0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VI
« Отговор #120 -: Февруари 28, 2012, 15:34:32 pm »
Сокове не се дават, дава се плода, полезната целулоза остава в плода, а в сока отиват само въглехидратите. Диария вследствие приемането на сок се получава, не от разхлабващото действие на плода, а от недобре приетите въглехидрати.
В сока има не само въглехидрати, а също и протеини и витамини, така че пак е полезен. Специално за сините сливи се знае, че имат разхлабваш ефект. Ако въглехидратите разхлабваха,  щяхме да даваме вода със захар. 
Ех, Боби... наистина ли смяташ, че сока е по-полезен от плода? Естествено, че сините сливи разхлабват, но кое ще има по-голям ефект - плода или само сока от плода?
Понеже все търсиш научни изследвания, ето:

"Извадки от становището на Американската академия по педиатрия относно употребата и злоупотребата с плодовите сокове в педиатричната практика
(със съкращения)

Състав на плодовия сок
Основната съставна част на соковете е водата. Въглехидратите, вкл. захароза, фруктоза, глюкоза и сорбитол, са следващата най-голяма съставна част на соковете. Съдържанието на въглехидрати варира от 11 гр на 100 мл (0,44 ккал/мл) до над 16 гр на 100 мл (0,64 ккал/мл). Кърмата и повечето адаптирани млека съдържат 7 гр въглехидрати на 100 мл.

Соковете съдържат малко протеини и минерали. Соковете, обогатени с калций (каквито у нас няма), съдържат приблизително толкова калций, колкото млякото, но не съдържат другите хранителни вещества, намиращи се в млякото.

Усвояване на въглехидрати от плодовия сок
Четирите основни захари в соковете са захароза, глюкоза, фруктоза и сорбитол. Захаозата се разпада на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се усвоява от организма лесно в тънките черва. Усвояването на фруктозата се подпомага от подходяща концентрация на глюкоза в сока. Максимално усвояване има, когато фруктозата и глюкозата са в съотношение 1:1. Сорбитолът се усвоява бавно чрез пасивна дифузия. Резултатът е невъзможност, той да бъде абсорбиран. Въглехидрат, който не бъде усвоен в тънките черва, ферментира в част от дебелото черво, наречена колон. В резултат от ферментацията се получават водород, въглероден диоксид, метан и късоверижни мастни киселини. Част от тях се реабсорбират в дебелото черво, но неусвоените натоварват храносмилателния тракт. Недоброто усвояване на въглехидратите в соковете може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Най-често срещаната причина за това са фруктозата и сорбитолът, но е важно и съотношението на различните въглехидрати.

ЗАКЛЮЧЕНИЯ

1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Непастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания."

Напълно подкрепям. Още вчера мислех да напиша, че не се дават подсладени води, сокчета и компотчета при диария. Това дори лекар с дългогодишен опит в тази област ми го е казвал, но не ми се подхващаше отново оная безкрайната песен на два гласа  :lol:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #121 -: Февруари 28, 2012, 15:41:39 pm »
Ех, Боби... наистина ли смяташ, че сока е по-полезен от плода? Естествено, че сините сливи разхлабват, но кое ще има по-голям ефект - плода или само сока от плода?
Не разбира се,къде видя да кажа такова нещо? А и сок не се дава на бебе по принцип, но по друга причина.Писах по темата за въглехидратите и разхлабването и какво има в соковете, а не нещо друго.  Това, че основно са въглехидрати Мими е защото това е основното в плодовете :-). А  подчертаното важи за плодовете със същата сила.  Сокове не се дават, за да не се измести така ценното мляко ( или АМ) с тях. Това няма да стане с единично сокче дадено заради запек.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 15:53:45 pm от Bobbie »

*
« Отговор #122 -: Февруари 28, 2012, 15:50:25 pm »
борислава, напълно е възможно да е от ваксината, ние така си проспиваме деня на ваксината много успешно, трябва им да се възстановят от ваксините.
да ви се оплача, моята девойка е с ужасен обрив, по скоро зачервяване, хич не мога да разбера защо й се случват тези неща горе-долу на три месеца веднъж. онзи ден й дадох малко козе сирене (разбирайте трохичка намазана на парче хляб) но не ми се вярва да е от това, защото яде кисело мляко и няма проблем с него. май просто ще трябва да изчакаме да мине
*
« Отговор #123 -: Февруари 28, 2012, 15:53:55 pm »
Елена, д-р Бърди беше писал в някоя от темите за козите продукти. Много силни алергени били и да не се дават на деца. Може от това да сте се изринали.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #124 -: Февруари 28, 2012, 16:03:21 pm »
Да споделя и съвет,ако може някой да даде
Криси от една седмица забелязвам,че едното му тестисче,не си спомням думата която използваха докторите :oops: ,че е по голямо от другото.Преди време може би е бил на 2-3м пак се получи така и педиатърката и някой момичета тук ме успокоиха,че до 6 м.ще се оправи така и стана още 5-я си беше добре,но сега пак  8O :dontknow:
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #125 -: Февруари 28, 2012, 16:34:08 pm »
И още един въпрос за мамите с момченца, кога мислите да водите децата за забелване на пишлетата, и при кого, при уролог ли, при хирург ли?
Нашата лекарка каза, че нашия е доста залепнал и май няма да ни се размине тази процедура.Каза ни, че след шестия месец праща на хирург, но чета, че хирурзите цепват, а уролозите забелват някак, и е по-добре уролог да го направи.
Препоръчайте лекар, моля ви и каква е цената!
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 16:36:00 pm от silvanchence »
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #126 -: Февруари 28, 2012, 16:38:35 pm »
И още един въпрос за мамите с момченца, кога мислите да водите децата за забелване на пишлетата, и при кого, при уролог ли, при хирург ли?
Нашата лекарка каза, че нашия е доста залепнал и май няма да ни се размине тази процедура.Каза ни, че след шестия месец праща на хирург, но чета, че хирурзите цепват, а уролозите забелват някак, и е по-добре уролог да го направи.

