0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ако модераторите сметна нека променят заглавието на темата. Казуса е следния: моя приятелка осиновява момиченце на 4 месеца през септември 2010г. и в началото на декември 2011 г. ражда второ за семейството дете (една прекрасна малка принцеса). Както повечето от вас вероятно и аз и тя за осиновените деца не сме получили помоща, която изплащат на майките при раждане на 1 дете, въпреки че БМ се е отказала още след раждането. В някой общини от Социално подпомагане са изплащали тези пари ако може да се вярва на мнения от други форуми. Когато през 2010 тя е питала в социални грижи за парите, една от служителките се е обърнала към нея с думите "ти не си й майка какви пари искаш". Обидена тя пише до съответното министерство, но оттам й отговарят, че решението дали да се изплати сумата или не се взема на местно ниво, да не говорим, че въпросната служителка си е още на работа и случая е потулен. Сега когато тя подава молба за второто дете се оказва, че ще й изплатят сума като за първо защото такова ни било законодателството. Та аз и тя се питаме тогава осиновените ни деца какви са? Ако втората й дъщеря е първо дете, тогава осиновеното какво е... чие е? Доколкото разбрах от нея разликата в сумите за 1-во и 2-ро дете не е малка и на никой не е излишна. Надявам се Фани да се включи с професионалното си мнение,а ние с приятелката ми ще продължим да се чудим защо наистина някой успяват да вземат тази сума, а други не, нали закона е един и държавата също. :?
Обещах на Ganka:)
*
Малко бързам, затова телеграфно  :lol:
Практиката по изплащане на еднократната помощ е различна в различните градове - абсурдно е но е така.

Еднократната помощ се изплаща до 7мия месец на детето. Ако осиновяването се е случило преди това, еднократната помощ задължително следва да се потърси от общината по реда, по който всички останали майки си я получават. При отказ от страна на администрацията, уви следва съд. Има едно спечелено дело за това в София, но не мога да цитирам номера на решението, беше преди няколко години.

В някои градове (напр. Варна)тази помощ се изплаща без проблеми на осиновителките или поне така беше преди 2 години.

И последно ще го постотня (ще взема да си го сложа и в подписа :wink:) - по юридически въпроси, говорете с юристи. Уважавам опита на соц. работници, но по въпроси свързани с гражданския и административния процес,  не очаквайте от тях задълбочени познания, съответно адекватни съвети.

За приятелката ти, билогично роденото дете се явява второ дете и следва да получи помощта, която се получава за второ дете
« Последна редакция: Януари 19, 2012, 15:09:15 pm от Fussii »
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Елма гб, много цинично ми прозвуча това, което описваш... :( На ваше място бих взела името на служителката, която ги е говорила тези неща, писмото до министерството и съответния отговор... и бих отишла и помолила някоя национална медия да направят предаване за случая и изобщо, по тези въпроси...

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Фани благодаря за включването. Незнам защо на приятелката ми са казали, че тази еднократна помощ може да си я получи до навършване на 3 г. възраст на детето. По принцип детенцето е било на 5 месеца, когато тя е ходила да я иска. Тогава моята дъщеря беше на 7 месеца, но аз като чух за какво става на въпрос и как са се отнесли с нея и въобще не я потърсих, а от това което ти си написала излиза че вече нямаме право с нея да си я потърсим.
За приятелката ти, билогично роденото дете се явява второ дете и следва да получи помощта, която се получава за второ дете
На приятелката ми са цитирали като основание да й изплатят помощта като за 1-во дете чл. 6 ал. 4 от Закон за семейни помощи за деца. Ясно е че отиват на съд, но е жалко че законите ни нещо куцат.

Чандра така е и на мен ми прозвуча цинично, приятелката ми още се чуди, но и тя мислеше да се обърне към някоя медия. За сега каза, че ще обжалва решението в съда.
*

Chandra

• *
  • 1567
Стискам много палци!:) :crossfingers:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Стискам палци и аз.
В нашата община парите ми ги дадоха без проблем, всъщност социалните, след като бяха получили решението на съда за осиновяване ми се обадиха и ми казаха да си подам документи за тези пари и ги одобриха веднага.
Не зная дали в българското законодателство важи практика , ако някъде нещо се случило, да следва и за други идентични случаи. Но освен съда все си мисля, че е добре да се обърнат и към медия
Елма гб, много цинично ми прозвуча това, което описваш... :( На ваше място бих взела името на служителката, която ги е говорила тези неща, писмото до министерството и съответния отговор... и бих отишла и помолила някоя национална медия да направят предаване за случая и изобщо, по тези въпроси...

