и да чета. Примерно в Оценка на моториката - д-р Бърди бил писала там. В редките моменти когато Славея заспиваше за по 20-тина минути, опитвах да отворя въпросната тема от 50 страници, в която за да достигнеш до информацията и поста на д-р Бърди за рефлукса, трябва да минеш през безброй постове за артисти, музиканти, стачки, снимки на пейзажи и т.н. - е слава богу че беше самият д-р Бърди, когото притесних на ЛС и Жбрул, които отделиха от ценното си време и вместо да ме нахокат че не съм се потрудила да прочета, ми влязоха в положението и ми дадоха съвет. Защото въпросната тема успях да я прочета едва когато нещата се оправиха и не разнасях ревящото си бебе целодневно напред назад.   За повечето неща е писано безброй пъти, и въпреки всичко отново излизат на дневен ред в теми като тази. Слава богу имам момичета които вместо да напишат абе седни и прочети - толкова много сме писали, просто споделят техния опит - отново.
« Последна редакция: Март 29, 2012, 13:02:01 pm от dessi-kk »
В България благодарение на прекрасните ни педиатри и акушерки страшно много майки не успяват да кърмят децата си, благодарение на много компетентните ни педиатри се дават сокчета на 40 дневни бебета и се захранва масово на по три месеца, и особено ние коите сме чакали толкова нашите бебета когато ни се каже, че, ако не захраня моето бебе на 4 месеца , а го държа само на кърма(в моя случай), бебето ми на 6 месеца почти сигурно ще е с желязодефицитна анемия, и какво ни остава да ги слушаме, а е толкова лесно просто да попиташ в даден форум или, просто напишеш "захранване" в Гугъл и сигурна съм, че ще отсеем мненията и ще видим правилното, защото света се развива и това което преди е било правилно и масово вече е доказано, че не е така.





0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Момичета минавам на бързо.
Аз наистина нямам време да чета много из интернет пространството. Въобще не се оплаквам, но от както се роди Мария я гледам само аз и събота и неделя, никой не ми помага, разчитам само на моя мъж.
А исках да питам и аз за тези персентили, но то няма да имам време и да ги разгледам.
Smaraidi[/b, от Пловдив съм.
Отивам, че трябва да се храним.
*
Може и да има добри педиатри в БГ, и за нашия така се твърди, но се чувствам като на конвейр. Влизам с 100 въпроса не успявам да задам и 5, а получавам отговор на 1 и то такъв отговор не пълен, че трябва да търся, да обмислям и да се съветвам докато разбера тоя за зелен хайвер ли ме праща, той ли не разбира или аз. Случвали са се и трите неща. Така че няма как някой да ми каже да си слушам педиатъра и да му се доверя. Има майки които като не четат и не търсят информация, а се доверяват се чувстват по-спокойни е аз не съм от тях. Усещам ли че нещата не трябва да са точно такива, а той ми казва че са ок си търся вариант. Не съм крила нито като на всоя глава си заведох детето на Гастро, нито като реших да му давам АР АМ или пък да пробвам с оризово брашно. Педиатъра беше против за всичко, но нещата се подобриха.
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Тази седмица ходих на училище за бременни - темата беше захранване на бебето, което сега живо ме интересува. Лектор беше д-р Нина Конова - педиатър. Ами какво да Ви кажа, според нея трябва на 2 месеца да се даде на бебето сок, на 3 месеца да се започне захранване с плодове, на 4 месеца със зеленчуци, на 6 месеца месни пюрета, на 7 месеца попара. Също да се дава на бебето вода със захар. Ами ако това е твоят педиатър - ще му се довериш ли?
За жалост се оказва, че трябва ние майките да сме половин доктори и да търсим информация за децата си сами.
Ние пък имаме обратния проблем - детето ми не наддава добре, за този месец е наддал само 150 грама. Сега е на 5 месеца и тежи 6.000кг. Педиатъра ми каза да започвам с месни пюрета,  8O а аз още не съм въвела всички зеленчуци, както и всеки ден да давам каша.

Теодор, детето ти наддава съвсем нормално. Моят син до 3-я месец наддаваше по 900 грама на месец само на кърма. А от 3-я месец досега (5 месеца и 5 дни) е наддал само 600грама. Но той в 3-я месец отказа да суче, мъчих го с какво ли не и започнах да го захранвам от 4м. и половина, макар че педиатъра ми искаше да го захранвам още на 3 месеца.
И моя педиатър се води един от добрите, щом една майка ме попита как съм се уредила при него, но и аз като м-и влизам в кабинета му с много въпроси и излизам без отговори, после ги търся тук и в нета.
« Последна редакция: Март 29, 2012, 16:55:19 pm от misi »
Още един въпрос имам, при който не съм чула две мнения еднакви.
Давате ли вода? Едните казват давай, другите не. Запичало се бебето, защото се хранело с АМ и не пиело вода, колко било вредно това и т.н.
Другите пък - в АМ-то има достатъчно вода и не е необходимо допълнителен прием.
Моята душица от десет минути се търкаля на спалнята и се напъва, ако топлата подсладена вода  й помогне давам от раз, ама от пустия рефлукс я повръща най-много след пет минути.
*
Момичета минавам на бързо.
Аз наистина нямам време да чета много из интернет пространството. Въобще не се оплаквам, но от както се роди Мария я гледам само аз и събота и неделя, никой не ми помага, разчитам само на моя мъж.
А исках да питам и аз за тези персентили, но то няма да имам време и да ги разгледам.