Това е абсолютно ненужно и опасно за детето. Не се прави в Щатите, а и д-р Бърди е категорично против тази практика, дори в домашни условия.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #127 -: Февруари 28, 2012, 16:57:20 pm »
НЕ СЕ "забелва", не се пипа!
Над 25 години вече.

Не се занимавайте с глупости, и оставете детето на спокойствие.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #128 -: Февруари 28, 2012, 18:04:59 pm »
Докторе, май подобни неща трябва да си ги сложите в линийката. Лошото е, че ще стане огромна. За съжаление бг педиатрията постоянно прави груби грешки...

*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #129 -: Февруари 28, 2012, 19:11:52 pm »
Докторе подминах те ми питането не,че беше лично към вас запитването,но щях да се радвам ако бяхте изказали мнение или може би това за което питах не е проблем!
*
« Отговор #130 -: Февруари 28, 2012, 19:14:38 pm »
Боби, въобще не мога да разбера какво целиш...
Или просто не можеш да се въздържиш да не коментираш...
*
« Отговор #131 -: Февруари 28, 2012, 21:22:56 pm »
Ох, знаех си аз, че трябва да пиша на Vanyush  на лични. Сега пак се отвори една дискусия,,,,,,, :?

*
« Отговор #132 -: Февруари 28, 2012, 21:28:04 pm »
Боби, въобще не мога да разбера какво целиш...
Или просто не можеш да се въздържиш да не коментираш...

то не е ли това целта на форума?

white, пропуснала съм го това за козите продукти, някъде пък бях чела, че козето мляко било по-близо до човешкото, но ще видим. не съм напълно сигурна, че е от това, обривът е само по вагината й, тя има няма на 3 месеца прави подобни неща, та затова не съм сигурна, че е от това, но нали истерясваме около храната и така.
*
« Отговор #133 -: Февруари 28, 2012, 21:48:25 pm »
обривът е само по вагината й

Сигурно имаш предвид вулва, не вагина.
*
« Отговор #134 -: Февруари 28, 2012, 22:32:51 pm »
Елена, аз такива обриви под памперса си ги броя за обриви от памперс. Дали е станало от по-дълъг престой или в момента крема ни идва силен вече не мога да разбера. Вчера беше писала, че памперсите ви не са достатъчно мокри. И при нас има по-сухи памперси, но гледам да не го оставям по-дълго с тях, защото все пак си съдържат влага.
За забелването нашия педиатър много настояваше и постигна единствено това, че не му давам да отваря памперса, защото после детето ми 2 дни мрънка още повече. Виждала съм страшна картинка как след заголване е последвало залепване и възпаление, но тази майка още е горда от постижението си. Пък що спирт и лилаво нещо му намаза не е истина. Д-р Бърди това със забелването тук изглежда е "новост", защото когато ние сме били бебета не се е практикувало, а последните десетина години е масово.
*
« Отговор #135 -: Февруари 29, 2012, 09:08:05 am »
И като отворих темата за соковете. Като не са полезни, може ли да давам сурови пасирани ябълки и круши на 6 месечно бебе или трябва да са "обработени"?

*
« Отговор #136 -: Февруари 29, 2012, 10:02:06 am »
И като отворих темата за соковете. Като не са полезни, може ли да давам сурови пасирани ябълки и круши на 6 месечно бебе или трябва да са "обработени"?

Можеш, стига да му харесват. И двете ми деца и до днес не харесват сурова ябълка. При баткото дразнеше стомахчето и я давах леко сварена на пара или печена.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #137 -: Февруари 29, 2012, 13:43:03 pm »
ivanita, по-добре започни с термично обработени плодове първо.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #138 -: Февруари 29, 2012, 14:29:32 pm »
цигу  :oops:
м-и и аз си мисля, че е от това, но нали понякога и аз полудявам около храната, макар, че е доста по-рядко, щото тя яде каквото тя реши, но още не съм й дала сирене устойчиво, защото ме е страх заради солта. тук като гледам на 9мес бебета има хора, които дават сирене веднъж на ден, всеки ден, та малко се шашнах.

без да искам да предизвикам скандал, обаче, нали като се обработят топлинно плодовете се губят повечето им хранителни качества? от друга страна, нали на 6 мес бебета стомасите им са достатъчно "зрели" да се справят с малкото количества храна, които те поемат? може би това важи за тези от вас, които понеже дават пюрета дават по-големи количества храна? не мога да разбера защо трябва да е толкова сложно?
*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Ч
« Отговор #139 -: Февруари 29, 2012, 14:35:39 pm »
Аз ги давам сурови плодовете, които го позволяват. Просто пасирам, защото още не сме готови за парчета. Това че даваме някакво количество пюре не означава, че се изяжда цялото. И моето дете яде колкото реши не колкото му натъпча.
Сиренето много внимателно прочетох как да го давам, защото ще е домашно. Осолих здраво бучката, после в саламура и след 40 дни зреене ще обезсолявам и по едно орехче ще давам.
И аз съм полудяла с тия пъпки снощи нещо го гризна по дупето като съблякох за баня, тая сутрин се събуди с една на бузката, но не може да е алергия всичко. От алергия очаквам да има и по коремчето или гърдите, не знам дали съм права.