Напълно подкрепям Чандра аз бих го сторила
tipin, Chandra за мое съжаление приятелката ми реши, че е безсмислено да обжалва и да се занимава с медии, след като получи същия писмен отговор и от областната дирекция, като този от местната. Явно е, че има несправедливост, но в БГ са малко хората, които си търсят правата докрай. Лично мен ако ме касаеше такава ситуация, нямаше да се откажа, но всеки взема сам решения за проблемите си. Благодаря ви все пак за мненията и стиснатите палци.
*

Chandra

• *
  • 1567
Мммдаааа... Нормално е. На човек не му се иска да си пръска силите в "борба срещу вятърни мелници"... :? Изглежда и като цяло темата е интересна на малко хора...
Поздрави!  :)

Мммдаааа... Нормално е. На човек не му се иска да си пръска силите в "борба срещу вятърни мелници"... :? Изглежда и като цяло темата е интересна на малко хора...
Поздрави!  :)

Съгласна съм с теб, но мисля за сега да оставя темата отключена. Поздрави и от мен, целувки за малката ти принцеса :)
Здравейте,вчера бях на протест и там съвсем случайно споделих пред организаторката че аз лично не съм получавала помощ за 1 во дете, при което тя много се учиди даде ми един номер да звънна, и от там човека сега провери и се оказа че няма значение дали си го родила или си осиновител до 3 та година имаме право на тази помощ.Ако някой има нужда от помощ да ми се обади веднага му давам номера и от там получава инфо.Лек и спокоен ден
Тенеза, ако може на ЛС да ми напишеш този номер.
Брей Тенеза, може ли и на мен да пратиш този номер?
Може пък, ако им звъннат повече хора да се склатят, че нещо не е наред?
Така или иначе съм ги отписала тези пари, както и с майчинството голяма подигравка се получи, но нали всеки трябва да се бори за правата си! ;)
Хубав ден!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
cofee lungo, а ти подаде ли си документи за тези пари?
Питам, защото както по-горе съм писала, на мен без никакъв проблем ми ги дадоха, те даже ме потърсиха
*

Chandra

• *
  • 1567
На нас ни казаха изрично, че еднократната помощ не ни се полага... Явно има разминаване в различните градове...

Категоричен отказ получих давали се при раждане! Точка!
Опитах се да тълкувам, че помощта се казва "За отглеждане на дете" а не "За раждане" и аз възнамерявам да го гледам това дете, но не! при раждане било! Тогава, а и сега мисля, че е по-важно да се радвам на детето вместо да се ядосвам на чиновници! Но ако има възможност да се направи така, че осиновителите да получават тези пари не като прецедент, а като право и аз мога да съдействам за това-с голямо удоволствие бих звъннала 5 телефонни разговора, за да могат други хора да си получат парите.
Това, което ме дразни, е че аз от 10 години работя плътно на 2 места, през тези години около 3 години се събират по месеци, когато съм работила по проекти и съм осигурявана от всякъде без да покрия и един лев (не съм имала възможност).Сега обаче, когато трябва да се възползвам от тези осигуровки се оказва, че не мога защото Мартин е навършил 1 година и аз ще получавам майчинство наравно с жени, които нямат нито ден трудов стаж!
Затова се включвам във всички инициативи, които биха помогнали на хората, които работят, плащат данъци и осигуровки и накрая имат нахалството да искат да се възползват от своите права да ги получат без да бъдат унижавани от чиновници както е случая в първият пост на тази тема!
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Много е тъжно, че се делят децата, но това е България.
А даже и се чудят разни хора и чиновници защо не искаме големи деца, а то тогава и ден отпуск няма.
Тенза и аз ще те помоля да ми напишеш тел.номер на ЛС .На мен ми бе отказана тази поемощ защото детето е осиновено,но ако мога да си я получа ще се опитам защото не е честно спрямо нас осиновителите ,които си плащаме осигуровките и данъците да се прави такава дискриминация.

Скъпи момичета,тъй като от една страна съм много пряко свързана с проблема,който дискутирате, и от друга-съм работила в системата на държавната администрация,макар и не точно тази,която отпуска именно тази помощ,реших и аз да се включа.Да,така е,това е еднократна помощ за живородено дете.Тя се отпуска на родилката.
Знам,че не е честно,знам че ви боли,но за тези неща трябва да се борим с нашата скъпа държава.Защото за родителите-осиновители мъката и униженията,болката и горчивите хапове продължават дори и тогава,когато най-сетне Бог се смили над тях,но държавата -не!
Същият е и проблемът с майчинството например.Доколкото знам има проект такова да се ползва ,независимо на какво възраст е детето щом отиде в семейството,но кога ли този проект ще е реалност?!Към днешна дата всичко си е по старому.А иначе,всяка сутрин се събуждам с нова публикация за за това "Колко малко са приемните семейства и колко много са изоставените деца..." Е,ние ще си чакаме докато станем на преклонна възраст,за да осиновим!
Извинете ме че толкова се отклоних,но нали говорим за това колко ощетени са осиновителите.
Въпреки всичко ,ви желая хубав ден :)
Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!
*
Скъпи момичета,тъй като от една страна съм много пряко свързана с проблема,който дискутирате, и от друга-съм работила в системата на държавната администрация,макар и не точно тази,която отпуска именно тази помощ,реших и аз да се включа.Да,така е,това е еднократна помощ за живородено дете.Тя се отпуска на родилката.

Ивет, моля те, не давай крайни отговори по правни въпроси, мотивирани с това, че  "си работила в системата на администрацията, макар и не точно в тази ..."

Момичета, закона не дава ясен отговор по въпроса. За съжаление практиката в различните градове е различна. Накои администрации разрешават изплащането на тези помощи, други не. Някои от мамите обжалваха отказите в съда, някои спечелиха делата. Това е. Практиката е различна

затова - ОПИТВАЙТЕ - в никакъв случай не се отказвайте. Социалните служби нямат участие в тази процедура, за това въобще не ги уведомявайте, нито ги питайте, защото и там неюристи дават отговори по юридически въпроси от последна инстанция.
В очакване ....