0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #800 -: Юли 24, 2012, 23:45:53 pm »
Теди, от толкова много инструктори и съветници, да не останеш по-объркана отколкото започна, преди да питаш... Защо не послушаш интуицията си и не приемеш, че знаеш достатъчно и не е нужно да се презастраховаш и да анализираш всяка вероятност.

Кърми си детето на поискване - много е мъничко и точно от това има нужда първите седмици. Сменяй гърдите, ако бебето пусне зърното няколко пъти. Кърми легнала, за да спиш повече. Това е, другото се нарежда от само себе си.

Според мен се справяш добре и най-трудното в кърменето вече е зад гърба ти.
*
« Отговор #801 -: Юли 25, 2012, 00:00:00 am »
Съгласна съм с цигу иначе аз до около 6м съм кърмила само от една гърда на хранене. Каква сметана, какво чудо, може аз да съм пропуснала нещо, но може точно затова да иска по-често да суче, защото поема повече предно мляко в тая ситуация и огладнява по-рано.
« Отговор #802 -: Юли 25, 2012, 09:52:13 am »
...консултантката в клиниката ми каза,задължително да давам и двете гърди за 15 минути,защото като кърмя от едната в другата започвал много сложен процес на синтез,в който се смесват предно и задно мляко и се получавала сметаната на кърмата....
Това с чиста съвест ти казвам, че е за бисерите в този форум!
Много добре те посъветва цигу, стига вече се шашка, всичко е добре при теб, слушай тялото и бебето си и всичко ще бъде наред.
;)

« Отговор #803 -: Юли 25, 2012, 11:28:29 am »
Момичета сигурно сте прави и аз се впрягам повече от необходимото,но не мога да се отърва от чувството че не правя нещо като хората,ще мине от хормоните ще да е:)Снощи беба  яде по 20 мин,вместо по половин час и така или иначе изсука само едната гърда.Сигурно изсуква по голямо количество за по кратко време и се наяжда ,защото след кърмене си спи по 2,5-3 часа.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #804 -: Юли 25, 2012, 14:09:55 pm »
теди, не се говори така за хора, които не познаваш, но това със сметаната е пълна глупост. дори може да се замислим, че защо пък точно 15 мин? откъде знаем колко точно е предното мляко в този момент. това, което знаем за кърмата, е че количеството и състава на кърмата се променят с възрастта на бебето и през денонощието. няма никаква логика да има един период на сукане, който да пасва за всички бебета и майки за през целия ден. дъщеря ми е на 14 месеца, аз все още кърмя от едната гърда. нощем дори не ги редувам, защото тя ми спи от ляво и ми е по-удобна лявата. е още не сме се осметанили.

аз бих ти казала, ако имаш притеснения питай, затова сме тук, (поогледай се за друг консултант за кърмене, може би?), но си дръж в главата и това, което и другите ти казаха - кърменето ви върви добре, бебето наддава с олимпийски темпове (да знаеш, че това ще спре, да не се шашкаш, но след месец-два-три ще спре да наддава по кг и половина на месец). сега според мен е важно да си направиш такъв режим, че да спиш по повече.

радостинка, не мога да кажа какво става при теб, но при нас дъщеря ми на 4 месеца имаше един мрънкав период и сучеше постоянно, особено вечер, чак ми идеше да й завра биберон в устата. тогава също ми омекнаха гърдите и сега са все едно не кърмя, но и аз като м-и май сега кърмя по-често, откакто беше бебе, особено вечер, щях да питам дали и при другите е така за собствено успокоение, нощем сучи но около два часа? м-и давам вода, тя много обича. мисля, че просто постъпих глупаво предлагайки повече млечни продукти от обичайно, поради това, че се уплаших, че я държа недохранена, макар и с ума си да знам, че не е така. ей затова се ядосвам на такива като жената, с която аз се видях и "сладкарката" на теди. щото само те объркват, ама какво да правиш.

пп- по повод стреса и кърмата - ако е установено кърменето и продължавате да кърмите не би трябвало да има проблеми. специално питах за това, защото както бях писала по форумите, наскоро ми казаха, че най-близкият ми останал човек й остава месец-два, гледах я през това време и тя почина. все още се кърмим, но бебето си беше с мен през цялото време и не е спирала и за момент да суче. така, че може би зависи от това какво се разбира под стрес.
« Отговор #805 -: Юли 25, 2012, 23:20:36 pm »
В случай че някой не знае  :wink:
http://lalechebg.com/2012/07/2-ssk-2012/
« Отговор #806 -: Юли 27, 2012, 21:45:42 pm »
Момичета,пак имам нужда от опита ви.От снощи става нещо ново с бебето,много е неспокойна,чувам как и къркори коремчето и плаче неудържимо,дали започват коликите,та тя е едва на 9 дни.Да давам ли капки за колики,ако да кои са ефикасни?Снощи стоя час и половина на гърдата ми,нормално ли е?Накрая вече буташе зърното и само плачеше.Дали пък няма рефлукс с това хълцане и неразположения след хранене?Ама не е повръщала никога досега.Как да разбера какво и е,за да и помогна много е жална.Аз днес съм с високо кръвно,а по принцип ми е ниско,адски ме боли главата,лекаря ми каза да пия Допегит и аналгин,но аз се тревожа да не преминат през кърмата и да навредя на малката.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #807 -: Юли 27, 2012, 22:37:41 pm »
Теди, за всякакви болежки можеш спокойно да пиеш парацетамол пълната доза 6 или 8 на 24 часа не помня, ако лекарят ти е ок с това по отношение на високото кръвно. за допегита, не зная.

