Да, има връзка между инсулиновата резистентност и поликистозата. Колкото до противозачатъчните - пила съм ги 3-4 години, още преди да реша да имам деца, след като ги спрях около година цикълът ми беше нормален, в смисъл - идваше ми навреме /за разлика от преди контрацептивите/, но не знам дали съм имала овулация. Вероятно не. Аз не помня някога да съм усещала симптоми около предполагаемата овулация. Когато започнах ин витро процедурите постоянно задържах фоликули, дори когато пиех противозачатъчни. Два пъти съм отлагала процедура по тази причина, едната - два поредни месеца
Правех си и фоликулярни кисти редовно, които изчезваха с идването на цикъла. След раждането цикълът ми беше перфектен, почти сигурно е и че имах овулация, защото я усещах по характерните симптоми /каквито преди съм нямала/. Точно една година след това, обаче /този месец/ ми дойде на 45 ден
, при положение че ми е 28-30 дни. Не знам какво беше това, не можах да отида на лекар. Пия метфогама заради инсулина от месеци. Може и да е бил ановулаторен цикъл. Но смея да кажа, че откакто приемам метфогама цикълът ми е нормален, чувствам се добре и смятам, че нещата имат връзка.
Според мен консултацията с добър ендокринолог, както е отбелязала Зарина, е задължителна. Направи си и обременяване с глюкоза. Сиофора не се пие просто така, за профилактика, дозата му е според степента на инс. резистентност ако има такава. Всъщност, Вилиана, защо са ти изписвали Сиофор? И в какви дози?
П.С. Само да отбележа, че ин витро процедурите не съм ги правила заради поликистозата, а поради тубарен фактор, да не се стресне авторката