Перденце,при нас с 2 думи става въпрос за имот на оградната линия,който искат да вдигнат доста високо пък ние не сме съгласни.И се почнаха едни жалби и от двете страни...абе то дълга и широка,но понеже и ние имаме някои неуредени неща та и двете страни сме в неизгодна позиция .
Това ми е болна тема. Най-добре ако все още сте в състояние и двете страни се разберете цивилизовано. На синор сме с четирима съседи, и подобни отношения /каквито описваш/ имаме с един от тях, трябваше да отстъпим, не ми се мисли какво още щеше да стане ако бяхме продължили да си отстояваме и ние с мъжа ми нашата.
Всичко започна от един топик, където имахме лице и по нов кадастрален план се оказа, че съседа ни е присвоил тихомълком лицето. Мъжът ми в отговор подаде жалба срещу плътната 30-метрова ограда на съседа отстояща на синора на двата имота без наше разрешение и срещу плодните дръвчета на съседа на 1м. само от имота ни.
Тази жалба ни струваше; - устроен пожар от съседа, от струпани боклуци и огнени езици 10 метра в 11 часа вечерта
- следва гасене с помоща на всички от улицата около два часа и в действие всички помпи и кофи. А, само да вметна, че беше края на септември, вече не се застоявахме под асмата, че да разберем по миризма и звуци какво става, и въпросният подпалвач като видял, че работата става дебела сам дойде да ни извика, посоката на въздушното течение караше към негова къща.
После съседката ни каза - "видяхте ли като не внимавате какво става"
Мина зимата. Понеже още течаха жалби, мъжа ми да не е по-назад си минаваше през топика, като през улица, съседа да му покаже, че вече е негово изкопал дупка - дълбока около 60 см. и широка 50 см. и тази дупка след обилен пролетен дъжд съответно пълна
И излиза съпружеското тяло от нашият двор и се пльоска в дупката
Сега ми е смешно
Има и още...но ще спра до тук.
Наскоро съседа издигна ограда 2,20м - на същото лице от 8 метра, което ни взе преди време. Оказа се, че можело, взависимост от отстоянието на оградата от жилищни постройки, денивелация, къде попада оградата - между синора или изцяло към прилежащия имот.
Аз категорично забраних на мъжа ми да се занимава, здрави да сме, войни с поражения не искам, е, пада сянка но майната му.
Може да погледнеш в ЗТУ чл.48 ал. 1,4,5,6, чл. 147, чл. 148