хълцането не е задължително да е симптом на рефлукс, спокойно. ади хълцаше, пък не е имала рефлукс. от това, което описваш се питам дали не гълта въздух докато суче и затова да й къркорят червата и да й е неразположено. как се храните, колко често? опитай се след като се нахраните да лежи върху теб, на корема и гърдите ти, докато ти си полу-седнала - полулегнала. не толкова да я носиш "на рамо", защото по някога без да искаш може да я сложиш по-високо и да й притиснеш коремчето, или тя като си свие краката да оказва натиск. това се случва през целият ден или в определени периоди, какво правите по това време, освен че се храните?

нормално е да прекарва доста време на гърдата, да заспива, като се размърдаш да се събуди, засуче пак и пак заспива. ако не теб не ти представлява трудност, няма лошо да си спите така.
« Отговор #808 -: Юли 27, 2012, 23:04:06 pm »
Ели,яде по 8 пъти на ден на около 2.5 часа.Кърмя я аз седнала и опряна на възглавници,тя в ръцете ми с коремче към мен,а понякога и легнала и давам,макар че в тази поза ми дърпа зърното и ме боли.Може би гълта въздух днес не суче без прекъсване ,както досега а ту пуска зърното,ту го лапа.За пръв път излезнахме с количката,като мислех че навън ще поспи,но изведнъж се рязпищя,затова си мисля да не са колики,плача започва изведнъж,а беше суха и сита.Как да предодвратя гълтането на въздух по време на кърмене,това е важното сега
*
« Отговор #809 -: Юли 27, 2012, 23:15:20 pm »
С промяна на позата се преодолява гълтането на въздух. http://xedra.wordpress.com/articles/bf/ тук има доста съвети, знам, че не ти е до четене, но аз не съм имала такъв проблем и само съм ги прехвърляла. За лекарствата моят ЛЛ казва, че еднократно не е проблем и щом твоят е казал, значи може. Моят син също доста ревеше и изкарваше дълго време на гърдата, но той с много силни колики и рефлукс. Капки за колики съм давала, но без особен резултат, а и те повечето са с еднакво съдържание, също така може да предизвикат запек, което пак си е дискомфорт. Кърми я, наблюдавай и като се разбере какъв е проблема тогава вземай мерки. Не е хубаво на толкова малък човек да се дават много, ненужни и различни лекарства.
« Отговор #810 -: Юли 28, 2012, 00:20:16 am »
Теди при нас коликите почнаха горе долу към 10ия ден. Не съм давала нищо, лекарят каза да го слагам на гърдата когато има болки, а също с коремчето надолу помага да се успокои. Кураж :wink:
*
« Отговор #811 -: Юли 28, 2012, 03:24:50 am »
освен да я гушкаш и така да топлиш коремчето и да даваш гърдата, друго за колики не знам, което да работи. има известни (много пъти подчертано) изследвания, които казвали, че grape water помагала (ако някой знае на български как се превежда да помага). като цяло капките и другите илачи са за успокоение на родителите, не на бебето.

чудя се няколко неща, само питам, не се шашкай от тях:
кога я храниш, като започне да плаче или си й разбрала вече по-ранните знаци, че е гладна - въртене на глава, хапане на юмруци, проплакване, но не плач?
добре е, да я наблюдаваш и да не се стига до там, че да плаче, защото така е по-трудно да я сложиш в добра поза, с добро захапване, при която да не гълта въздух. тоест гълтането на въздух идва от това как бебето се закача на гърдата. има ли болка или дискомфорт в зърната ти докато тя суче, освен когато сте легнали?
плаче когато ти е в ръцете или в легълце, кошница, количка?
има ли нещо, което стана преди тя да се разплаче, днес като бяхте навън?
съжалявам, че толкова питам, но няма иначе как да го мислим. лека да ти е нощта
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #812 -: Юли 28, 2012, 06:04:10 am »
има известни (много пъти подчертано) изследвания, които казвали, че grape water помагала (ако някой знае на български как се превежда да помага).
Казва се  gripe water и всъщност е  сода за хляб в чай от копър и джинджифил. На нас не ни помагаше нищо - и това сме го пробвали, и Инфакол и какво ли не.