В този конкретен случай персентили се използват при организирането на резултатите от проследяване на растежа при децата според възрастта в месеци.

Данните за всички бебета, измерени в конкретно проучване и конкретна страна, се организират спрямо средно статистическата стойност за тегло, височина и обиколка на главата, изчислена на база на тези събрани цифри.

Средната стойност е 50-тият персентил. (Това е сравнимо със средния успех на класа по даден предмет в конкретен срок от учебната година.)
След това мерките на всяко дете се организират спрямо тези на останалите деца. (Сравнимо с оценката на конкретен ученик спрямо средната оценка на класа.)

Когато се каже, че теглото на едно дете на три месеца е в 30-тия персентил, това значи, че от всеки десет деца, 2 ще имат по-ниско тегло от това дете, а 7 ще имат по-високо тегло от него.
teodor, Боби вече изчисли правилно в кой персентил е твоето момиченце в момента според американските таблици и графики - отговорила ти е на важен въпрос.

Прилагам още един линк, този път не с графики, а с таблици с персентили и конкретните цифри за тегло (кг) и височина (см) според възрастта (в месеци). На ваше място не бих ги отхвърлила с лека ръка, само защото не са измервани българчета - каквито и разлики да има, ще са малки и няма да променят разпределението по персентили драстично.

Тегло според възрастта (момчета и момичета):
http://www.cdc.gov/growthcharts/html_charts/wtageinf.htm#males

Дължина според възрастта (момчета и момичета):
http://www.cdc.gov/growthcharts/html_charts/lenageinf.htm

И мойте пет лева по въпроса с "четенето в интернет": Никой не ви съветва да четете по принцип, ей така да знаете за всеки случай, и е разбираемо да не го правите. Но когато вземате изключително важното решение точно кога и как да захраните бебетата си, сте длъжни да намерите време. Имате време за консултациите при педиатри, значи трябва да намерите и няколко часа, накуп или откраднати тук таме, за да се информирате кое е важно и да си набавите правилната информация, дори педиатърът ви да е добър. Дори само тук в темите на д-р Бърди има всичко необходимо. Отказвам да приема, че няма време за това: може да се извика съседка, приятелка, дори съфорумка да държи бебето, може да се храни бебето пред компютъра, и пак да се намери време. Не съм имала помощ и потвърждавам, че е възможно. Или просто си слушайте педиатрите и не казвайте, че искате да сте информирани, обаче нямате време. Който иска, може.

« Последна редакция: Март 29, 2012, 17:58:44 pm от цигу »
*

    Eille

  • *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Къди, на мен неонатолозите в аг-варна и педиатрите в пирогов ми казаха да не давам вода. Не че не съм им предлагала, но те не пият. И към момента пият около 30 мл и то само сутрин след попарата, след това ми отказват. Сок също не искат. Предполагам лятото в жегите ще пропият. В крайна сметка според мен трябва да се водиш по детето - ако пие давай, ако не иска, насила вода не можеш да му излееш. Просто е предлагай след млякото, а не преди него.


*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Момичета не веднъж съм споделяла за едното ни момченце Криси той е с по чувствително стомахче.От 2-3 вечери пак започна да се събужда и то много на често имаше интервали от 40мин. и се буди давам вода и заспива и след малко пак и така 300мл.вода на вечер.Не е гладен пробвах го,а и от месеци не яде вече вечер.По някога го чувам като пръцка и пробужда,но не всеки път пръцка и се буди.Не съм въвеждала нова храна.От скоро ядат по четири пъти на ден през четири часа,ако това може да има някаква връзка.Днес посетих педиатърката им да я попитам за съвет и мнение.Обясних и както на вас и нейното мнение е да спра месото(пилешко и пуешко с яли до сега),попарата,крушата за кашата,гриса нищо не каза и да мината на диета 8O на по бебешка храна,мляко,зеленчукови пюрета и ябълка и банан.Питах я дали да му давам някакъв чай или нещо което да му помогне и тя каза,че има бебета с по лениви стомахчета и така ще бъде и като порасне и да давам чай за колики.

Съжалявам,че толкова дълго стана,но ви моля за мнение и съвети
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Тази седмица ходих на училище за бременни - темата беше захранване на бебето, което сега живо ме интересува. Лектор беше д-р Нина Конова - педиатър. Ами какво да Ви кажа, според нея трябва на 2 месеца да се даде на бебето сок, на 3 месеца да се започне захранване с плодове, на 4 месеца със зеленчуци, на 6 месеца месни пюрета, на 7 месеца попара. Също да се дава на бебето вода със захар. Ами ако това е твоят педиатър - ще му се довериш ли?
За жалост се оказва, че трябва ние майките да сме половин доктори и да търсим информация за децата си сами.



Не се чудя защо са ви казали така. Това са старите норми за захранване, бяха актуални по времето на сина ми. Бедата е в това, че явно голяма част от лекарите в България лежат на това, което са учили в университета. В Америка, например, е задължително да се посещават ежегодни семинари и конференции, на които се обсъждат новостите и съвременните методи на лечение и диагностика, както и да се проследяват дългосрочно резултатите от дадени практики - забелване при момченцата, захранване на определена възраст и т.н. Именно от там идват противоречията.
« Последна редакция: Март 29, 2012, 18:17:34 pm от elle22 »