*
« Отговор #813 -: Юли 28, 2012, 09:55:07 am »
На нас при колики ни помагаше торбичка пълна с костилки от череши, която се загрява в микровълнова и я слагах м/у тензухена пелена, която я овивах около коремчето на малкия, както е облечен с дрешките. В България се предлагат в магазините на ДМ. Ето какво представлява:
http://www.amazon.de/Kirschkernkissen-Westfalenstoff-Sch%C3%A4fchen-blau-18/dp/B002DQPYZA/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1343458194&sr=8-7

« Отговор #814 -: Юли 28, 2012, 10:08:00 am »
За коликите отново ще повторя, на нас ни помагаха така наречените бели шумове, има такава играчка, а и може от нета да си ги дръпнеш. Божидара и до ден днешен хълца, като малка беше почти непрекъснато, не се притеснявай за това.

Елена, не се връзвай за яденето, Божидара онзи ден тежеше 9.640кг., и е висока 84 см., има дни в които не хапва друго освен кърма, а когато реши да яде е не повече от няколко лъжички. Педиатъра ми каза, че  изглежда много добре и няма за какво да се притеснява, но аз понеже съм малко луда му поисках направление за кръв, е хемоглобина и беше 120 при реф. гр.106-126 (приблизително),също и другите показатели бяха в норма   За млечните продукти, Божидара яде страшно много кисело мляко, както и сирене и кашкавал, никога не сме имали запек, но всяко дете е различно.

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #815 -: Юли 28, 2012, 10:26:46 am »
Tedi при нас коликите започнаха на 7мия ден и беше ужасно. Давах билков сироп от копър и още неща, определно помогна, но нещото което наистина помогна беше сешуарът! Пусках го на средното ниво, където въздуха на е горещ, и с кръгови движения и духах на коремчето. Страшно много и харесваше, първо топлият въздух и второ шумът много я успокояваше. По едно време даже и без колики го пускахме, защото веднага заспиваше като чуеше звука. Направо без сешуар не можехме да живеем :)

Малко след като ви писах пак имахме критичен период, в който тя отказваше да се кърми. След 2 дена мъки, сега пак се кърмим, дано изкараме до 6 месеца.

*
« Отговор #816 -: Юли 29, 2012, 18:29:15 pm »
йоана, вчера тъкмо за вас си мислех, как ми казваше че божидара не яде  :). аз виждам, че детето е добре, освен това си хапва, но нали знаеш колкото и с ума си да знаеш, че всичко е наред, като някой ти каже, че не си храниш достатъчно детето...., пък и съм свикнала да имам "дебело" бебе, а тя сега е една дълга и си има ребра  :).

криси, може и след 6 мес да се кърмите, спокойно.

оказа се, че от онези дни ми е била залепена за гърдите, вероятно защото е имало няккави промени - вчера ми дойде цикълът. днес е доста по-добре, пък и нощем спим повечко.
« Отговор #817 -: Юли 29, 2012, 21:37:28 pm »
Ели,не я чакам да заплаче започне ли да върти главичка и да търси я слагам,сега тъкмо сука 30 мин  заспа сложих я в креватчето и пак се разплака,слагам пак,но не е гладна,лапа зърното без да гълта.сякаш иска постоянно да е на гърдата,захапва добре,защото нямам проблем със зърната.Мисля че са колики,защото ако успее да пръцне се успокоява.Много трудно орига и то не всеки път,когато я вдигна се събужда и иска пак на гърда.Сега пак плаче да и дам пак ли?Понякога я държа по час,не знам какво да правя.
Криси,колко време продължиха при вас коликите?
*
« Отговор #818 -: Юли 29, 2012, 22:43:10 pm »
Теди коликите продължават различно при всички, при някой са тежки и мнооого дълги, при някой белите шумове действат при други - не. Моят син изобщо не оригваше и 2ч да го държа и тупам и спрях да го вдигам, защото се будеше като твоята госпожица. Като стои на гърдата гледай да гълта, а за това, че просто си стои там-може би иска да те усеща, пробвай ако искаш само да я гушкаш. Моят син така и не се научи да спи в кошарата, в началото го приспивах и слагах там и после ако успея, докато не започна да се буди с първото поставяне и баща му каза не става така, да спи при нас и край  :D
*
« Отговор #819 -: Юли 29, 2012, 22:47:26 pm »
теди, аз слагам на гърда винаги когато поиска и досега. така че ако в момента не правиш нещо друго, което не можеш да прекъснеш, слагай на гърда. ади все още понякога иска да поспи със зърно в устата. това, че спи при нас много помага, както и м-и ти каза. това е напълно нормално и според мен ако можеш да си й на разположение е по-добре да спи със зърното в устата, отколкото с биберон, но не искам да започваме голям спор около бибероните сега. тя и без това твоята е още малка за биберони. ти как си, успяваш ли да поспиваш?